Vremeplov

Goran Vlaović uništio Tursku, Semih Sentürk Hrvatsku

04.09.2017.

Goran Vlaović uništio Tursku, Semih Sentürk Hrvatsku
Foto: Getty Images

Ovog utorka Hrvatska s Turskom igra devetu utakmicu, sedmu službenu. Dosad je bila uspješnija s tri pobjede, četiri remija i jednim porazom koji je uslijedio nakon jedanaesteraca što znači da je i po okončanju 120 minuta bilo neodlučeno. Nema razloga da se Vatreni na vrućem terenu u Eskisehiru drže sramežljivo!

Niz je ovakav:
- 11. lipnja 1996. Nottingham, završnica EP-a: Hrvatska - Turska 1:0;
- 12. lipnja 1997. Sendai, Kirin kup: Hrvatska - Turska 1:1;
- 31. ožujka 2004. Zagreb, prijateljska: Hrvatska - Turska 2:2;
- 20. lipnja 2008. Beč, četvrtfinale EP-a: Hrvatska - Turska 2:4;
- 11. studenoga 2011. Istanbul, play-off za EP: Turska - Hrvatska 0:3;
- 15. studenoga 2011. Zagreb, play-off za EP: Hrvatska - Turska 0:0:
- 12. lipnja 2016. Pariz, završnica EP-a: Hrvatska - Turska 1:0;
- 05. rujna 2016. Zagreb, kvalifikacije za SP: Hrvatska - Turska 1:1.

Ne manjka onih koji tvrde da je ta carigradska “trica“ (strijelci Olić, Mandžukić, Ćorluka) ostvarena u jednoj od najboljih partija u povijesti A-Hrvatske. Slaven Bilić u cijelosti je tuširao Guusa Hiddinka te osigurao nastup na kontinentalnoj smotri 2012. u Poljskoj, ne i u Ukrajini budući da nismo prošli skupinu. Zagrebačkih 90 minuta ostavilo je mreže praznima, što nama i nije bilo svejedno budući da bismo se pobjedom svrstali u jači „šešir“ prilikom EP-ždrijeba… Izvrsno je bilo lani na francuskoj završnici, tri boda zahvaljujući fantastičnom pogotku Luke Modrića. Točno prije 12 mjeseci u Maksimiru je zabio Ivan Rakitić no nismo računali da će gosti kući otići neporaženi, a jesu, zaslugom Hasana Calhanoglua. Takvi su bili i prije 13,5 godina kad su na istom stadionu na golove Tome Šokote i Darija Srne uzvratili Zafer Biroyol i Gagdas Atan, posrijedi je bila proba izabranika Otta Barića uoči euro-finala u Portugalu, takmaca je vodio Unal Karaman. Miroljubivo je završilo, premda tako nije izgledalo, i u Japanu na turniru pod pokroviteljskom tamošnje pivovare jer je vodstvo Tomislava Ercega anulirao Ertugrul Saglam, izbornici su bili Miroslav Blažević i Mustafa Denizli.
Preme tome, ovo je Anti Čačiću unatrag 15 mjeseci treći sudar s turskim pandanima – dvaput se natjecao s Fatihom Terimom, sad će s Mirceom Lucescuom.

Dakako da posebno intrigiraju dva velika sudara, oba na Europskim prvenstvima. Ne zna se koji je bio dramatičniji, nottinghamski ili bečki…

Na City Groundu je Hrvatska igrala premijernu utakmicu na velikom natjecanju, stoga je velik bio i naboj i napon. Miroslav Blažević opredijelio se za ovu jedanaestoricu: Dražen Ladić, Mario Stanić, Igor Štimac, Nikola Jerkan, Slaven Bilić, Robert Jarni, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Alen Bokšić. Bila je to šahovska partija s pozorno postavljenim i pomicanim figurama. Naši su slovili blagim favoritima, ali i Fatih Terim je u vatru poslao kombinaciju ratnika i umjetnika, zvali su se Rüstü Recber, Vedat Inceffe, Rahim Zafer, Ogün Temizkanoglu, Alpay Ozalan, Tugay Kerimoglu, Sergen Yalcin, Tolunay Kafkas, Abdullah Ercan, Arif Erdem i Hakan Sükür. U 57. minuti je umjesto kapetana Bobana, neoporavljenog od mononukleoze, ušao Zvonimir Soldo, a u 73. je Bokšić prepustio mjesto Goranu Vlaoviću. Upravo je Goran polučio pogodak za sva vremena. Naime, četiri minute prije kraja Asanović je u polju Hrvatske munjevito odigrao za Vlaovića koji fintom lomi prvog suparnika, prelazi središnju crtu pa u trku izmiče još dvojici. Uspio ga je pratiti jedino Alpay (Turci svoje bilježe po imenu, ne po prezimenu), dovoljno korektan da u nemoći ne posegne za prekršajem podalje zone šuta. Vlaović to koristi, malo zdesna izbija pred Rüstüa i nemilosrdno poentira. Tako je dakle i završilo, 1:0 za prva tri boda s prvog EP-a. U posljednjim trenucima Ćiro je izvukao Šukera da bi zadnji red učvrstio Dubravko Pavličić. Sjećate se da je u idućem srazu fenomenalni Šuker s dva mata (jedan je dodao Boban) slomio i Petera Schmeichela i Dansku u Sheffieldu, da je kombinirana postava loše prošla (0:3) s Portugalom u Nottinghamu te da nas je švedski arbitar Leif Sundell drastično oštetio u čevrtfinalu s Njemačkom (1:2) na Old Traffordu… I da ne zaboravimo: UEFA je Alpayu za gospodski odnos naspram Vlaoviću dodijelila nagradu fair-playa.

Dvanaest godina kasnije Turska je Hrvatskoj opalila kontru sličnom ili istom mjerom u četvrtzavršnici EP-a na stadionu Ernsta Happela u glavnom gradu Austrije. Opet je šef bio Fatih Terim, dočim je našima ravnao Slaven Bilić. Na sceni su bili Stipe Pletikosa, Darijo Srna, Robert Kovač, Vedran Ćorluka, Josip Šimunić, Danijel Pranjić, Niko Kovač, Luka Modrić, Niko Kranjčar, Ivan Rakitić, Ivica Olić odnosno Rüstü Recber, Hakan Balta, Gökhan Zan, Mehmet Topal, Emre Asih, Tuncay Sanli, Nihat Kahveci, Arda Turan, Colin Kazim-Richards, Hamit Altintop i Sabri Sarioglu. U međuvremenu i Mladen Petrić, Ivan Klasnić te Semih Santürk i Gökdeniz Karadeniz. Sudio je Roberto Rosetti, Talijan čija je majka rođena u Istri. I nanovo je to bila bitka nad bitkama, drž' pa ne daj. Mreže su mirovale svih 90 minuta. A onda je stotinjak sekundi prije svršetka drugog produžetka zabio Klasnić na terenu od 97. minute: prekršajem je zaustavljen Srna, slobodnjak za Modrića, centaršut za Klasnića koji iz neposredne blizine tuče čelom i Rüstü je nemoćan! Na žalost, predugo i pretjerano je trajalo slavlje Hrvata, koji su povjerovali da je sve gotovo i da ću u baselskom polufinalu ići na Njemačku koju su 2:1 već sredili u Klagenfurtu. Jer u 120+2. minuti stilom očajnika raspalio je Semih Sentürk i Pletikosa nije mogao ništa. Ošamućeni Bilić Boysi sustali su u raspucavanju s bijele točke: precizno je naciljao tek Srna, promašili Modrić i Rakitić, golman je obranio Petriću. Za suparnika su uspješni bili Turan, Sentürk (ponovo on!) i Altintop. Gorke suze lili su psihički slomljeni Vatreni, zauvijek pamteći Turke. Hoće li im vratiti još jednom, sad je prilika!

Sutra se igra u Eskisehiru. Čiji klub, Eskisehirspor, od 2016. nije član Superlige. Zanimljivo da je proteklu sezonu završio na poziciji br. 3 u drugom nacionalnom razredu, nedovoljno dobar za doskok u glavni s obzirom na to da avanziraju dva prvoplasirana. Trener je bio upravo Alpay Ozalan – nama sretnik iz Nottinghama, centarfor upravo Semih Sentürk - nama nesretnik iz Beča!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri