Reakcije

Ivo Šušak: "Protiv Hrvatske apsolutni favorit nije nitko, pa ni Argentina!"

01.12.2017.

Ivo Šušak: "Protiv Hrvatske apsolutni favorit nije nitko, pa ni Argentina!"
Foto: Drago Sopta

I to je prošlo, od ovog petka bogatiji smo za informaciju da na World Cupu 2018. igramo s Argentincima, Islanđanima i Nigerijcima. Nije idealno, nije ni zabrinjavajuće, dapače. O raspletu moskovskog ždrijeba priča Ivo Šušak, predsjednik trenerskog ogranka HNS-a i čovjek s podužim djelatničkim stažom u zemljama ruskog susjedstva.

Može zeznuti baterija mobitela, ne i vlasnik; podrazumijeva se da je Ivo Šušak uzvratio na poziv pa praktički u dahu govorio o suparnicima Vatrenih na spektakularnoj ruti Kaliningrad (21. lipnja Nigerija), Nižnji Novgorodu (21. lipnja Argentina) te Rostovu na Donu (26. lipnja Island).
- Već ti datumi zvuče dobro, nama i svima. Predah od utakmice do utakmice je pet dana, dovoljno za regeneraciju premda će se u međuvremenu i putovati.

Onda je direktor Dinamove škole otkrio ono što nikome od Hrvata baš nije sjelo:
- Bili smo jutros u Maksimiru i raspravljali o mogućim suparnicima. Nitko, ni slučajno, iz četvrte jakosne skupine nije želio Nigeriju, jednoglasno smo konstatirali da je ona najjača, najnezgodnija, najopasnija. I pripala je upravo nama usprkos apelu „Samo ne nju!“

Ivo u trenu dodaje:
- Da se razumijemo: na Svjetskom prvenstvu nema slabih momčadi. Niti se Hrvatska ikoga treba plašiti. Štoviše, uvjeren sam da smo ravnopravni najkvalitetnijim selekcijama, u 90 minuta nikome ne priznajemo prednost!

Izražava nadu:
- Jako je bitno da proljeće u klubovima prođe bez ozljeda i bilo kakvih zdravstvenih tegoba. Ipak s obzirom na populaciju nemamo kadar od 40 reprezentativaca, imamo 25. S tim da ne manjka ni nekoliko ekstra majstora poznatih i priznatih u svakom kutku kugle zemaljske. Prema tome, budemo li kompletni sposobni smo čvrsto se nositi i dostojno prezentirati.

Ne dvoji da će gore između Poljske i Litve, u enklavi Kaliningradu s izlazom na Baltik, teže biti afričkom predstavniku:
- Neka se Nigerija boji Hrvatske, a ne obratno. Jači smo po rejtingu, iskustvu, klasi. Po svemu. No ne smetnimo s uma staru formulu da je na premijeri osnovno ne izgubiti.

S tim bodom plus ona tri iz sraza s Islandom eto nas u drugom krugu, računali smo onako, odoka. Šušak ističe:
- Potvrđeno je da nam Island nije ravan. Na strani posljednji okršaj, kod njih, kad smo poraženi „zalutalim metkom“ u sudačkoj nadoknadi. Presudio je splet okolnosti, nipošto objektivna kvaliteta. Na Rostovu ćemo biti favoriti, to je jasno k'o dan.

Je li Argentina apsolutni favorit svakog nadmetanja u skupini D?
- Protiv nas nije. Nije možda ni obični, kamoli totalni! Imamo ugled i status, ni Messi s društvom ne smije nas, i neće, gledati svisoka. Zar i naši internacionalci nisu članovi jednako uglednih klubova, nisu li vedete, u nacionalnom dresu spremne šokirati uvijek i svuda ne pitajući za ime takmaca. Hvala Bogu, imamo što predstaviti i na dotičnom turniru. Neka se gospoda pokušaju nametnuti i slaviti, ako Modrić i momci dopuste!

Kako procjenjuje novog izbornika Dalića?
- Ja njega zaista poznajem. Pratim stalno, gdjegod bio. Posrijedi je relativno mlad, ali izrazito obrazovan, nadaren i iskusan stručnjak. Posebno oduševljava jednom i te kako nužnom vrlinom: optimizmom. Zlatko zrači jednostavnošću, voljom, vedrinom i takav gard prenosi na okolinu. Našim nogometašima stvarno treba takav stav, takav odnos, s njima se ne preporučuje „na crno“…

Smijemo li se dakle nadati prolasku među šesnaestoricu?
- To bi bilo odlično. Naravno da je na neki način izvjesno. Žudimo za SP-rezultatom budući da od Francuske 1998. i povijesne bronce u tri pokušaja nismo isplivali iz skupine: 2002. u Japanu, 2006. u Njemačkoj i 2014. U Brazilu. Falile su nijanse, detalji. U Južnoafričkoj Republici 2010. nismo ni bili. Stoga je sad trenutak za veliki iskorak!

Ivo Šušak je dvije i pol godine radio i živio u Gruziji, jednu u Armeniji. Usput snimio i susjednu Rusiju. Zapažanja?
- Pozitivna. Superpovoljna. U Moskvi je moj Dinamo Tbilisi senzacionalno pobijedio na smotri svih negdašnjih prvaka SSSR-a. U Tbilisiju smo, dok sam bio izbornik Gruzije, svladali Ruse 1:0 u kvalifikacijama za SP 2006. Inače, ja kao antikomunist i osoba koja doista nije simpatizirala SSSR, a Rusija je bila njegov sinonim, priznajem svoju predrasudu. Zato što su Rusi naglašeno topao narod, srdačan, korektan, pošten. Vrijedan iskrenog poštovanja.

Također Slaveni, na neki način braća.
- Zaljubljenici u sport, pogotovo nogomet. Punih stadiona, svaki prvoligaš raspolaže vlastitim kampom. Baza je toliko bogata da sebi može priuštiti brojne skupe strance, što nije idealno, naprotiv – tako stopiraju svoje talente. Siguran sam da nas čeka fantastično prvenstvo u veličanstvenom ugođaju!

S „kockastima“ plasiranima u – srpanj?
- Očekujemo to više nego opravdano. Ponavljam da možemo i moramo. Jer mi smo Hrvatska.

Što dodati, osim „Sretno, momci!“ iako nas do starta dijele pusti mjeseci. Znaju junaci nacije sve. Mi znamo da će dati oktavu iznad maksimuma. A tada se ima što vidjeti i čemu zapljeskati!

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri