Na kraju tjedna

Vatra Vatrenih

02.09.2017.

Vatra Vatrenih
Foto: Drago Sopta/HNS

Boguhvala da je i to prošlo – brojni tjedni prijelaznog roka u kojem su hrvatski prvoligaši trgovali više ili manje, najviše, po običaju, prvih i posljednjih dana. S promijenjenom kadrovskom i krvnom slikom kreću u nastavak natjecanja, no ovaj produženi vikend ipak pripada reprezentativcima s dvije kvalifikacijske utakmice za SP dogodine u Rusiji.

Opravdano očekujemo vatru Vatrenih. Iako izbornik Ante Čačić stilom vrlo ozbiljnog i odgovornog profesionalca podsjeća da su nas Kosovari u onom skadarskom srazu završenom s pola tuceta u njihovoj mreži suočili s više izglednih prilika nego svi drugi suparnici zajedno, dvojbi ne smije biti: atomska Hrvatska predvođena maestrom Lukom Modrićem ove subote u Maksimiru ide po svoje. Bez uvrede, ta tri boda se podrazumijevaju jer sve ostalo bila bi senzacija na apsurdnu potenciju. Dakako da se uvažava zamjetna vrijednost i neupitan motiv selekcije iz Prištine, ali to može biti dovoljno tek za simpatičan dojam. Stoga ne igra teorija da je lopta okrugla. Ma da je i kockasta večeras bi je“kockasti“ u mrežu sprašili dosta češće nego njihovi!

Intrigira nastup hrvatskih vedeta, zvijezda ponajvećih europskih klubova. Hoće li biti baš nadahnuti ili će posao odraditi rutinski budući da i takav pristup zapravo garantira pobjedu? Momci s Kosova su dragi gosti. Jedan njihov prethodnik, Kujtim Shala, bio je akter povijesnog zagrebačkog sraza Hrvatska - SAD 2:1 datiranog na 17. listopada 1990. godine te zapisanog za sva vremena. Drugi i s našom putovnicom, Ardian Kozniku, ostavio je duboki trag na ovdašnjim terenima kao prvotimac Hajduka i Dinama te hrvatski internacionalac s liste sudionika SP-a 1998. u Francuskoj. Prema tome, prijateljstvo je očito. Pogotovo kad se zna koliko je HNS s predsjednicima Vlatkom Markovićem i Davorom Šukerom pomagao kolegi Fadilu Vokrriju i kosovskoj nogometnoj uniji na putu osamostaljivanja, stjecanja verifikacije u Nyonu i Zürichu. Sve je to lijepo, međutim… Sad smo samo i jedino suparnici pa bodovi ostaju.

U utorak se pak mora na snažnu i rezolutnu Tursku. Koja je u Maksimiru ulovila 1:1. Vijesti s Bospora djeluju stvarno opominjuće. Naime, stari suradnik Yahya Vatansever javlja da je kapacitet stadiona Ataturk u Eskisehiru odavno popunjen, što znači da 34.900 sretnika nestrpljivo broji sate do boja s tradicionalno velikim i važnim takmacom koji dodatno inspirira. Lokalni ligaš je aktualni član druge divizije, ne tako davno mrežu mu je čuvao naš Vanja Iveša, čak četiri sezone. Posrijedi je namjerno izabrani grad u tamošnjim gudurama, s 900 tisuća stanovnika i travnjakom na oko tisuću metara nadmorske visine, 330 kilometara jugoistočno od Istanbula, 233 zapadno od Ankare. Jasno je da će Vatrene dočekati vatrena „dobrodošlica“. I novi šef selekcije, iskusni rumunjski strateg Mircea Lucescu. Koji je zahvaljujući političkoj podršci, valjda i pritisku, u tim vratio Ardu Turana. Koji danas pod crvenom zastavom s bijelim polumjesecom i isto takvom petokrakom u Harkivu bilježi premijeru za novim kormilom, polazeći i na nama opasne Ukrajince s kojima se sastajemo na Olimpijskom stadionu u Kijevu 9. listopada. Yahya bez imalo skrivanja isporučuje maksimu turskih tifoza i medija, prijetnju koje se najvjerojatnije ne odriču ni članovi državne postave, a glasi: „Sredimo li Ukrajinu, s Hrvatskom ćemo lako!“

Da se nisu malo opustili, malo mnogo? Za regularnost će zadužen biti Viktor Kassai, Mađar s FIFA-znakom.

Usput, sastav Andriya Ševčenka izabranici ondašnjeg bossa Fatiha Terima nisu sredili ni kod kuće, u Konyi, ostalo je 2:2. 

Razumije se da su Hrvati posvećeni isključivo vlastitim planovima, nadama pa i brigama. Ne treba izbjegavati taj potonji pojam, on snaži sportski duh i ambiciju. Poglavito koncentraciju, nužnu u ovakvim natjecanjima, dugim i izazovnim, u kojima se potkrade i poneki promašaj. Uzdamo se u toliko puta iskazanu kvalitetu, međunarodni rejting, vještinu, ugled i formu protagonista. Svjetski summit potreban je Hrvatskoj, ona njemu također. Jest da okolnosti nisu idealne s obzirom na gužvu u vrhu ljestvice, ali upravo taj podatak potiče na maksimum. Uvjereni smo da neće izostati. Ruku pod ruku stiže igra koja daje golove, golovi bodove, bodovi plasman!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri