19 godina od slavlja na Parku prinčeva

Video: Hrvatska preko Nizozemske do povijesne bronce

11.07.2017.

Video: Hrvatska preko Nizozemske do povijesne bronce
Foto: Getty Images

U utorak, 11. srpnja, navršava se 19 godina od hrvatskog osvajanja povijesne bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Hrvatska nogometna reprezentacija brončanu je medalju osvojila u svom prvom nastupu na svjetskoj smotri. Nakon prolaska skupine s Jamajkom, Japanom i Argentinom, Vatreni su svladali Rumunjsku i Njemačku da bi u polufinalu izgubili od domaćina Francuza, a susret za treće mjesto donio im je za suparnika Nizozemsku.

Nizozemska je u polufinalu na jedanaesterce izgubila od Brazila, a njihovu su odličnu generaciju predvodile zvijezde najvećih europskih klubova poput Van der Sara, Stama, braće De Boer, Bergkampa, Kluiverta, Seedorfa, Davidsa i Overmarsa.

No, izabranici Miroslava Ćire Blaževića poveli su već u 14. minuti lijepim potezom Roberta Prosinečkog. Izjednačio je Boudewijn Zenden samo osam minuta poslije, snažnim udarcem pod Ladićevu prečku, a pobjedu 2:1 Hrvatskoj je osigurao Davor Šuker precizno naciljavši donji Van der Sarov kut za svoj šesti pogodak na prvenstvu. Time je najbolji strijelac Vatrenih u povijesti potvrdio osvajanje Zlatne kopačke, a reprezentacija se uspela na pobjedničko postolje.

Za Hrvatsku su u toj utakmici igrali Ladić, Štimac, Bilić, Asanović, Prosinečki (od 79' Vlaović), Šuker, Boban (od 86' Tudor), Stanić, Soldo, Jarni i Jurčić, a hrvatske su boje u Francuskoj branili još i Krpan, Šerić, Jurić, Marić, Mrmić, Kozniku, Mamić, Šimić i Vasilj.

Slike hrvatskog slavlja s Parka prinčeva obišle su svijet te definitivno ucrtale Vatrene na nogometne karte Europe i svijeta, a susret s Nizozemskom, vrijedan bronce zlatnog sjaja, ostaje među najdojmljivijima u povijesti nacionalne selekcije.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri