Izazov za Vatrene s novim izbornikom

Hrvatsko gostovanje u Kijevu: Dan odluke

09.10.2017.

Hrvatsko gostovanje u Kijevu: Dan odluke
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatskim reprezentativcima u ponedjeljak u Kijevu slijedi rasplet natjecanja u kvalifikacijskoj Skupini I za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Ukrajina - Hrvatska
Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I
9. listopada 2017., 20:45
Olimpijski stadion, Kijev.

Nakon devet odigranih kola u grupnoj fazi natjecanja, Hrvatska će gostovanjem kod Ukrajine zaključiti svoj nastup u Skupini I te odlučiti o eventualnom izravnom plasmanu na svjetsku smotru u Rusiji, ulasku u doigravanje ili ispadanju iz utrke za mjesto među elitom.

Na tablici vodi Island s 19 bodova te pobjedom nad Kosovom može osigurati izravan plasman na Svjetsko prvenstvo. U slučaju izostanka islandske pobjede, prostor za izravni plasman otvara se pobjedniku susreta Ukrajina - Hrvatska. Vatrenima je za osiguranje drugog mjesta dovoljan i neodlučeni rezultat, no u tom slučaju postoji mogućnost da budu najslabija drugoplasirana reprezentacija te ne vide doigravanje. Pobjeda jamči najmanje mjesto u doigravanju.

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatsku će u Kijevu voditi novi izbornik Zlatko Dalić, nasljednik Ante Čačića, koji jasno poručuje kako se stručni stožer i igrači neće upuštati u bilo kakve kalkulacije. Osnovni i jedini cilj na Olimpijskom stadionu bit će - pobjeda.

"Moramo odigrati utakmicu s karakterom te pokazati svoju kvalitetu, to mi je najveći posao. Ako ćemo voditi računa o matematici, izgubit ćemo sve", kaže Dalić.

Reprezentacija će i kod Ukrajine biti oslabljena za neigranje ozlijeđenih Ćorluke, Kovačića, N. Kalinića, Pjace, Jedvaja, Barišića te Brozovića - koji se ozlijedio protiv Finske - dok će Mandžukić i Lovren pokušati biti spremni za ovaj izazov. O njihovom uvrštavanju u momčad izbornik Dalić odlučit će na dan utakmice.

"Nema prostora za veće taktičke promjene, iako ćemo napraviti neke rošade i promjene pozicija, kako smatram da je najbolje. Moramo zadržati svoj stil jer smo uz puno poštovanje Ukrajini - njihovoj formi i izborniku koji im je donio elan - mi kvalitetnija momčad. Naši igrači moraju pokazati zašto igraju u najvećim europskim klubovima", dodao je izbornik.

Ukrajince vodi legendarni napadač Andrej Ševčenko, a hrvatski branič Domagoj Vida - član kijevskog Dynama - dobro je upoznat sa stanjem u njihovoj nacionalnoj selekciji te poručuje:

"Najbolji su im igrači na krilima. Marlos je k tome odličan igrač, pokazao je u Šahtaru da je opasan poput Jarmolenka i Konopljanke, no budemo li si međusobno pomagali, sve ih možemo zaustaviti i te prijetnje svesti na minimum i sačuvati svoju mrežu".

Zagrebački dvoboj Hrvatske i Ukrajine, u ožujku ove godine, završio je minimalnim slavljem Vatrenih (1:0), a pogodak odluke postigao je Nikola Kalinić.

Utakmica počinje u 20:45, a pravdu će dijeliti njemački suci na čelu s Felixom Brychom. U istom terminu počinju i dvoboji Island - Kosovo te Finska - Turska, susret momčadi koje više ne konkuriraju za prolazak skupine.

Kvalifikacije za SP 2018., Skupina I:
1. Island 19 (14:7)
2. Hrvatska 17 (13:4)
3. Ukrajina 17 (13:7)
4. Turska 14 (12:11)
5. Finska 8 (7:11)
6. Kosovo 1 (3:22)

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri