Predstavljamo europske stadione

Obnova Arene Filipa II nagrađena europskim Superkupom

07.08.2017.

Obnova Arene Filipa II nagrađena europskim Superkupom
Foto: UEFA

Makedonska prijestolnica Skopje ugostit će u utorak dvoboj europskog Superkupa između Real Madrida i Manchester Uniteda, zahvaljujući obnovljenoj Areni Filipa II.

Hrvatski dvojac u redovima europskog prvaka Real Madrida, Luka Modrić i Mateo Kovačić, kreće u lov na novi trofej, europski Superkup. Suparnik će im u utorak navečer biti engleski velikan Manchester United, aktualni osvajač Europske lige.

Ta će utakmica biti odigrana na Areni Filipa II u Skopju, prekrasnom zdanju koje za Uefine susrete prima 33.460 gledatelja.

Arena Filipa II izgrađena je na temeljima Gradskog stadiona, otvorenog 1947. godine, te je proširivana i obnavljana u više faza, pri čemu je projekt modernizacije financiran državnim sredstvima započeo u siječnju 2008. godine. Tada je uloženo 32 milijuna eura, a dodatnih 3,5 milijuna eura koštala obnova travnjaka i atletske staze. Danas se Arena Filipa II diči i osvijetljenom novom vanjštinom, a sveukupni se trošak dogradnje i obnove procjenjuje na 60 milijuna eura.

Korištenje poslovnih prostora ispod tribina namijenjeno je sportskim savezima te u komercijalne svrhe. 

Svoje domaće utakmice na Areni Filipa II igraju Rabotnički i Vardar te makedonska reprezentacija, a tijekom posljednjih godina na stadionu su gostovale i reprezentacije Španjolske i Italije, zatim Liverpool i Lazio, organizirano je žensko Europsko prvenstvo U-19, a održani su i koncerti međunarodnih glazbenih zvijezda poput Santane i Pink, kao i veliki koncert regionalnih glazbenika prigodom proslave 21. obljetnice makedonske samostalnosti. Nedugo prije početka obnove, u studenome 2007. godine, protiv Makedonije su igrali i Vatreni. 

U studenome 2016. godine stadion je dobio sponzorsko ime Telekom Arena.

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Novi stadion ne bi samo postao pristojan dom hrvatskoj reprezentaciji koja je najbolji promicatelj Hrvatske u svijetu već bi dao šansu Hrvatskoj ugostiti i finale nekog europskog kupa i druge velike nogometne - ali i ne samo nogometne - događaje.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa 
Geoffroy Guichard: Sjajan stadion za francuskog velikana
Groupama Arena: Stadion na ponos svim Mađarima

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri