Prijašnji susreti

Šest susreta, jedna pobjeda: nezgodni suparnik Vatrenih

09.11.2017.

Šest susreta, jedna pobjeda: nezgodni suparnik Vatrenih
Foto: Arhiva HNS

O težini ishoda ždrijeba dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji svjedoči i podatak kako u dosadašnjih šest utakmica s Grčkom Hrvatska ima - negativan skor.

Hrvatska - Grčka
Dodatne kvalifikacije za SP 2018.
9. studenoga 2017., 20:45
Stadion Maksimir, Zagreb.
Ulaznice

Vatreni su, naime, protiv grčke nogometne reprezentacije igrali četiri puta u kvalifikacijskim okršajima te dva puta u prijateljskima, a pobijedili su samo jednom. Zbilo se to krajem travnja 1997. godine na vrućem gostovanju u Solunu, u jednom od ključnih ogleda za odlazak na "brončano" Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

Tada su u susretu samo za one čeličnih živaca mreže mirovale sve do 74. minute, kada se "ukazao" neumoljivi Davor Šuker i donio Hrvatskoj sva tri, zlata vrijedna boda (1:0). Šest mjeseci ranije u Zagrebu, Grčka je čak i vodila na Maksimiru od devete minute zahvaljujući Nikolaidisu, a Šukerov pogodak netom prije odlaska na odmor osigurao je neriješenih 1:1.

Ipak, Ćirini sinovi uspjeli su završiti kvalifikacije ispred Grčke, uz Schmeichelov doprinos u posljednjem kolu, te izboriti doigravanje s Ukrajinom, a ostalo je povijest.

Uslijedile su dvije prijateljske utakmice. U ožujku 1999. godine u Ateni Giannakopoulos je donio Grcima prednost 2:0, da bi Vlaović i Šuker u 68. i 80. minuti poravnali na 2:2. No, nekoliko minuta prije kraja opet se pojavio Nikolaidis te su domaćini po prvi puta svladali Vatrene (3:2).

U travnju 2001. godine iste je aktere ugostio Varaždin, a Grčka je ponovno imala dvostrukog strijelca za vodstvo 2:0 - tada je precizan bio Alexandris. Za poravnanje su se u 67. i 90. minuti pobrinuli Vlaović i Rapaić, a na semaforu je naposljetku ostalo neriješenih 2:2.

Novi kvalifikacijski ogledi na rasporedu su bili u borbi za odlazak na Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Pod vodstvom izbornika Bilića, u rujnu 2010. u Zagrebu Hrvatska nije uspjela probiti grčki blok (0:0), a uzvratno gostovanje u grotlu pirejskog Karaiskakisa ne pamti se po dobrome.

Samaras i Gekas zabili su konačnih 2:0 između 71. i 79. minute te pripremili Grčkoj teren za izravan plasman na europsku smotru, a Hrvatska je morala u doigravanje s Turcima, u kojemu se ipak pokazala u najboljem svjetlu te također osigurala željenu vizu. S ukupno jednom pobjedom, tri remija i dva poraza, uz gol-razliku 6:8, Hrvatska uoči novog sraza s Grcima mora biti na oprezu, ali sigurno će pokušati ovaj negativan skor okrenuti u - pozitivan.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri