Racionalna odluka o promjeni domaćinstva

Vrbanović: "Reprezentacija diše kao jedna obitelj"

22.09.2017.

Vrbanović: "Reprezentacija diše kao jedna obitelj"
Foto: Drago Sopta/HNS

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović održao je u četvrtak konferenciju za medije te govorio o nekoliko aktualnih tema.

Nakon što je Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio odluku o promjeni domaćinstva kvalifikacijske utakmice s Finskom, koja će umjesto u Osijeku biti odigrana u Rijeci, izvršni direktor Vrbanović posebno je istaknuo uobičajeno toplu dobrodošlicu Vatrenima u Slavoniji:

"Nakon duge rasprave, u kojoj je sudjelovao i sam izbornik Čačić, Izvršni odbor je odlučio da reprezentacija zbog lošeg stanja travnjaka u Osijeku neće imati dovoljno dobre uvjete za odigravanje susreta protiv Finske. Imali smo loše iskustvo s utakmice s Kosovom, probleme oko organizacije idući dan, i reagirali smo ozbiljno i preventivno. Stoga smo prebacili utakmicu na trenutačno najbolji teren u Hrvatskoj, onaj na Rujevici".

"Bit ćemo iskreni, odluka nije bila jednoglasna s obzirom da je Ante Vučemilović-Šimunović do zadnjeg časa želio braniti Osijek, premda znamo da nije vrijeme za emocije. Odluka nije usmjerena protiv NK Osijeka ili Grada Osijeka, mnogi su emotivno vezani za Osijek, a dosadašnje su utakmice bile sjajno organizirane u izvanrednoj atmosferi. Da nema ovog tehničkog problema, ne bismo nikada razmišljali o odlasku iz Osijeka. Ovo je samo hladni profesionalizam, a IO je odmah odlučio kako će Hrvatska jednu od prvih idućih kvalifikacijskih utakmica igrati upravo u Osijeku kako bismo potvrdili našu ljubav i simpatiju, odnosno razumijevanje njihove želje za reprezentacijom", rekao je.

Izvršni odbor HNS-a u obzir je uzeo i izvješće Europske nogometne federacije te zaključke nakon vlastitih inspekcija:

 "NK Osijek bio je pod inspekcijskim nadzorom Uefe u kvalifikacijama za Europsku ligu, a zabrinuo nas je izvještaj u kojemu UEFA izražava vrlo visoki stupanj zabrinutosti sa stanjem objekta i terena - zahtijevale su se garancije da će Osijek biti u stanju popraviti nekoliko vitalnih problema, uključujući i onaj s terenom. Stoga smo poslali svoju inspekciju i zajedno s prijateljima iz Osijeka vidjeli kakva će biti dinamika radova, a izvještaj nije bio previše optimističan".

"Unatoč izuzetnim naporima Grada Osijeka i samog kluba, na travnjaku usprkos radovima nije bilo vidljivih znakova napretka. Izbornik Čačić je također pokazao senzibilitet, još smo jednom išli u Osijek, i tada je bilo jasno da se teren neće moći dovoljno popraviti. Kako nam je svima prioritet imati optimalne uvjete za reprezentaciju, pokrenuli smo mehanizme prema Fifi, Uefi i Finskom savezu da se utakmica preseli", prepričao je Vrbanović. 

NK Osijek u svom je priopćenju potvrdio kako razumije djelovanje HNS-a u interesu reprezentacije te neće inzistirati na domaćinstvu niti sputavati napore podređene uspjehu Vatrenih, a o stanju u Osijeku uvjerio se osobno i predsjednik Davor Šuker po povratku iz Švicarske.

"Hvala medijima na korektnom pisanju o ovoj temi. Razgovaralo se analitički, a odluka je donijeta mudro. Kontaktirali smo NK Rijeku, oni su izrazito motivirani ugostiti reprezentaciju i potpuno su spremni. Optimistično dočekuju Vatrene i pripremit će maksimalne uvjete - ništa nećemo prepustiti slučaju. Uvjereni smo u punu Rujevicu s izvrsnom potporom reprezentaciji", dodao je Vrbanović, objasnivši kako se čeka još formalna potvrda Fife, Uefe i Finskog nogometnog saveza.

Hrvatska reprezentacija u dva završna ogleda u skupini ulazi kao vodeća na tablici, ali nakon poraza od Turske. 

"Nema straha, nije to ništa s čime se već nismo suočili. Nekad smo strijepili do zadnjih sekundi, nekad prolazili u doigravanjima, i na kraju otišli na fascinantnih devet od jedanaest velikih natjecanja. Imamo talentirane igrače i s velikim optimizmom i vjerom gledamo prema nadolazećim utakmicama. Izbornik je Izvršnom odboru u jednom emotivnom istupu potvrdio da reprezentacija diše kao jedno, kao obitelj, i da je deplasirano govoriti o bilo kakvim problemima. Igrači su u izvanrednim odnosima, koliko god su nesretni zbog poraza na Islandu i u Turskoj. Nogomet nije matematika, iako su svi pokazatelji bili na našoj strani. Dogodili su se pehovi, ali svi stojimo uz reprezentaciju i naše igrače, iznimne sportaše i profesionalce. Igraju u velikim klubovima, znaju se nositi sa stresom i sigurni smo da će odigrati dvije odlične utakmice", poručio je Vrbanović.

Ima li HNS spremne poteze ukoliko kvalifikacije za SP završe neuspjehom?

"Ozbiljni smo ljudi i sve su opcije na stolu - nitko ne dvoji da bi eventualni neuspjeh bio ogroman. Imamo varijante, odnosno 'Plan B', i treba se odgovorno i bez panike suočavati s činjenicama, ali ne razmišljamo sada o tome. Bavimo se isključivo stvaranjem pravih uvjeta i ozračja za reprezentaciju. Zato pozivam i medije na isto, mislim da nam je svima u interesu da ova generacija ode u Rusiju i napravi veliku priču tamo".

Izvršni direktor odgovorio je i na upit vezan uz fizički napad na Dinamovog trenera Marija Cvitanovića. 

"Mi u HNS-u nismo poljuljani, uvjereni smo da radimo dobar posao. Nećemo nagađati o pozadini napada, reći ću samo da je dugačka lista incidenata koji su se dogodili prema igračima, dužnosnicima i trenerima od strane huligana i treba stati na kraj tome. Nije to ništa bezazleno i treba otkriti što se iza toga kuha".

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri