Bitka za Europu

Kvartet od kojeg mnogo očekujemo

27.07.2017.

Kvartet od kojeg mnogo očekujemo
Foto: nk-rijeka.hr

Rijeka je prvi dio svoga posla odradila u srijedu, ovog četvrtka na redu su Dinamo, Hajduk i Osijek. I dalje traje prava mala euforija glede nastupa i rezultata naših predstavnika u pretkolima međunarodnih kupova, nadamo se da danas slijedi nastavak. Golicaju nestrpljivost i neizvjesnost, ohrabruju šanse koje ne smijemo oduzeti ni Osječanima...

Rijeka

Nema zamjerki na Rijekinu predstavu u Salzburgu. Bila je dosljedna sebi, kompaktna i konkretna, bez dvojbe korektna. S Red Bull Arene donosi 1:1, dakle pogodak u gostima koji može biti od neprocjenjive vrijednosti u uzvratu 2. kolovoza. Na kritiku i samokritiku zbog skromnijeg drugog poluvremena imaju pravo samo trener Kek, članovi stožera i igrači - zato da se slučajno ne umisle, zato da u novi sraz krenu s još više žara, odlučnosti i vjere u uspjeh. Mi ostali ne – zato što je remi na vrućem terenu kod suparnika dostojnog  brojnih komplimenata doista solidan učinak pa bi pretjerani apetit dokumentirao jedino tradicionalnu hrvatsku neskromnost. Jesmo dobri, ali takvi su i drugi, u pravilu bogatiji, moćniji, dijelom renomiraniji. Dopadala se skoro ubitačna kombinatorika sastava s Rujevice kad je početni oprez preinačen u optimizam. U konačnom zbroju prilike Hebera, Župarića (dvije), Gorgona i Vešovića nisu ništa manje od Minaminove i Dabburove premda se činilo da je taj potonji promašio „mrtvaca“; jest bio sam, no lopta ga zatekla u nezgodnom, iskrivljenom položaju pa je promašio prazna vrata. A Gavranovićeva egzekucija sigurno nije neatraktivnija od Hwangove.  Sad je bitno posve se smiriti i koncentrirati, a ne pomisliti da će idućeg tjedna posao biti lakši. Neće. Motiv je strašan jer bi prolaskom bilo osigurano najmanje šest utakmica Europske lige. Zašto ne i Lige prvaka, polet bi bio velik i u play-offu za LP možda bi sve bilo otvoreno.

Dinamo

Plavi su se okrenuli sebi. Vuku logične poteze. Ključno je da su se rastali s bugarskim strategom Petevom, koji prošle sezone nije stigao dalje od drugog mjesta i u prvenstvu i u kupu što klub takvog formata ne može jer ne smije zadovoljiti. Nasljednik Cvitanović, Mario, klasični Zagrepčanin koji živi za Dinamo čiji je dres nosio s puno elana, strpljivo je čekao vlastito promaknuće i odmah uspostavio red u kabini i u formaciji. Važna je stavka otkaz Sammiru, negdašnjoj vedeti ogromnog učinka koja je u međuvremenu postala tek  bremza, površnim odnosom naspram obveza s latentnom prijetnjom da ravnodušnošću („Zašto moramo toliko trčati…?“) zarazi i neke druge. Novi šef u fokus je vratio Ćorića, učvrstio globalno uvjerenje da Moro zaslužuje povjerenje, te Fernandesu zagarantirao bitnu ulogu, oporavljenom Benkoviću također. Gdje je u toj priči stanoviti Odds? Ne zna se osobito o toj norveškoj klapi. Sve slutnje ukazuju na to da bi trebala biti gotovo pa inferiorna, što graniči s nemalom opasnošću neprispodobivom zrelom profesionalizmu. Srećom, u Maksimiru su svjesni dotične zamke stoga i te kako bruse ozbiljnost. Gosti će ići na kontre. Pretpostavljamo da nemaju pojma što ih čeka!

Hajduk

Splićani najčešće oduševljavaju. S tim zapovjednikom struke, Carrillom, koji iz tehničkog prostora isijava isključivo odlučnost. Inzistirajući na pobjedi u svakom susretu. Cijeneći protivničke igrače, još više te koje vodi, kojima je udahnuo samopouzdanje i samopoštovanje. Kiks u Zaprešiću, skromnih 2:2 u partiji koju je trebalo uvjerljivo dobiti, iznimka je koja potvrđuje pravilo. Pravilo da se na svakog jurne bez pardona. Bioritam „bilih“ asova razmješten je pravilno – bljesne ili Futacs, ili Erceg, ili Ohandza, ili Vlašić. Ne podcjenjujmo dva mata Levskom, aktualni Hajduk učinio je to prilično lako. Igrom koja obećava. Koja je dinamična, izbalansirana, svrsishodna. U kojoj zapravo nema crnih rupa. Makar ukupni potencijal nije senzacionalan, iz postave se izvlači maksimum. Dakako da je jednostavnije i ugodnije s bučnom potporom armije vjernih navijača, utoliko njihovo izbivanje sa splitskog derbija s Bröndbyjem pada teže. Uzdamo se u povoljne vijesti iz Danske. Na koje hrvatska sportska javnost ima pravo budući da Hajduk napokon djeluje i igra kao nekad: hajdučki! Jasno da je nužno i malo sreće, da lopta umjesto na vratnici završi u mreži, da suparnik promaši eventualni zicer. Da ti Bog ne okrene leđa.

Osijek

Unaprijed otpisani Osijek! Nije problem zaključiti da je PSV Eindhoven favorit. Po svemu. Ne i po pravu na nadu, vjeru i ufanje. Naši su u taj dio Nizozemske otputovali po pogodak. Smatrajući da bi im on ostavio izglede u uzvratnoj partiji pred solidno popunjenim tribinama Gradskog vrta. Na stranu što u prva dva kola domaćeg prvenstva nije bilo blistavo – neodlučeno i s Rudešom i s Istrom 1961. To se događa. Činjenica jest da je Zekić momke u novu sezonu poveo praktički bez odmora, što je diktirano ranim startom u Europi. Još dosta toga nije sinkronizirano, nije bilo vremena za doradu finesa. I simpatično i simptomatično zvuči podatak da su standardna čak četvorica ovoljetnih došljaka, Bočkaj, Grezda, Šorša i Mudražija, plus dvojica - Antolović i Jambor - neizostavnih s klupe. Kazuje to kako je 1) infuzija bila neizostavna, neodgodiva te 2) procjena struke bila izvanredna, majstorska. Ne, nema straha za tu momčad i taj klub. Preporođenost kao osnovna osobina, vrlina koja plijeni priznanje i pljesak. Kad se sluša što i kako govori predsjednik Meštrović sasvim je razvidno da je obožavani ponos Slavonije na sjajnom putu. Ni negativni rasplet razigravanja s PSV-om ne može toj spoznaji odveć nauditi.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri