Srna rekorder

Klub 100: Izabrano društvo čeka Luku Modrića

05.10.2017.

Klub 100: Izabrano društvo čeka Luku Modrića
Foto: Drago Sopta/HNS

Petorica su nogometaša dosegnula troznamenkastu brojku nastupa u dresu hrvatske reprezentacije.

Hrvatska - Finska
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I
6. listopada 2017., 20:45
Stadion HNK Rijeka, Rijeka
Ulaznice

Kapetan Vatrenih Luka Modrić u petak će protiv Finske na Rujevici odigrati svoju stotu utakmicu u dresu seniorske nacionalne selekcije. Tu su privilegiju prije Modrića doživjela samo petorica reprezentativaca, a nedaleko praga Kluba 100 nalazi se i iskusni branič Vedran Ćorluka (95 nastupa), koji trenutačno izbiva zbog ozljede. 

Darijo Srna (134)

Darijo Srna vjerojatno nije mogao ni sanjati na kakvo se putovanje otisnuo u studenome 2002. godine protiv Rumunjske. 134 utakmice kasnije - posljednja mu je bila u Lensu protiv Portugala - zatvorio je reprezentativno poglavlje kao uvjerljivi rekorder po broju nastupa, kapetan, i neponovljiva ikona Vatrenih.

Njegova borbenost i zalaganje na terenu ostaju primjer generacijama koje dolaze, a u svojim je nastupima proslavio i 22 pogotka, čime zauzima četvrto mjesto na vječnoj ljestvici strijelaca iza Šukera, Eduarda i Mandžukića. Zaigrao je na svim velikim turnirima na koje je s Hrvatskom izborio plasman, od EP-a 2004. do EP-a 2016. godine.

Foto: Drago Sopta/HNS

Stipe Pletikosa (114)

Stipe Pletikosa po prvi je puta stao na vrata hrvatske reprezentacije u veljači 1999. godine u prijateljskom ogledu s Dancima, a 15 godina kasnije oprostio se nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Od nastupa u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine čvrsto drži "jedinicu", a tek je Europsko prvenstvo u Portugalu morao propustiti zbog ozljede. "Klubu 100" pridružio se u veljači 2013. godine, protiv Južne Koreje, a njegove obrane za Hrvatsku nebrojeno su puta oduševile navijače i značajno doprinijele uspjesima reprezentacije.

Foto: Drago Sopta/HNS

Josip Šimunić (105)

Današnji član stručnog stožera Vatrenih, trener reprezentacije Josip Šimunić, prvi je puta za Hrvatsku zaigrao u studenome 2001. godine protiv Južne Koreje, a karijeru u nacionalnoj selekciji zaključio je u dodatnim kvalifikacijama za odlazak u Brazil, protiv Islanda, nakon čega mu je uslijedila suspenzija Fife.

Šimunić je u međuvremenu bio jedan od stupova obrane Vatrenih, tehnički sjajno potkovan branič s tri pogotka na hrvatskom kontu, a doživio je i nesvakidašnji trenutak na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj, kada mu je sudac Poll u okršaju s Australcima pokazao tri žuta kartona.

Ivica Olić (104)

Neumorni Ivica Olić, jedan od najvećih ljubimaca hrvatskih navijača u povijesti reprezentacije, svoje je nastupe marljivo skupljao od debija protiv Bugarske u veljači 2002. godine do završetka kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Francuskoj, odnosno gostovanja kod Malte u listopadu 2015. godine.

Olić je ušao i u povijesne knjige svjetskih smotri, s obzirom da se u strijelce upisao već u prvom nastupu, protiv Italije u Ibarakiju, a potom i 12 godina kasnije, protiv Kameruna u Manausu. Za Hrvatsku je postigao ukupno 20 pogodaka, uključujući i onaj protiv Njemačke na europskoj smotri 2008. godine.

Foto: Drago Sopta/HNS

Dario Šimić (100)

Prvi koji se stigao do okruglih 100 nastupa za Hrvatsku bio je upravo pouzdani branič Dario Šimić, koji je debitirao u ožujku 1996. godine protiv Južne Koreje, a jubilej je ubilježio u prijateljskoj pobjedi kod Slovenije u kolovozu 2008. godine.

Šimić je bio osvajač povijesne svjetske bronce u Francuskoj te neizostavni sudionik svih izborenih velikih natjecanja - od SP-a 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji do SP-a 2006. godine u Njemačkoj, a nastupio je i na Europskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. Pogotke je ubilježio u tri navrata, među kojima je i onaj u sudačkoj nadoknadi za prijateljsku pobjedu nad Argentinom u Baselu.

Foto: Drago Sopta

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri