Profil suparnika

Nema nedostižnog sna: Grčka igra radi uspjeha

08.11.2017.

Nema nedostižnog sna: Grčka igra radi uspjeha
Foto: Arhiva HNS

Kao posljednja prepreka hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na putu prema Svjetskom prvenstvu stoji Grčka, momčad koja je prije 13 godina dokazala kako joj niti jedan san nije nedostižan.

Hrvatska - Grčka
Dodatne kvalifikacije za SP 2018.
9. studenoga 2017., 20:45
Stadion Maksimir, Zagreb.
Ulaznice

Grčka nacionalna selekcija prvo je veliko natjecanje čekala sve do 1980. godine, kada je izborila mjesto na europskoj smotri u Italiji, a 1994. godine pronašla je svoje mjesto na svjetskoj smotri u SAD-u. Stoga su rijetki uopće mogli pomisliti na ono što se sprema na Europskom prvenstvu 2004. godine u Portugalu - pogotovo nakon što su Grci izgubili prve dvije utakmice u kvalifikacijama.

Uoči početka turnira, samo je Latvija dobivala manje šanse za osvajanje naslova, no Grčka je svladala portugalske domaćine na otvaranju te prošla skupinu u konkurenciji Španjolske i Rusije, da bi potom s tri puta po 1:0 nanizala Francusku, Češku i još jednom Portugal za možda i najveće iznenađenje u modernoj povijesti velikih natjecanja.

Na tom su senzacionalnom uspjehu izgradili nova četiri nastupa među europskom i svjetskom elitom, uz dva proboja u drugi krug (2012. i 2014. godine), a reputaciju su potvrdili i u grupnoj fazi kvalifikacija za plasman u Rusiju. Na gostovanjima nisu izgubili niti jednu utakmicu, poraza od Bosne i Hercegovine spasili su se u petoj minuti sudačke nadoknade, svladali su ih tek pobjednici skupine Belgijci - upravo na pirejskom Karaiskakisu - da bi naposljetku završili na drugom mjestu, ispred Bosne i Hercegovine te Estonije, Cipra i Gibraltara.

Portugalski trijumf potpisao je Otto Rehhagel, a nakon Santosa, Ranierija, Tsanasa i Markariana, Grčku je ponovno preuzeo Nijemac. Od 2015. godine vodi je Michael Skibbe, koji se dobro uklapa u grčke ideje o agresivnom pristupu i neumornoj borbi do zadnje minute.

"Svaka Grčka djeluje isto: čvrsto, tvrdo, sa startovima na granici dopuštenosti. Ne igra ni lijepo ni moderno, igra učinkovito. Fanatična u obrani, naprijed pak pod motom 'što napravimo, napravimo'. Strahovito je opasna u prekidima", sažeo je bivši Vatreni, današnji izbornik Hrvatske U-19 Robert Jarni, koji je u četiri navrata igrao protiv Grka, uz samo jednu pobjedu.

Na Fifinoj ljestvici Grčka zauzima 47. poziciju, no bolji plasman drugih sudionika doigravanja za SP ne treba zavarati. U Karnezisu imaju pouzdanog vratara, u Manolasu, Tzavellasu, kapetanu Torosidisu, Papastathopoulosu i Stafylidisu izvrsne braniče, u Fortounisu, Zeci, Tziolisu i Mantalosu vješte i uporne vezne igrače, a napadač Mitroglou spreman je kazniti svaki trenutak nepažnje suparničke obrane.

Premda u sastavu više nema ikona poput rekordera po broju nastupa, igrača neuništivog karaktera Karagounisa (139) te Zagorakisa (120), Katsouranisa (116) i Basinasa (100), legendarnog čuvara mreže Nikopolidisa, ili najučinkovitijih napadača u povijesti reprezentacije Anastopoulosa (29), Charisteasa (25) ili Gekasa (24), Grčka raspolaže s dovoljno kvalitetnog materijala te izrazito prokušanim receptom za ostvarivanje cilja. Stoga Vatrenima preostaje jedino dati maksimum kako bi tim ciljem ipak prošli - prvi.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri