Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Sudačka komisija

Uz podršku predsjednika Šukera

Video: Održan
seminar prvoligaških
sudaca i kontrolora

09.07.2017.
Video: Održan seminar prvoligaških sudaca i kontrolora
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Pred početak nove natjecateljske sezone 2017./2018. - kao i svake godine - radi uspješnog nastupa u suđenju utakmica Hrvatski Telekom Prve lige Sudačka komisija HNS-a organizirala je zajednički 51. seminar nogometnih sudaca i 25. seminar kontrolora sudaca.

Seminar je održan od 6. do 9. srpnja 2017. u hotelu Golfer u Sv. Martinu na Muri. Otvoren je zajedničkim fotografiranjem, a u uvodnom dijelu seminara sve je nazočne pozdravio je Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, koji se osvrnuo na dosadašnje suđenje i na promjenu sastava Sudačke komisije.

 

"Ako u prvom dijelu prvenstva nije bilo dobro, u drugom je bilo vrlo dobro! Promijenili smo sastav Komisije, usuglasili drukčije kriterije te način i mogućnosti avanziranja; ne stiže se iz osnovne škole na fakultet, napredovanje i stasanje je dugo, bitno je da vodeći među vama sude češće, da hvataju formu i zalet za međunarodne stadione. Vi možete daleko, vi niste lošiji od stranih vedeta", poručio je.

"Na nama je da se najbolji profiliraju i forsiraju, da sude stalno, da stječu rutinu, sigurnost, klasu. Moramo se promijeniti, moramo se svi potruditi i cilj će napokon biti ostvaren. Uvijek ću biti na strani sudaca, samo naprijed. Imate moju maksimalnu podršku, molit ću da dobijete što više utakmica vani. Budite to što jeste: sposobni i pošteni, sudite ono što vidite i što vam srce kaže", dodao je Šuker uz zahvalu za učinjeno te poželivši uspješno suđenje u novoj nogometnoj sezoni. Uvodnom su dijelu nazočili i Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a, te Mato Kljaić, predsjednik NS Međimurske županije.

Stručna su predavanja započela na temu izmjena i dopuna Pravila nogometne igre za sezonu 2017./2018. Na tom su predavanju nazočili i pozvani sportski direktori i treneri nogometnih klubova te predstavnici medija - odazvali su se predstavnici nogometnih klubova GNK Dinamo i NK Lokomotiva te HNTV i novinar Jutarnjeg lista Nikola Lipovac. Obavljena je i teorijska provjera nogometnih sudaca i kontrolora sudaca te je održano i stručno predavanje u vezi naputaka kontrolorima sudaca HT Prve lige za ocjenjivanje sudaca.

Drugog su se dana stručna predavanja bavila temama držanja, povlačenja i guranja suparnika te praktične primjene zaleđa, a obavljen je i video-test uz analizu suđenja u Prvoj HNL tijekom proljeća 2017. godine.

Nakon fitness-testa za suce, trećeg dana seminara odrađena je tjelesna provjera svih nogometnih sudaca na stadionu ŠRC Čakovec u Čakovcu, a potom je slijedio rad po skupinama i analiziranje situacija koje je pripremila UEFA. Istovremeno su kontrolori sudaca odrađivali stručno usavršavanje uz analizu video-isječaka i ujednačavanje kriterija ocjenjivanja.

Završni je dio uključivao donošenje zaključka i izvješće o postignutim rezultatima, uz naputke pred početak novog izdanja hrvatskog prvenstva - ozbiljan pristup, pridržavanje i primjena PNI, te suđenje u duhu PNI. Seminaru je prisustvovalo 29 sudaca, 28 pomoćnih sudaca i 13 kontrolora, uz opravdane izostanke Josipa Lučića i Alojzija Šuprahe. Svi su bili uspješni na provjeri iz poznavanja PNI i propisa, dok jedino Jurica Mihalj nije položio fitness-test.

Seminarom je rukovodila novoimenovana Komisija u sastavu Ante Kulušić, Draženko Kovačić, Domagoj Vučkov i Ante Vučemilović ml., dok je Darko Cvitković bio opravdano nenazočan. Sa stručnim suradnicima Miroslavom Vitkovićem, Tomislavom Šetkom, Božom Mamićem i Dragutinom Vukom te nacionalnim referentom za razvoj suđenja Igorom Pristovnikom održali su stručna predavanja, provjeru PNI te fitness-testa za suce i kontrolore. Operativnim dijelom seminara rukovodio je voditelj sudačkog odjela Ivan Košutić.

Dugogodišnjem tajniku Komisije nogometnih sudaca to je bio posljednji seminar uoči odlaska u zasluženu mirovinu. "Bilo je lijepo družiti se s vama, ali svemu jednom dođe kraj. Hvala vam na svemu, a mlađi dolaze i potrebno je zasukati rukave i rudarski raditi ovaj posao ako ga voliš i cijeniš", poručio je.

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca Ante Kulušić zaželio je naposljetku nogometnim sucima i kontrolorima sudaca uspješnost u suđenju, još jednom podsjetivši na pridržavanju primjene PNI i propisa HNS-a te nužnost ponašanja u skladu s Kodeksom o ponašanju sportskih djelatnika HNS-a.

Još vijesti

 • Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora

  04.10.2017.

  Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora

  Uoči početka nove sezone, Komisija nogometnih sudaca organizirala je zajednički seminar sudaca i kontrolora sudaca Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL za novu natjecateljsku sezonu 2017./2018. U...

 • Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  22.09.2017.

  Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza usvojio je liste kandidata za međunarodne suce za 2018. godinu. Temeljem članka 43. Statuta, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je na sjednici...

 • Ivan Novak voditelj FIFA seminara za malonogometne suce

  29.08.2017.

  Ivan Novak voditelj FIFA seminara za malonogometne suce

  Glavni tajnik NS Varaždinske županije, Ivan Novak, bio je voditelj Fifinog seminara za malonogometne suce u Poljskoj. Seminar za malonogometne suce Svjetska je nogometna federacija (FIFA) u suradnji...

 • Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  16.08.2017.

  Varaždin ugostio seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

  Komisija nogometnih sudaca IO HNS-a organizirala je zajednički Seminar nogometnih sudaca i Kontrolora sudaca Druge HNL za novu natjecateljsku godinu 2017./2018. Seminar je održan 11. i 12. kolovoza u...