Profesionalno odrađeni zadaci

Dalić: "Hvala igračima, svi su junaci"

09.10.2017.

Dalić: "Hvala igračima, svi su junaci"
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za novinare nakon pobjedničkog gostovanja u Ukrajini i osiguranih dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Pobjedom u Kijevu (2:0) Vatreni su nastavili put prema svjetskoj smotri u Rusiji. Čekat će ih još dvije utakmice doigravanja, a novi izbornik Zlatko Dalić govorio je o svemu što je okruživalo dvoboj na Olimpijskom stadionu. 

"Čestitam svojim igračima i hvala im na odlično odrađenom poslu, posebno na taktičkom planu. Napravili smo sve što smo se dogovorili, kako smo se pripremali i pokazali svoju kvalitetu. Odigrali smo sjajnu utakmicu, upisali pobjedu koju smo tražili, ali to je samo jedan mali korak na putu prema Rusiji", rekao je u uvodu.

Oba je pogotka postigao Andrej Kramarić.

"Svi su junaci, ne samo Kramarić, jer je cijela momčad bila na vrhunskoj razini. Dogovorili smo se u svlačionici da ćemo u prvom poluvremenu kroz kompaktne blokove čuvati svoja vrata, znajući da će nas Ukrajina pritisnuti nošena svojim navijačima. Tome smo se othrvali, a dogovor je bio da će Kramarić u stopu pratiti ofenzivnog Matvijenka te smo pojačali bokove s Vidom i Vrsaljkom zbog njihovih opasnih krila. Znali smo da je Ukrajina najopasnija preko Jarmolenka i Konopljanke, očekivali smo i Marlosa u sastavu, no sve smo složili da i mi budemo snažni na bokovima. To smo dobro odradili, u tome je bilo rješenje za cijelu utakmicu. Potom smo zamijenili pozicije Kramarića i Mandžukića, što je urodilo plodom i mogu biti zadovoljan", prepričao je izbornik.

"Najvažnije nam je bilo ne primiti pogodak u prvom dijelu te da potom preuzmemo kontrolu i budemo ofenzivniji. Zato smo napravili promjene i stavili Modrića bliže golu, da ga rasteretimo defenzive, i to nam je funkcioniralo najbolje u cijeloj utakmici. Tražio sam od igrača da poštuju dogovor i budu iza lopte, da se drže formacije, i da brzo okreću strane jer ćemo tako sigurno postići pogodak s obzirom na razliku u kvaliteti. Sve se poklopilo", dodao je.

Nadolazećim se suparnikom u dodatnim kvalifikacijama ne opterećuje.

"Ne znam tko je uopće prošao dalje i tko nam je konkurencija, zaista ne razmišljam o tome. Bude li hrvatska reprezentacija prava, nama neće biti bitno tko nam je suparnik", kaže Dalić.

Kako je zapravo izgledalo proteklih 48 sati u taboru hrvatske reprezentacije?

"Ova smo dva dana utrošili na razgovore i crtanje što ćemo i kako igrati, te smo to uistinu odradili vrhunski. Igrači poslije Finske nisu bili u dobrom psihološkom stanju i bio sam svjestan da ja ne mogu napraviti mnogo na terenu. No, pričao sam sa svakim reprezentativcem, objašnjavao, uvjeravao, i kroz te sam razgovore došao do najbolje opcije za reprezentaciju. Oni su kao vrhunski profesionalci prihvatili zadatke, svjesni da je ovo zadnja šansa i da samo oni mogu 'izvući' situaciju. Dali su sve od sebe i svaka im čast. Neću se vraćati u prošlost, ali ću zahvaliti bivšem izborniku Čačiću i njegovom stožeru na poslu koji su odrađivali u cijelim kvalifikacijama. Moja je bila samo završna točka, premda Hrvatska po svojoj kvaliteti nije zaslužila odlučivati tek u zadnjoj utakmici. Ako sam barem malo pomogao, sretan sam", izjavio je izbornik. 

"Sada mi je želja odmoriti se, naspavati se, vidjeti obitelj, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Nisam pitao ni za kakve uvjete, razmišljao sam samo o ovoj utakmici s kojom sam mogao sve izgubiti. Poziv sam prihvatio jer bih za Hrvatsku došao i pješice te sam odradio posao. Prije sedam godina sam napustio Hrvatsku, spakirao kofere i bez ičije pomoći i bilo kakvih menadžera i agencija napravio svoju karijeru, u svijetu gdje je jako teško krenuti od nule. Preko dva najveća azijska kluba i finala tamošnje Lige prvaka došao sam do hrvatske reprezentacije i nemam se što opravdavati. Nisam ničiji čovjek, nego sam ponosni Livnjak, ponosni Varaždinac i ponosni Hrvat i sam se borim za sve. Sreća prati hrabre. Hvala dragom Bogu, hvala mojoj obitelji na podršci, a što se komentara u Hrvatskoj tiče, rekao sam svojim igračima da ostanu džentlmeni, pa ću tako i ja ostati", zaključio je Zlatko Dalić. 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri