Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

PrvaHNL.hr > Komentari

Riječ psihologa

Hrvatska protiv
Grčke mora biti -
Njemačka

19.10.2017.
Hrvatska protiv Grčke mora biti - Njemačka
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Večeras u Beču ima Rijeka treću ovosezonsku utakmicu u razigravanju po skupini Europske lige nakon što je prethodne dvije, s AEK-om i Milanom, nesretno izgubila. Zašto je prvak države u dosta skromnom izdanju, što donose derbiji nacionalne lige u subotu i nedjelju te kako planirati play-off za SP Vatrenih s Grčkom? Evo pogleda iz posebna kuta.

Amir Zulić je poznati i priznati sportski psiholog, koji od 2004. godine educira buduće trenere, polaznike Akademije nogometa HNS-a. On je i predsjednik Stručnog razreda za psihologiju sporta Hrvatske psihološke komore. Vrli sugovornik našeg portala otvoren za svaku temu.
- Što se tiče Riječana, iskustvo kazuje da oni koji nastupaju u europskom kupu akumuliraju umor zbog čeka malo podbacuju na domaćem terenu. Što s one strane granice ostaju duže, sve im je teže. Stanoviti podbačaji zahvaćaju sve klubove iz kvalifikacija, Dinamo trenutačno najmanje. Rijeka dakle traje i dalje, a nije jednostavno na tri kolosijeka jer je najopterećenija.

Osjeća se možda i preveliki zastoj aktualnog državnog prvaka i pobjednika kupa, ima li naznaka da su ga povijesni uspjesi djelomično i ošamutili, barem psihički…?
- Idealno bi bilo zaboraviti lanjski učinak, u ovoj natjecateljskoj sezoni doista početi od nule. To prije što nije upitno da je trofeje teže braniti negoli napadati.

Koliko eventualno utječu spekulacije da će trener Matjaž Kek postati izbornik Slovenije?
- Odražavaju se i odlasci nogometaša, svakako i ozljede. Nijedan trener nije sretan kad igrači otvoreno važu kad će i kamo preseliti, analogno tome nije ni upravi zgodno ako šef stožera razmišlja još o nečemu. O ponudama, samim tim i o odlasku. Ja doduše ne znam kako se Kek sa svim tim nosi.

Nema sumnje da je momčad s Rujevice pogodio poraz na San Siru, 2:3 u dramatičnim okolnostima, prethodno je jako loše sjeo i onaj riječki (1:2) s Grcima. Kako prebroditi takve šokove?
- Kažimo ovako: nije s Milanom bilo apsolutno sve dobro, inače se ne bi izgubilo. Presudilo je, na žalost, nekoliko fatalnih sekundi, kao i neobični previdi uoči oba prethodna pogotka Milaneza.

U vezi s večerašnjim nastupom na Ernst Happel stadionu Zulić nema dvojbi:
- Nema razloga sumnjati u povoljan bečki rezultat!

Već u nedjelju slijedi izazovan derbi s Osijekom u Rijeci?
- Baš zbog ino-obveze Osijek je u Gradskom vrtu suprotstavio Dinamo kombiniranu postavu i odigrao neodlučeno, 1:1. Tako i Rijeka može osvježiti postavu, vjerojatno ima kime. Sjajno je što su se razvila četiri snažna kluba na vrhu HT Prve lige, i što svatko može pobijediti svakoga. Tko bi gledao nogomet da je sve izvjesno?

U povodu kreševa Hajduka i Dinama, Dinama i Hajduka, redovito se p(r)ovlači paralela s nekakvim ratom Sjevera i Juga, Juga i Sjevera?
- To nema smisla. Ne stavljajmo sport ni u kakav šiti kontekst. Čemu toliki animozitet, umjesto da se sve svede na jedinu logičnu postavku: volim svoje, ali ne mrzim tuđe. Zašto omalovažavati, prosipati zlu krv, kome koriste sukobi, zar nismo svoji na svome… Nema, ponavljam, baš nikakve potrebe ni svrhe nogometom odmjeravati išta drugo.

Bliži se i doigravanje za SP Hrvatske i Grčke. Kako ga očekivati, posve samouvjereno budući da smo bolji bez ikakve rasprave, ili ipak strepiti?
- Veseli spoznaja o dosadašnja četiri uspješna play-offa naše selekcije, no podaci govore da je i Grčka na taj način dvaput zaredom izborila World Cup. Pozitivno je što naši nogometaši, za razliku od naprimjer košarkaša, neizostavno prihvaćaju izbornikov poziv, svrstavajući se pod hrvatsko znamenje bez ikakvih dodatnih pitanja ili potpitanja. Nadamo se i masovnom odzivu navijača, potpora 9. studenoga u Maksimiru više je nego nužna. Nitko ne smije ući u zamku opterećen tezama tko će što reći, zar probrana jedanaestorica jedne zemlje, naše zemlje, ne vrijedi maksimalnog bodrenja? Da, možemo i moramo vjerovati u prolaz, čak ga očekivati.

Nudi interesantnu „pristupnu metodu“:
- Protivnik nije lagan. Stručnjacima je jasno čime će prijetiti, koliko može odnosno ne može. Njegov je gard svojevrsni antinogomet, u njegovoj igri nema lepršavosti, najmanje pak ima umiranja u ljepoti. Važno je da se hrvatski reprezentativci ne prilagođavaju takmacu; briga nas za famozne balkanske trikove, treba se postaviti sasvim drukčije.

Kako?
- Germanski. Hrvatska protiv Grčke treba biti – Njemačka!

Što takva taktika podrazumijeva?
- Napad od prve sekunde. Brzo i agresivno. Pa se neka gosti brane. I obrane, ako mogu, ako stignu. Uvjeren sam da bi Nijemci „rastočili“ Grke već u prvom poluvremenu, zašto jednako ne bi postupili i Hrvati? Ne manjka ni znanja ni snage. Odmah krenuti punim kapacitetima, izložiti suparnika prijetnjama sa svih strana, ne dati mu disati.

Psiholog rabi zorne elemente koji potkrepljuje takvu odrednicu:
- Hrvatska je bolja plasirana na FIFA-ljestvici. Hrvati su vrlo važne karike u brojnim, ponajvećim klubovima Starog kontinenta. Nije upitna veća talentiranost.

Sad je tu i stimulativni ugođaj zahvaljujući novom stručnom bossu Zlatku Daliću?
- Naravno. Uistinu nemamo što kalkulirati ni kombinirati. Prvi je, uostalom, ispit kod kuće i treba autoritativno poručiti tko je gazda.

U tom slučaju atenski uzvrat 12. studenoga ne bi valjda ostavljao previše upitnika?
- Ja sam u to siguran.

Još vijesti

 • Modrić i Dalić - junaci za sva vremena

  09.12.2018.

  Modrić i Dalić - junaci za sva vremena

  Bili su to dani koji će zauvijek ostati u memoriji Hrvata i hrvatskih građana, sedmica nalik onoj s igara na sreću u kojoj simbolizira maksimalni dobitak. Najbolji svjetski nogometaš te – za nas –...

 • LM - ali nije Lionel Messi!

  04.12.2018.

  LM - ali nije Lionel Messi!

  Nevjerojatna je i doista nezapamćena serija nagrada, priznanja, počasti i divljenja koje temeljem učinka u 2018. godini skuplja Luka Modrić, kapetan i neupitni lider srebrne Hrvatske te glavna poluga...

 • Od Tallinna 4. rujna 1994. do Lensa 25. lipnja 2016.

  03.12.2018.

  Od Tallinna 4. rujna 1994. do Lensa 25. lipnja 2016.

  Poznate su dakle sve ključne točke kvalifikacija za EP 2020. u kojima naša reprezentacija skupinu dijeli s Walesom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbajdžanom – krećemo s Azerima 21. ožujka 2019. na...

 • Po šesti EURO u sedmom pokušaju

  02.12.2018.

  Po šesti EURO u sedmom pokušaju

  Eto nas na kraju tjedna i na početku novog ciklusa za jedno od dva najveća međunarodna natjecanja: saznali smo suparnike u kvalifikacijama za EP 2020. godine. Naravno da možemo biti zadovoljni. Bili...

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Azerbajdžan

21.03.2019.