Dan velikih valova

Od euforije do depresije i natrag

03.08.2017.

Od euforije do depresije i natrag
Foto: Drago Sopta/HNS

Rijeka je svoj plan ostvarila, eto je u play-offu za Ligu prvaka s osiguranim sudjelovanjem u razigravanju po skupinama Europske lige. Nije bilo lako, ali bilo je uspješno i opet drma euforija. Nadamo se da će ovog četvrtka na dostojnoj razini biti i Dinamo, Hajduk, Osijek.

Ispostavilo se da je Red Bull Salzburg uistinu suparnik vrijedan poštovanja – Riječanima je teže bilo kod kuće nego u gostima. Možda to piće iz imena austrijskog diva stvarno daje krila, pa se bikovi pretvaraju u zmajeve? Ipak nisu preletjeli Rujevicu. Imali su sreću jer domaćima većim dijelom sraza nije išlo onako sjajno, strelovito od noge do noge; kao da su se spontano uplašili novog koraka do najcjenjenijeg kontinentalnog klupskog natjecanja. Šteta što Alexander Gorgon nije iskoristio zicer. Iskoristio ga je Reinhold Yabo, ali i on i njegovi imali su nesreću da turski mahač Mustafa Emre Eyisoy u dnu kadra ne vidi Stefana Ristovskog položenog u igralištu što je pozicija/činjenica koja automatski odmiče tezu o realizatorovom zaleđu. Međutim, Mustafina zastavica suknula je uvis i umnogome pomogla hrvatskom prvaku. Nehotice.

Da se razumijemo, Rijeka s tim nema ništa – niti je što skrivila, niti išta tražila, niti za što odgovara. Čak je se sve to i ne tiče. Događa se, griješe i suci. Matjažu Keku i momcima čestitke ne smije biti ni za nijansu manje, oni su svoje odradili i zaslužuju sva priznanja. Te sljedećeg protivnika kojeg su kadri eliminirati pa svečano uloviti LP. Neka nyonski ždrijeb u petak, neposredno nakon podneva, ne bude okrutan…

Hoće li u njemu participirati i ostala trojica naših „Europljana“?

Dinamo je u Norvešku odnio prednost 2:1 iz maksimirskog sraza. Ni veliku ni malu, naravno da je mogla biti veća, što konstatira i mladi trener Mario Cvitanović:
- Ustanovili smo što ne valja, u čemu nismo onakvi kakvi želimo biti, i to smo pokušali odstraniti. Uvjeren sam da napredujemo, da ćemo bolji biti već kod Odd Grenlanda u Skienu.

Dinamovci odreda ističu da ih ne brine tamošnje igralište s umjetnom travom. Kapetan Domagoj Antolić veli da su zbog toga na jednakoj podlozi trenirali u Zagrebu, zaključujući:
- Odd mora napasti, što će biti prilika za naše kontre. Sigurno je da samo kvalitetniji i očekujem plasman u zadnji krug kvalifikacija za Europsku ligu.

Cvitanović inzistira na kompaktnosti:
- Čvrsto i odlučno na svakom dijelu terena, to je imperativ. Cilj ne smije biti ugrožen ničim. Opravdat ćemo status favorita. Ne, ne muči me naša defenziva, samo podsjećam da obrana počinje u napadu!

Logično je pretpostaviti da će Modrima biti lakše negoli u sudaru na vlastitom stadionu. Premda je oprez i totalni angažman uvjet bez kojeg se ne smije ostati ni na sekundu.

Hajduk i Split žive u posebnom, natjecateljsko-svečarskom ozračju, u svojevrsnom transu kojeg je dokraja inicirala odluka žalbenih organa UEFA da se poljudska vrata, usprkos prvotnoj zabrani, otvore brojnoj navijačkoj armiji. Ne čudi što je gotovo 30.000 ulaznica prodano za jedan dan. Bröndbyju se sprema paklenska atmosfera, Hajduku lansirna rampa za furiozni nastup i barem jedan pogodak kojim bi oplemenio 0:0 iz prvog sudara i nastavio suživot s Europom.
- U Kopenhagenu je bilo mnogo duela, takav – tjelesni – aspekt podrazumijeva se i za ovdašnji dvoboj – tumači šef struke Joan Carrillo. – Bit će teško i psihološki. Svjesni smo očekivanja divne publike, nemamo pravo na podbačaj. Suparnik će se postaviti poput ježa, vrebajući naš propust u ofenzivi pa hitro odlaziti u protunapad. Mi ćemo pak napadati glavom!

Kroničari Bilih izbacuju podatak o 75 dana od prethodne utakmice Majstora s mora u Poljudu – bilo je to u finišu prošlog prvenstva, 20. svibnja protiv Intera 6:0. A Torcida je noću na četvrtak pod prozorima Atriuma, hotelom u kojem je odsjela danska ekspedicija, pripremila odgovarajuću serenadu, budnicu koja nema baš zaljubljenih nota.
- Bröndby raspolaže kvalitetnim pojedincima koji su kadri stvoriti nam neprilike, nužna je budnost i energičnost – podvukao je Carrillo, dodajući da njegova momčad ne osjeća pritisak: - Osjeća odgovornost.

Ohrabrio ga je Nikola Vlašić, jedan od glavnih motora, rečenicom da je Hajduk moćniji te da će to zorno prezentirati ne bježeći od uloge dominantnog partnera.

Lijepo je što udruga Naš Hajduk u akciji „Za sva vrimena“ priprema veliku potporu ljubimcima. No je li dovoljna natuknica „…neka se ova velika priča nastavi u najboljem smjeru“ ili ne bi škodilo da se apelira na tifoze kako ponekom iščašenošću ne bi ponovo prouzročili verbalni ili kakav drugi incident koji bi međunarodnu nogometnu centralu natjerao da novo sankcioniranje. Tko zna koje u nizu.

Svi su mediji objavili kako se gornja tribina „zapada“ u Gradskom vrhu otvara prvi put poslije skoro 17 godina i također euro-sudara s praškom Slavijom 2:0. A vođa Bijelo-plavih Zoran Zekić danima podsjeća:
- Ključno je postaviti se kao u Eindhovenu!

Da. Na Philips Areni je PSV matiran 1:0, zbog čega je u Slavoniji stvorena fenomenalna atmosfera.
- Idemo hladnom, bistrom glavom – poručuje Zekić.

Svjestan 40 Celzijusovih stupnjeva i u hladu. No ugledni takmac je neusporedivo veći izazov. Zoranov kolega iz susjednog tehničkog prostora Phillip John William Cocu, legendarni vezni koji je za A-Nizozemsku nanizao 101 nastup a šest godina u Barceloni proveo poslije tri i prije tri upravo u PSV-u, zna da nema pravo na opetovani podbačaj:
- Mi smo i dalje favoriti. U prvom susretu nismo bili pravi, u drugom ćemo biti - zato što moramo, više nema odgode!

Drago nam je što cijeni Osječane, za razliku od klupskih navijača koji se iščuđuju pitajući „Tko su sad ovi…?“ Vidjeli su: to su oni koji su ih sredili u Nizozemskoj. U Hrvatskoj nije nužno, dobar je i remi.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri