Na kraju tjedna

I nedjeljom u sridu?

11.11.2017.

I nedjeljom u sridu?
Foto: Drago Sopta/HNS

Cijela nacija nestrpljivo čeka nedjeljni uzvrat Hrvata kod Grka, uvjerena da će visokih zagrebačkih 4:1 odvesti momčad Zlatka Dalića u Rusiju. Iako ne manjka onih koji poput izbornika zagovaraju potpunu koncentraciju te pristup kao da je rezultat 0:0. I jest, u Pireju se starta tim omjerom, nije problem ZG-prednost držati po strani, da se slučajno ne ugrozi spletom nepovoljnih okolnosti…

Marijan Bradvić bio je junior Dinama koji je karijeru izvrsnog veznog razvio u Mariboru, Jedinstvu iz Bihaća i napose Metros Croatiji Toronto, u kojoj je igrao rame uz rame s Eusebiom da Silvom Fereirom protiv Edsona Arantesa do Nascimenta zvanog Pele. Stari znanac iz jaskanskoga kraja nazvao je da bi poručio kako je i on nastupao u Grčkoj s amaterskom reprezentacijom bivše države pa bez suvišnoga stresa odolio tamošnjoj bučnoj publici osvajajući naslov europskog prvaka. Osim njega participirao je još jedan maksimirskih korijena, Zvonko Breber, od Hrvata i Josip Čilić iz Željezničara te Zvonko Maršalek iz Osijeka. Šef selekcije također naš, Otto Barić. Na završnom turniru sudjelovali su još Irci, ne sjeća se je li oni iz Dublina ili Belfasta, plus Nijemci.
- Finale s Grcima završilo je 0:0. Pucali su se jedanaesterci, zabio sam i ja i Breber, dobili smo bez obzira na strašan pritisak s tribina. Štoviše, nama je to pomoglo, domaćima odmoglo!

Marijan ne misli da je aktualna Grčka i na vlastitom terenu sposobna za više od remija:
- Vatreni su prejaki. Da se baš zainate, napunili bi im mrežu kao nekidan.

Nišaneći u sridu?
- Nema potrebe, osnovno je samo jedno: plasirati se na SP 2018. O čemu nema dvojbe. A opreza mora biti i kad se prvak svijeta sastaje s trećeligašem…

Jasno i glasno, od aktera koji je prošao Jugoslavijom, Kanadom i Amerikom, rado se sjećajući tog uspjeha u Grčkoj. Želeći podvući da je u Ateni i okolici uvijek isto – napeto, ne i nemoguće. Pogotovo ako donosiš tri gola fore.

Dug je i predug ovaj vikend, htjeli bismo da je već ta nedjelja bila jučer, da Vatreni napokon stave točku na „i“. Vatreni koji uistinu žare i pale. Smiješni su pokušaji da se novom moderatoru suspendiraju ogromne zasluge jer tobože „nije imao vremena za upotrebu svoga rukopisa“. Da, pa što? Utoliko je vrijedan dopunskih komplimenata budući da je u rekordnom roku razbijenu vojsku preinačio u paradnu eskadrilu. Nizom minucioznih, psihološko-taktičkih poteza koji sada, post-festum, izgledaju obični, rutinski. Kako to da ih nije povukao prethodnik. Naime sve te sheme s neponovljivim Lukom Modrićem u ofenzivnim redovima, s nevjerojatno korisnim, a nerijetko i suptilnim Ivanom Rakitićem, s bočnima Šimom Vrsaljkom i Ivanom Strinićem koji se utrkuju nižući prodore od šesnaesterca do šesnaesterca i neposredne asistencije. Da se ne zaboravi trostruki strijelac u dvije partije Andrej Kramarić, čija je čudesna minijatura u četvrtak zamalo donijela 5:1.

Dalićeva Hrvatska gazi lakoćom i nesklonošću bilo kakvom kompromisu. Rastrčana i razigrana, toliko sklona savršenoj kombinatorici da bi štošta mogla kopirati slavna Barcelona iz najboljih dana. Ta probuđena ljepotica u „kockastom“, za protivnika naravno vještica. Neka traje i potraje.

Nije trebalo sumnjati u razboritost hrvatskog navijača, onog koji će – zatreba li – i satima stajati u redu pred šalterom s ulaznicama. Koji će tribine ispuniti neslomljivim ponosom i nemjerljivom odanošću, kategorijama svedenim na grandioznu podršku, ne mareći za stvarne ili izmišljene lokalne ratove, diobe na nekakve Sjevere i Juge, najmanje se pak osvrćući na besramni apel za bojkotom državnog tima. U tom šarmantnom grotlu sigurno nitko nije brojio da zlatni Zlatko naknadno na scenu šalje svu trojicu iz „splitskog akvarela“, Antu Rebića, Nikolu Vlašića, Marija Pašalića, nije im padalo na pamet. Kamoli iz toga crpio bolesne zaključke. Jedino je važno bilo dobiti što uvjerljivije za što lagodniji drugi meč.

Lako je naslutiti da se flambojantni hooligansi i jadni istomišljenici tresu od ljutnje betonirane gnjevom. Panično zazivajući čudo u Pireju. Kako stvari stoje, uzalud im trud. Sviračima bez glazbe sljedeća runda predstoji od 15. lipnja, kad će junački najavljivati poraz Hrvatske u svakoj od tri zagarantirane utakmice ruskog SP-a. Onako kako su javno prognozirali/priželjkivali ljeti 2016. na EP-u u Francuskoj, svakom neprilikom gađajući „u ništaaaaa“!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri