Predstavljamo europske stadione

Novo zdanje u Eskisehiru: Dio velikog sportskog projekta turske Vlade

05.09.2017.

Novo zdanje u Eskisehiru: Dio velikog sportskog projekta turske Vlade
Foto: Drago Sopta/HNS

Vatreni će gostujući susret s Turskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine odigrati na prekrasnom stadionu u Eskisehiru.

Foto: Drago Sopta/HNS

U sklopu projekta turske Vlade, pod nadzorom Ministarstva mladeži i sporta, sagrađen je i novi stadion u Eskisehiru, gradu od 800.000 stanovnika.

Stadion Eskisehir Yeni Atatürk može primiti 34.930 gledatelja, a zajedno s okolnim objektima i pomoćnim igralištima sagrađen je na površini od 166.000 kvadratnih metara. Nudi 225 pozicija za predstavnike medija, 100 pozicija za osobe s invaliditetom i njihove pratitelje, 27 loža i tri restorana.

Turske su vlasti u njega uložile 140 milijuna lira (34 milijuna eura), a radovi su započeti u kolovozu 2013. godine. Otvoren je u listopadu 2016. godine te je zamijenio stari stadion (Eskisehir Atatürk) kao dom drugoligaša Eskisehirspora.

U prvoj je utakmici na novom stadionu Eskisehirspor pobijedio Malatyaspor 2:0, a pred rasprodanim je gledalištem u Eskisehiru turska reprezentacija u ožujku ove godine odigrala prijateljski dvoboj protiv Moldove i pobijedila 3:1.

Foto: Drago Sopta/HNS

Turski projekt obnove i izgradnje stadionske infrastrukture obuhvaća 26 stadiona. "To pokazuje koliko vrednujemo nacionalni sport. Ovi veliki zahvati obasjat će obećavajuću budućnost, a ulaganja će promijeniti sportsku scenu u državi. Sport je neophodan te smo predani napornom radu kako bismo uspješno završili započeto. Novi stadioni bit će učinkovita, dugotrajna rješenja", poručio je turski ministar mladeži i sporta, Akif Cagatay Kilic, govoreći o investicijama vrijednima ukupno tri milijarde turskih lira, odnosno približno 750 milijuna eura. 

"Umjesto igranja na stadionima iz pedesetih godina prošlog stoljeća, nudimo građevine specifičnih arhitektonskih karakteristika koje su kompatibilne s teksturom gradova i visokim standardima ne samo unutar sporta, već i unutar društva i cjelokupne kulture. Ovi će stadioni otvoriti vrata za tisuće navijača koji će podržavati svoje momčadi i dati doprinos sportskom ugođaju. Dolazit će cijele obitelji, njihovi prijatelji, i svi će zajedno razvijati nogomet u Turskoj. Stadioni će biti vrhunski, a posebno smo ponosni na činjenicu da ih gradimo brže nego u drugim zemljama, i to uz manje utrošenih sredstava", dodao je. 

U projekt su uključeni stadioni u Adani, Afyonu, Ankari, Antalyi, Batmanu, Diyarbakiru, Edirneu, Elazigu, Eskisehiru, Gaziantepu, Giresunu, Hatayu, Izmiru (Göztepe, Karsiyaka), Kocaeliju, Malatyi, Mersinu, Sakaryi, Samsunu, Sivasu, Trabzonu, Bursi, Corumu, Konyi te Manisi (Akhisar, Turgutlu).

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Novi stadion ne bi samo postao pristojan dom hrvatskoj reprezentaciji koja je najbolji promicatelj Hrvatske u svijetu već bi dao šansu Hrvatskoj ugostiti i finale nekog europskog kupa i druge velike nogometne - ali i ne samo nogometne - događaje.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa 
Geoffroy Guichard: Sjajan stadion za francuskog velikana
Groupama Arena: Stadion na ponos svim Mađarima
Arena Filipa II: Obnova nagrađena Europskim superkupom

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri