Profil suparnika

Finska ostavlja trag u iščekivanju velikog natjecanja

06.10.2017.

Finska ostavlja trag u iščekivanju velikog natjecanja
Foto: Drago Sopta/HNS

Finska svoje prvo nogometno gostovanje u Hrvatskoj dočekuje kao 87. reprezentacija Fifinog poretka najboljih, na krilima rujanskih pobjeda nad Islandom i Kosovom.

Hrvatska - Finska
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I
6. listopada 2017., 20:45
Stadion HNK Rijeka, Rijeka
Ulaznice

Iako finska reprezentacija još nikada nije sudjelovala na Europskom ili Svjetskom prvenstvu - četiri je puta, doduše, zaigrala, na Olimpijskim igrama - finski je nogomet u moderna vremena iznjedrio dobro poznata imena poput legendarnog napadača Ajaxa i Barcelone Jarija Litmanena ili Liverpoolovog braniča Samija Hyypije.

Upravo je neponovljivi Litmanen rekorder po broju nastupa za reprezentaciju (137), kao i po broju postignutih pogodaka (32). Stotinu ili više nastupa imaju još Hyypia (105), Jonatan Johansson (105) i Ari Hjelm (100), a na ljestvici strijelaca Litmanena slijede Forssell (29), Johansson (22) i Hjelm (20).

Sadašnju generaciju Finske predvodi iskusni kapetan Niklas Moisander, branič bremenskog Werdera, a na vratima stoji uzdanica Nike Kovača iz Eintrachta, Lukaš Hradecky. U ofenzivi se Finska najviše nada inspiraciji 27-godišnjeg Teemua Pukkija iz Brondbyja - igrača koji je nastupao i za Sevillu, Schalke i Celtic - te mladog Joela Pohjanpala, perspektivu Bayera iz Leverkusena. Donedavno je jedna od prvih zvijezda bio Roman Eremenko iz moskovskog CSKA, a protiv Hrvatske u Rijeci neće zaigrati ni Alexander Ring iz New York Cityja.

Finski je izbornik od prosinca 2016. godine Markku Kanerva, koji je u nacionalnoj selekciji u nekoliko navrata obnašao dužnost pomoćnika ili privremenog izbornika, a u razdoblju između 2004. i 2010. godine bio je izbornik Finske U-21. Na klupi je zamijenio Šveđanina Hansa Backea, koji je Finsku vodio u prvom susretu protiv Hrvatske, u listopadu prošle godine. Na finskoj je klupi, vrijedi podsjetiti, svojedobno sjedio i Englez Roy Hodgson.

Finci su u nekoliko navrata bili blizu plasmana na velika natjecanja: za EP 1980. nedostajao im je bod, za SP 1986. dva boda, a doigravanje za SP 1998. promaknulo im je zbog autogola u sudačkoj nadoknadi. Nakon izvrsnog nastupa u borbi za EP 2008. u vrlo teškoj skupini, dosegnuli su svoj rekordni plasman na Fifinoj ljestvici - 33. mjesto. Osim toga, posebno su ponosni na kvalifikacijski remi (1:1) iz 2013. godine, kod aktualnih europskih i svjetskih prvaka Španjolaca u Gijonu.

Na putu prema Rusiji Finska je svoj prvi bod osvojila odmah u prvom kolu, kod kuće protiv Kosova (1:1), no potom je uslijedio dramatičan poraz na Islandu (3:2), iako su Finci u prvoj minuti sudačke nadoknade vodili 2:1. Tri dana poslije, u Tampereu su Vatreni slavili 1:0, a istim je rezultatom Finska poražena kod Ukrajine.

Ovu kalendarsku godinu Finci su otvorili porazima u Turskoj i još jednom od Ukrajine, no u rujnu su nadjačali Islanđane pogotkom Ringa, a Kosovo pogotkom Pukkija, oba puta po 1:0. Stoga u Rijeku dolaze vjerujući u još jednu dobru partiju, bez obzira na izostanak šanse za plasman u Rusiju.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri