Tema tjedna

Grci - protivnici koje cijenimo, ali ih se ne bojimo

17.10.2017.

Grci - protivnici koje cijenimo, ali ih se ne bojimo
Foto: Drago Sopta/HNS

I to se napokon zna: u dodatnim kvalifikacijama za SP dogodine u Rusiji naša A-reprezentacija igra s Grčkom, 9. studenoga u Zagrebu te tri dana potom u Ateni, u Maksimiru i na zasad nepoznatom tamošnjem stadionu. Ni protiv koga ne bi bilo jednostavno, još manje lagodno, neće biti ni s dotičnim takmacom. No prevladava ne samo nada, nego uvjerenje u prolaz!

Prije iskoraka u budućnost podsjetimo se nakratko prošlosti. Nacionalne postave Hrvatske i Grčke dosad su se sučelile šest puta, ovim redom:

HRVATSKA - GRČKA 1:1
U kvalifikacijama za SP 1998. u Francuskoj u Zagrebu je 10. studenoga 1996. bilo 1:1. Miroslav Blažević postavio je ovu formaciju: Dražen Ladić, Mario Stanić, Igor Štimac (od 52. Zvonimir Soldo), Nikola Jerkan, Slaven Bilić, Robert Jarni, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki (od 73. Goran Vlaović), Davor Šuker, Zvonimir Boban, Alen Bokšić. Pred 30.000 gledatelja strijelac je bio Šuker (45) poslije vodstva Nikolaidisa (9);

GRČKA – HRVATSKA 0:1
Uzvrat u Solunu 30. travnja 1997. na stadionu Kaftanzogluo pratilo je 35.000 promatrača, a naše su boje branili Dražen Ladić, Dario Šimić, Goran Jurić, Slaven Bilić, Robert Jarni, Zvonimir Soldo (od 54. Silvio Marić), Aljoša Asanović, Robert Prosinečki (od 74. Goran Vlaović), Davor Šuker, Zvonimir Boban, Alen Bokšić (od 68. Igor Cvitanović). Za fantastičnu pobjedu po nesnosnoj kišurini zabio je naravno Šuker, u 74. minuti;

GRČKA - HRVATSKA 3:2
I u tom prijateljskom srazu izbornik je bio Ćiro Blažević, sastali smo se 10. ožujka 1999. u atenskoj areni Spiridona Luisa (5.000 nazočnih). Zabijali su Janakopulos (11, 54), Vlaović (68), Šuker (80, 11 m) i Nikolaidis (86). Vatreni: Dražen Ladić, Danijel Šarić, Mario Tokić, Goran Jurić (od 61. Jasmin Agić), Damir Milinović, Zvonimir Soldo, Aljoša Asanović (od 61. Igor Cvitanović), Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Alen Peternac (od 46. Goran Vlaović);

HRVATSKA - GRČKA 2:2
Još jedna revija bez bodova, 25. travnja 2001. u Varaždinu, 10.000 navijača, izbornik Mirko Jozić. Gosti su poveli pogocima Alexandrisa u 38. i 51. minuti, smanjio je Vlaović u 67. a izjednačio Rapaić u 90. Hrvatska: Željko Pavlović, Boris Živković (od 85. Mato Neretljak), Stjepan Tomas, Dario Šimić (od 73. Jurica Vranješ), Robert Jarni (od 55. Silvester Sabolčki), Igor Tudor, Nenad Bjelica (od 61. Davor Šuker), Niko Kovač (od 46. Igor Bišćan), Goran Vlaović, Davor Vugrinec, Milan Rapaić;

HRVATSKA - GRČKA 0:0
Ciklus za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini, igralo se u Maksimiru 7. rujna 2010. a momčad Slavena Bilića nije mogla svladati tvrde goste pa je 24.399 simpatizera ogromnom većinom hrvatskih otišlo razočarano. Trijumf su uzalud lovili Vedran Runje, Darijo Srna, Josip Šimunić, Vedran Ćorluka, Ivan Strinić, Ognjen Vukojević (od 62. Ivan Rakitić), Luka Modrić, Niko Kranjčar, Danijel Pranjić, Ivica Olić (od 78. Eduardo da Silva), Mladen Petrić (od 51. Nikica Jelavić).

GRČKA - HRVATSKA 2:0
Loše smo se proveli na Karaiskakisu (27.200 doista bučnih gledatelja) u Pireju 7. listopada 2011. Zabili su Samaras (76) i Gekas (84). Poraz su morali priznati Stipe Pletikosa, Ivan Strinić, Vedran Ćorluka (od 80. Domagoj Vida), Dejan Lovren, Josip Šimunić, Ognjen Vukojević, Luka Modrić, Niko Kranjčar, Nikica Jelavić (od 66. Nikola Kalinić), Eduardo da Silva (od 57. Ivan Perišić) i Mario Mandžukić. Zbog toga posrnuća slijedio je play-off s Turskom, 3:0 u Istanbulu i 0:0 u Zagrebu, tako da su Bilić-Boysi otišli na dotični Euro.

Bilo je to treće doigravanje Croata. U prethodnima smo 1997. ciljajući SP u Francuskoj 1998. eliminirali Ukrajinu 2:0 i 1:0, zatim 2003. za EP 2004. u Portugalu s dosta muke Sloveniju 1:1 i 1:0. Posljednje, četvrto, bilo je ujesen 2013. godine kad je Island preskočen 0:0 i 2:0 i SP 2014. u Brazilu bilo je osigurano.

Na redu je peti dodatni krug. Samo sebe uvjeravamo argumentima – jednako učinkovit. Izvještili smo se na tim ispitima zato Grle čekamo puni granitne volje i superpozitivne vjere.
- Otpočetka smo tvrdili da nema lakih suparnika, nisu to ni Irci iz Dublina i Belfasta, čvrst su materijal - govore oni koji su s njima nedavno imali posla. A Grci su nam stari prijatelji! – javio se iz Züricha izvršni dopredsjednik HNS-a Damir Vrbanović, nastavljajući: - Znamo sve. Stil je nedvojben: postaviti se ozbiljno, igrati maksimalno. Nije upitno da iz Atene stiže stabilna, homogena cjelina, neatraktivna, po tradiciji nezgodna, neugodna. Međutim, nema neizvjesnosti kamoli straha budemo li pravi, a nema razloga da ne budemo. Često su se puta natjecali i hrvatski i grčki klubovi, u selekcijama pogotovo nema nepoznanica. Sukobljuju se dvije različite, prepoznatljive, snažne škole. Uzdamo se u našu i jedva čekamo rasplet.

Kaže da je već s grčkim predstavnicima na ždrijebu uspostavljen potpuni kontakt:
- Razgovarali smo o navijačima. Njihovih se u Maksimir sprema oko 500. Detaljno ćemo razraditi sigurnosni koncept, takav će biti i u revanšu ma gdjegod se igralo. Ne manjka temeljitosti ni uzajamnog respekta.

Kod nas se 9. studenoga starta od 20:45 sati.
- Imperativ je da organizacija bude savršena. Za nas ništa novo. Ne usudimo se ni pomisliti na ekscese bilo kojeg oblika. Pretpostavljam da će se tiskati ulaznice za sva mjesta, prema tome 33.000. Normalno da zazivamo unisonost i ujedinjenost prijatelja nogometa; sad je apsurdna svaka podjela, svi moramo biti za Hrvatsku i mondial u Rusiji, pomoć je nužna.

Logično je da šef tima Zlatko Dalić strijepi zbog eventualnih ozljeda. Vrbanović:
- Svjedoci smo životne forme Luke Modrića. Naša je reprezentacija fenomenalna, s vjetrom u leđa neće jer ne može podbaciti, ta atmosfera i duh bezbroj puta potvrđenog hrvatstva nosit će do SP-a!

Glede optimizma Damir naglašava:
- On je umjeren i razuman.

Nema sumnje da Zlatko Dalić i Michael Skibbe više ne spavaju. Mir je prohujao s vihorom, na redu su obračuni za povijest. Povijest koja upravo počinje.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri