Prijašnji susreti s momčadima Skupine D

Novo SP s Argentinom, Island dobar poznanik, premijerno s Nigerijom

02.12.2017.

Novo SP s Argentinom, Island dobar poznanik, premijerno s Nigerijom
Foto: Drago Sopta/HNS

Vatreni su se s Argentinom susreli ukupno četiri puta, s Islandom čak svih šest puta u kvalifikacijama, a s Nigerijom će se na Svjetskom prvenstvu 2018. godine sastati po prvi puta u povijesti.

Foto: Getty Images

Raspored Skupine D Svjetskog prvenstva u Rusiji odredio je kako će izabranici Zlatka Dalića nastupiti 16. lipnja u Kaliningradu protiv Nigerije, 21. lipnja u Nižnji Novgorodu protiv Argentine te 26. lipnja u Rostovu na Donu protiv Islanda.

Hrvatska vs. Nigerija

Vatreni još niti jednom nisu odmjerili snage s nigerijskim Super orlovima te će prva hrvatska utakmica na nadolazećoj svjetskoj smotri imati i tu dodatnu zanimljivost. Međutim, vrijedi istaknuti kako je Hrvatska na prošlom Svjetskom prvenstvu pobijedila nigerijske susjede, momčad Kameruna, rezultatom 4:0. Nigerija je u kvalifikacijskoj skupini za plasman u Rusiju igrala i protiv Kameruna te također pobijedila 4:0 kod kuće, odnosno igrala 1:1 u gostima.

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska vs. Argentina

Hrvatska se s Argentinom prvi puta sastala još u lipnju 1994. godine, kada su Maradona i suigrači na kišnom zagrebačkom Maksimiru odigrali prijateljskih 0:0. Prvi i zasad jedini natjecateljski ogled uslijedio je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, u trećem kolu Skupine H, kada je Pineda pogodio za argentinsku pobjedu 1:0 i prvo mjesto na tablici. No, "Ćirini sinovi" potom su se domogli brončane medalje, a Argentince su u četvrtfinalu zaustavili Nizozemci.

Na novi se okršaj čekalo do ožujka 2006. godine i prijateljskog dvoboja u Baselu, koji se pamti po hrvatskoj pobjedi 3:2 pogotkom Šimića u sudačkoj nadoknadi te Modrićevom debiju, a Messi i društvo na Vatrene su se namjerili i novih osam godina poslije u Londonu. Tada je "kombinirana" hrvatska momčad pružila vrlo dobru partiju, povela, no naposljetku je Messi s bijele točke dovršio argentinski preokret (2:1).

Foto: Getty Images

Hrvatska vs. Island

S Islanđanima su se najbolji hrvatski nogometaši dobro upoznali u šest dosadašnjih kvalifikacijskih susreta za svjetske smotre. U borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, Vatreni su upisali dvije pobjede - 4:0 u Zagrebu uz dva pogotka N. Kovača te 3:1 u Reykjaviku, uz dva pogotka Balabana.

Island je bio posljednja prepreka Hrvatskoj na putu prema Svjetskom prvenstvu u Brazilu, s obzirom da je te dvije momčadi spojio ždrijeb dodatnih kvalifikacija. Prva je utakmica u Reykjaviku završila 0:0, dok je uzvrat pripao izabranicima N. Kovača - uz Mandžukićev pogodak, Mandžukićevo isključenje, te Srnin pogodak za konačnih 2:0.

Nogometna euforija na Islandu, učvršćena sjajnim nastupom na Europskom prvenstvu u Francuskoj, nastavljena je i u kvalifikacijskoj Skupini I za smotru u Rusiji. Hrvatska je, doduše, u Zagrebu slavila 2:0 zahvaljujući dvostrukom strijelcu Brozoviću, no Island je u Reykjaviku uzvratio pogotkom Magnussona u završnici za 1:0, sva tri boda i početak "preokreta" na vrhu poretka. Islanđani su osvajanjem prvog mjesta izravno izborili vizu za Rusiju, a Hrvatska je morala u doigravanje s Grcima, sa sretnim završetkom.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri