Varaždinec o varaždinskom Livnjaku

Dalić je uvijek bio uzoran - normalan, dobar, uspješan

12.10.2017.

Dalić je uvijek bio uzoran - normalan, dobar, uspješan
Foto: Drago Sopta/HNS

Zlatko Dalić je u dva dana raspoloženje glede nogometne Hrvatske zaokrenuo za 180 stupnjeva. Izvrsnom pripremom igrača i igre za derbi s Ukrajinom te napose sjajnom pobjedom u Kijevu (2:0) dokazao je da Vatreni imaju izbornika za novo, dugo razdoblje.

Varteksovac Stjepan Cvek (r. 1953.) možda bi dosegnuo karizmu svoga brata Rudolfa (r. 1946.), savršenog desnog braniča Dinama zapamćenog po izrazitom modernizmu, kojeg nema sad već od poodavne 2005., da ga nije zaustavila teška ozljeda desnog koljena:
- Popucali su i ligamenti i menisk, sve. U sobi zagrebačke Traumatološke klinike puna 24 dana bio sam sa Zlatkom Kranjčarom, koji je stradao u prometnoj nesreći i brojne prognoze su spominjale čak i kraj karijere. Moja je višom silom propala kad sam trebao potpisati za nizozemski AZ '67 kao ponajbolji strijelac Druga savezne lige u kojoj sam se natjecao i s Božom Bakotom i s Abidom Kovačevićem.

Novu dionicu pronašao je na staroj adresi u Zagrebačkoj ulici, odmah se uključio u funkcionarski rad koji je trajao i traje. Navodi jedan povijesni i jedan također osobit podatak:
- Razumljivo je da smo svi cvali zbog pripojenja hrvatskim prvoligašima i sudjelovanja u prvom državnom prvenstvu 1992. godine. Upravo tada priključio nam se Dala.

Dala, Zlatko Dalić.
- Predsjednik je bio Anđelko Herjavec, trener Branko Ivanković, nekoliko nas u upravi i operativi. Zaključeno je da bi izvrsno došlo kakvo pojačanje – stvarno, ne papirnato. Uspjeli smo Zlatka dovesti iz Cibalije. Bio je to pun pogodak!

Do 1996. odigrao je Dalić 108 ligaških utakmica i zabio 13 golova. Još 47 susreta i četiri gola dodao je kao povratnik iz Hajduka, od 1998. do 2000. godine.
- Bio je zadnji vezni. Radilica. Odličan s loptom. Vješt u skoku i realizaciji, zavidnog pregleda situacije. Pamti se taj vezni trio: Zlatko Dalić, Zoran Brlenić, Miljenko Mumlek! Ispred njih Davor Vugrinec, iza Krunoslav Gregović, Danijel Hrman, Samir Toplak, Robert Težački, Andrija Balajić, na golu Marijan Mrmić…

I ono nesretno prvenstvo 1995./1996. kad su „bumbare“ ipak preletjeli Dinamovci zahvaljujući pomoći odanih prijatelja Hajdukovaca.
- Ah, bolje se na to ne podsjećati, stare rane peku najviše.

Zna Stjepan sve o Daliću i njegovima:
- Zlatko je varaždinski Livnjak. Supruga Davorka je ljubav iz mladosti, imaju dvojicu sinova, Tonija i Brunu.

Toni je angažiran u NK Varaždinu, svježem drugoligašu:
- Dopredsjednik, kao i Vugrinec.

Stjepan Cvek-Ciba je predsjednik. Neprestano je na dispoziciji i čovjek tjedna?
- I te kako. I dok je bio u Emiratima. Od prvog dana podržava ideju revitalizacije varaždinskog nogometa i kluba. Posljednjih sedam mjeseci, otkad je tu, komuniciramo na dnevnoj bazi. I na svim razinama. Njegov stav, njegov glas je strahovito bitan.

Pomaže na svaki način, i financijski?
- To se podrazumijeva. Na njega se zaista možeš osloniti. Kako i ne bi, kad je naš domaći, sve voli i svi vole njega. Ima kuću tamo prema Nedeljancu, susjed mu je Mrmić. Kao pravi Varaždinec kupio je vikendicu na Dravi, što je jedan od ključnih znakova prepoznavanja!

S kim se najčešće družio tijekom nogometaške ere?
- S Mrmom i Vugom.

Poslije simfonije Vatrenih na Olimpijskom stadionu, nakon što je ON napisao note i podijelio instrumente, bilo je jasno da HNS rješava nadasve važan sektor. Izbornika koji nipošto neće trajati tek jednu utakmicu. Koji se iste noći s ekspedicijom vratio u Zagreb i…?
- Odspavao dva-tri sata pa požurio da bi nam se priključio na zahtjevnoj utakmici s Hajdukom II koju smo u Poljudu dobili 2:0. U utorak se pojavio neposredno prije početka te uživao u velikoj pobjedi.

Gdje je VŽ-momčad gledala izravni tv-prijenos presudnog dvoboja Hrvatske?
- U hotelu Sveti Križ, zona Kaštela i Trogira. Strepili smo, ali i uživali, Svaki pogodak proslavili kao da nam o njemu ovisi život. Bilo je nezaboravno s našim članom u prvom planu.

Sugovornik poentira:
- Ne smo mi već cijela sala ustala je i spontano zapljeskala na Zlatkovu konstataciju kako nije ničiji pulen, da je sve u životu postigao sam, i da – jasno – sve daje za Hrvatsku. Od siline decibela tresli su se lusteri!

Nema sumnje ni u sljedeće uspjehe?
- O njegovom angažmanu bilo je stanovitih nagovještaja proteklih tjedana. Ja sam rekao: „Dala, nemaš kaj razmišljat', moraš to prihvatiti“. I on je u prvoj sekundi bio ZA, dok je bilo „bude-ne bude“.

Sad mu je pogotovo drago:
- Nije sumnjao ni u sebe ni u selekciju. Radi se o istinskom sportašu i vrhunskom profesionalcu, o gospodinu u dresu, trenirci, ali i u civilu. Stvarno super. Malo je takvih.

Nema straha za reprezentaciju?
- Nema, neovisno o protivniku u play-offu. Makar bi on volio izbjeći Šveđane.

Što će biti s Varaždinom?
- Planirali smo ovu sezonu upotrijebiti za privikavanje na drugoligaške uvjete. A dogodine jurnuti na prvo mjesto i prvoligašku promociju. U međuvremenu ćemo se dodatno ojačati, kompletirati, imamo Dalića i Ivankovića, imamo volje i snage za povratak na negdašnje grane.

Danas je predsjednik bio na sastanku s gradonačelnikom:
- Ivan Čehok je dokazani ljubitelj nogometa. Vidi da je sve to s NK Varaždinom dosta zgodno, vrijedno konkretne podrške. Mi je očekujemo.

Trenutačno su peti među 12 sastava. Nastupaju i Dejan Glavica, Dario Jertec, Igor Prahić, Josip Golubar, Karlo Šimek, Karlo Sambolec… Trenira ih Mario Kovačević. No, što ćemo s izbornikom?
- Otići na SP 2018. Pa dalje, u kvalifikacije za EP 2020. Zlatko Dalić je sjajan izbor, o tome nema zbora ni spora. Kompletan kakogod okreneš. Ima sve: i igrački staž, i stručno osposobljavanje, i međunarodni domet, i karizmu. I umješnost komunikacije, stvaranje atmosfere, verziranost za psihologiju. Trener je već 15-16 godina, dovoljno sposoban i iskusan. Za razliku od nekolicine prethodnika, njemu na fali baš ništa!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri