Predstavljamo europske stadione

Ponos Kijeva uređen za sportske spektakle

09.10.2017.

Ponos Kijeva uređen za sportske spektakle
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija odlučujuću utakmicu za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji igra na obnovljenom Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Ukrajina ne skriva svoju ljubav prema nogometu, a svijetu je dala brojne izvrsne igrače. Ukrajinski navijači reprezentaciju dolaze bodriti na obnovljeni Olimpijski stadion te će isto učiniti i u završnoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na svjetsku smotru 2018. godine, protiv Hrvatske.

Obnovu velebnog Olimpijskog stadiona financirala je ukrajinska Vlada, a ukupan je trošak iznosio 450 milijuna eura, pri čemu se Kijev sada ponosi drugim najvećim stadionom u Istočnoj Europi, nakon moskovskog Lužnikija.

Foto: Drago Sopta/HNS

U novom je ruhu otvoren u listopadu 2011. godine koncertom Shakire i predstavama tradicionalnih ukrajinskih plesača i glazbenika, te prijateljskim susretom s Njemačkom (3:3) mjesec dana kasnije. Na Olimpijskom stadionu potom su nastupale i druge glazbene mega-zvijezde poput Depeche Modea, Madonne i Georgea Michaela. Novi mu kapacitet iznosi 70.050 gledatelja, a pripremljen mu je bio potpuni redizajn - po uzoru na Olimpijski stadion u Berlinu - u skladu s Uefinim propozicijama.

Stadion je tada dobio krov u punom opsegu, koji pokriva sva sjedeća mjesta, a uz razne druge zahvate modernizirane su i VIP lože, medijski prostori i prostori za osobe s invaliditetom. Radi boljeg pogleda na teren, promijenjen je nagib donjih dijelova tribine, olakšan je izlaz sa stadiona, a zadržana je mogućnost održavanja i nogometnih i atletskih natjecanja. Osim toga, uz stadion je izgrađen i hotel s pet zvjezdica.

Foto: Drago Sopta/HNS

Olimpijski je stadion prvotno sagrađen 1923. godine te je mogao primiti oko 50.000 gledatelja, da bi mu 1967. godine kapacitet bio povećan na čak 100.000. Potom je bio domaćin nekolicine utakmica na Olimpijskim igrama 1980. godine, a na njemu su Vatreni izborili nastup na povijesnom SP-u u Francuskoj. U tom je razdoblju, krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, obnavljan u skladu s Fifinim smjernicama te mu je kapacitet bio smanjen na 83.450. 

Zahvaljujući obnovi Olimpijskog stadiona, Kijev je ugostio finale Europskog prvenstva 2012. godine, a na kraju sezone 2017./2018. ugostit će i finale elitnog klupskog natjecanja, Lige prvaka. 

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Novi stadion ne bi samo postao pristojan dom hrvatskoj reprezentaciji koja je najbolji promicatelj Hrvatske u svijetu već bi dao šansu Hrvatskoj ugostiti i finale nekog europskog kupa i druge velike nogometne - ali i ne samo nogometne - događaje.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa 
Geoffroy Guichard: Sjajan stadion za francuskog velikana
Groupama Arena: Stadion na ponos svim Mađarima
Arena Filipa II: Obnova nagrađena Europskim superkupom
Eskisehir Yeni Atatürk: Dio velikog sportskog projekta turske Vlade

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri