Vatreni ponovno protiv Messija

Velesila, kolektiv i afrički talent

02.12.2017.

Velesila, kolektiv i afrički talent
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija idućeg će ljeta u Rusiji zaigrati u Skupini D, u kojoj se nalaze još reprezentacije Argentine, Islanda i Nigerije.

Argentina

O nogometnom ugledu Argentine najbolje svjedoče dva naslova svjetskog prvaka (1978. i 1986. godine), kao i podatak da u Rusiju dolazi kao branitelj svjetskog srebra. Prije tri godine u Brazilu bolja je bila samo Njemačka, a Argentinci su u finalu igrali i 1990. godine. Imaju i 13 naslova pobjednika starijeg Južnoameričkog prvenstva (prije '75) te dva naslova s novije Copa Americe (poslije '75). U posljednjih pet nastupa na Copa Americi igrali su četiri finala - i sva četiri izgubili, dva puta od Brazila i dva puta od Čilea.

Argentina, domovina možda i najboljih nogometaša svih vremena, Diega Maradone i Lionela Messija, namučila se kroz kvalifikacije za nadolazeću smotru te je plasman potvrdila tek u posljednjem kolu, pobjedom kod Ekvadora 3:1, uz Messijev hat-trick. U 18 odigranih utakmica upisala je sedam pobjeda, sedam remija i četiri poraza.

Uz neusporedivog Messija, argentinske boje brane i zvijezde najvećih europskih klubova poput Aguera, Dybale, Mascherana, Di Marije, Higuaina ili Otamendija, uz brojne druge kvalitetne nogometaše. Pod vodstvom strastvenog, uspješnog stručnjaka Sampaolija, takva momčad mora sloviti za jednog od favorita cijelog natjecanja. 

Island

Nogometaši Islanda uz Panamu su jedini debitanti na skorašnjem Svjetskom prvenstvu, a taj su uspjeh postigli na krilima sjajne prezentacije na Europskom prvenstvu u Francuskoj prošle godine. Tamo su izbacili Englesku, stigli do četvrtfinala, te sigurno ne žele biti samo prolaznici u Rusiji, gdje će postati stanovništvom najmanja zemlja u povijesti svjetskih smotri (330.000).

U kvalifikacijama su nadmašili upravo - Hrvatsku, osvojivši prvo mjesto u konkurenciji još i Ukrajine, Turske, Finske i Kosova. U Zagrebu su poraženi 2:0, dok su u Reykjaviku uzvratili vrijednom pobjedom 1:0 koja je preokrenula zbivanja u skupini.

Čvrsti islandski kolektiv, uz vrlo prepoznatljiv stil igre koji neumorni i uporni Hallgrimssonovi izabranici disciplinirano provode u djelo, težak je zalogaj za bilo kojeg suparnika. Individualnom kvalitetom iskače Gylfi Sigurdsson, poznato lice engleskog Premiershipa, a dodatnu snagu Islandu daje i specifična, brojna i bučna navijačka podrška.  

Nigerija

Nigerija je nakon emotivnog i pamtljivog debitantskog nastupa na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u SAD-u propustila samo smotru u Njemačkoj (2006.), a ukupno je tri puta izborila prolazak u drugi krug, uključujući i posljednje SP u Brazilu. Tri su puta Nigerijci bili prvaci Afrike, no na zadnja se dva turnira nisu kvalificirali. 

Pravo na optimizam uoči ruske avanture daje im odličan kvalifikacijski skor. U kvalifikacijskom "pretkolu" izbacili su Svaziland bez primljenog gola, da bi potom u vrlo teškoj skupini sa Zambijom, Kamerunom i Alžirom uvjerljivo osvojili prvo mjesto, jedino koje je vodilo u Rusiju. U šest utakmica ostvarili su četiri pobjede i dva remija, uz gol-razliku 12:4, a posebno je impresivna bila pobjeda 4:0 nad Kamerunom.

Na čelu Super orlova stoji njemački trener Gernot Rohr, a nositelji igračke kvalitete u nigerijskoj reprezentaciji svakako su iskusni kapetan Mikel, učinkoviti ofenzivci Moses, Ighalo i Musa, te talentirani mladići iz elitnog engleskog razreda Iwobi, Iheanacho i Ndidi. 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri