Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Predstavljamo europske stadione

"Pakao"
Karaiskakisa: Moderni
Olympiakosov hram

14.11.2017.
"Pakao" Karaiskakisa: Moderni Olympiakosov hram
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Hrvatska je svoj novi plasman na smotru najboljih izborila na stadionu Georgiosa Karaiskakisa u Pireju, koji je ponovno izgrađen 2004. godine.

Pirejski dom trofejnog Olympiakosa jedan je od stadiona koji se često navode kao primjer "vruće" atmosfere u kojoj bilo kojem gostu nije lako igrati, u što se svojedobno uvjerila i hrvatska nogometna reprezentacija. No, Vatreni će svoje gostovanje iz 2017. godine pamtiti po dobrome, s obzirom da su s neriješenih 0:0 osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Stadion Georgiosa Karaiskakisa - nazvan po grčkom junaku iz 19. stoljeća - prvotno je izgrađen još 1895. godine, za biciklistička natjecanja na prvim modernim Olimpijskim igrama, da bi 1960. godine bio pretvoren u pravi nogometno-atletski stadion. Ipak, ključna je za današnji izgled bila 2003. godina, kada je stadion srušen do temelja te je na istom mjestu izgrađeno potpuno novo zdanje.

Vlasnik stadiona, Grčki olimpijski odbor, ugovorom odobrenim u grčkom parlamentu omogućio je Olympiakosu korištenje stadiona sve do 2052. godine, a klub je u renovaciju odmah uložio 20 milijuna eura, trećinu ukupnog troška izgradnje (60 milijuna eura). Preostala je sredstva klub pribavio kreditima, a naknadno su uložena još dva milijuna eura u povećanje sigurnosnih standarda i veći navijački komfor. Do isteka ugovora, Olympiakos je obvezan državi isplaćivati i 15 posto zarade od stadiona.

Izgradnja novog Karaiskakisa dovršena je u samo 428 dana, kako bi stadion kapaciteta 32.115 gledatelja mogao ugostiti nogometne utakmice Olimpijskih igara u Ateni. Arhitektonski su planovi usklađeni s okolinom, a navijačima je osigurano 34 ulaza, brojni sanitarni čvorovi, uključujući i oni za osobe s invaliditetom, te ugostiteljske pozicije.

Gornje etaže stadiona uključuju 40 loža za VIP goste, restoran, prostorije za televizijske prijenose, 200 mjesta za predstavnike medija i kontrolnu sobu, a UEFA ga je uvrstila na popis 28 europskih stadiona s pet zvjezdica, stoga može konkurirati i za finale Europske lige. U sklopu stadiona nalazi se i Olympiakosov muzej, a parkiralište može primiti do 2.500 vozila.

Dizajn omogućava pražnjenje punih tribina u samo sedam minuta, a navijačima je posebno važna i dobra povezanost javnim prijevozom. Naravno, stadion je proteklih godina ugostio i svjetske glazbene zvijezde, poput Aerosmitha, Rihanne, 50 Centa, Whitesnake, a sljedeće godine na rasporedu je i koncert Lady Gage. Navijači Olympiakosa, ne bez razloga, zovu ga svojim - hramom.

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Novi stadion ne bi samo postao pristojan dom hrvatskoj reprezentaciji koja je najbolji promicatelj Hrvatske u svijetu već bi dao šansu Hrvatskoj ugostiti i finale nekog europskog kupa i druge velike nogometne - ali i ne samo nogometne - događaje.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa 
Geoffroy Guichard: Sjajan stadion za francuskog velikana
Groupama Arena: Stadion na ponos svim Mađarima
Arena Filipa II: Obnova nagrađena Europskim superkupom
Eskisehir Yeni Atatürk: Dio velikog sportskog projekta turske Vlade
Olimpijski stadion, Kijev: Ponos Kijeva uređen za sportske spektakle

Još vijesti

 • Jesenski selektivni turnir Nogometnih središta HNS-a

  19.11.2018.

  Jesenski selektivni turnir Nogometnih središta HNS-a

  Od 20. do 25. studenoga održava se jesenski selektivni turnir Nogometnih središta HNS-a za dječake i djevojčice. Turniri se održavaju na području Splita, a turnir za djevojčice na rasporedu je od 20...

 • Engleski FA ugostio predstavnike HNS-a na službenom ručku

  18.11.2018.

  Engleski FA ugostio predstavnike HNS-a na službenom ručku

  Engleski nogometni savez ugostio je predstavnike Hrvatskog nogometnog saveza na službenom ručku uoči odlučujuće utakmice u Ligi nacija na Wembleyju. Samo mjesec dana nakon riječkog sraza, Hrvatska i...

 • Wembley: Novo ruho engleskog hrama

  18.11.2018.

  Wembley: Novo ruho engleskog hrama

  Wembley, hram engleskog, ali i europskog i svjetskog nogometa, od 2007. godine u novom je ruhu te svim posjetiteljima pruža uistinu veličanstven doživljaj. Sam spomen Wembleyja poseban je trenutak za...

 • Upute za hrvatske navijače na Wembleyju

  16.11.2018.

  Upute za hrvatske navijače na Wembleyju

  U suradnji s Engleskim nogometnim savezom i stadionom Wembley, Hrvatski nogometni savez obavještava sve navijače koji putuju u London na utakmicu Engleska - Hrvatska o svim detaljima dolaska i...

Prethodna utakmica

Engleska - Hrvatska 2:1

18.11.2018.

Wembley, London