Na kraju tjedna

Noć ima čudnu moć

28.01.2018.

Noć ima čudnu moć
Foto: Drago Sopta/HNS

Zapravo tu ništa nije čudno: tradicija ne sustaje i već je po trinaesti put Hrvatsko društvo muzeja organiziralo super uspješnu Noć muzeja, ovog petka u točno sto mjesta širom Hrvatske plus jednom Bosne i Hercegovine, u 186 muzeja, galerija i drugih ustanova kulture. Premijerno je bio uključen i Informativno-multimedijski centar HNS-a, simpatični „muzej nogometa“ u Petrinjskoj 2, Zagreb, neposredno do Trga bana Jelačića.

„Budi ponosan“, tako se zove izložbeni prostor Kuće nogometa koji na oko 250 kvadrata nudi više od 35.000 eksponata, podataka i informacija o našim reprezentacijama, klubovima, igračima, nastupima, navijačima, ne zaobilazeći futsal i ženski sektor. Sve i na engleskom jeziku. Ne ustručavajući u pravom sportskom duhu podsjetiti na brojne pobjede za euforiju, također i na poneke poraze koji su nas nakratko bacali u depresiju. Elitnu destinaciju/instituciju otvorenom su 20. srpnja 2015. godine svečano proglasili predsjednik Saveza Davor Šuker i moderator Grada Milan Bandić. Kao što se relativno zna, sadržajni je spektar koncipiran po uzoru na – stadion: sa „Svlačionicom“ u kojoj su tekstovi, slajdovi i filmovi o stoljetnoj aktivnosti, svi susreti nacionalnog teama s naglaskom, naravno, na broncu '98 sa SP-a u Francuskoj, s „Tunelom“ ukrašenim svjetlosnim efektima koji simboliziraju bliceve fotoreportera, „Terenom“ u funkciji zida slavnih s impresivnom listom najvećih majstora predstavljenih biografski pa „Tribinom“ koja vjerno dočarava protok vremena punog ljubavi za Vatrene i njihove prethodnike. Gostima je omogućeno biranje najboljih utakmica, igrača i strijelaca te najatraktivnijih pogodaka. Podrazumijeva se test o poznavanju hrvatskog sporta br. 1, najupućeniji osvajaju sponzorsku loptu s potpisima aktualnih reprezentativaca. Zainteresirani su dobrodošli od utorka do subote, od 10 do 20 sati, ulaz slobodan. Dočekat će ih Katarina i Kristina, sekundirati glede svega. A voditelj Boris (Boris Durlen) mirno ističe:

- Lani je zabilježeno nešto više od 27.000 posjetitelja u usporedbi s oko 25.000 koliko ih je bilo 2016. godine. Trend je stalno uzlazni.

Foto: Drago Sopta/HNS

Najviše ih stiže ljeti, u turističkim rutama. Ne manjka stranaca, naprotiv, onih koji o nogometu u Hrvata misle mnogo ljepše od samih Hrvata. Zamjetan je i porast u tjednima Adventa. Sve oduševljava činjenica o skoro nevjerojatnih deset participiranja (potonje predstoji idućeg ljeta u Rusiji), po pet na Svjetskim i Europskim prvenstvima: deset od mogućih dvanaest što je u rangu s najvećim silama!

Kamo sreće da nam u svemu ide kao u nogometu…

Foto: Drago Sopta/HNS

U petak 26. siječnja 2018. za šest sati koliko se podastrijelo od 18:00 do 24:00 Informativno-multimedijski centar HNS-a pohodila su čak 652 znatiželjnika. Sigurno su uživali u viđenom i doživljenom. Jer Šuker je još na otvorenju podvukao „Naš nogomet nije samo onih 90 minuta utakmice, normalno je da svoju povijest želimo čuvati onako kako dolikuje“.

Bandić je dodao „Naš klub je Hrvatska; mala smo zemlja velikih i ponosnih ljudi, baš takvi su nogometaši iz brojnih uglednih, planetarno poznatih i priznatih generacija“.

Foto: Drago Sopta/HNS

HNS i njegova Petrinjska 2 rado su prihvatili poziv i pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, svrstavajući se u kolonu onih koji imaju što pokazati. Pritom ne uvažavajući tek onu olimpijsku da je važno sudjelovati. Nego da je važno prezentirati. Širiti obzire, zaintrigirati za svoj sport i one koji mu dosad nisu bili odani.

Možda će biti odsad.

Foto: Drago Sopta/HNS

Jer, kako naglašava Durlen, puno ljudi nije znalo što se krije u neposrednom susjedstvu najprominentnije državne špancir-zone, pretpostavljali su da je riječ o dućanu s prigodnim rekvizitima. Ne o izravnom prijenosu povijesti. Nerijetko slavne nogometne prošlosti koja u više ili manje bremenitoj sadašnjosti kreira već započetu budućnost koje se ne trebamo plašiti.

Hvala engleskim inženjerima što su (valjda 1880.) u županjsku tvornicu celuloze donijeli prvu nogometnu loptu. Nema sumnje da je pala na plodno tlo. Narodu koji objedinjuje sposobnost i strast. Što se pak tiče aktualnih engleskih asova, ako nam se putevi ne poklope na ruskim stadionima, čekamo ih na jesen u Ligi nacija!

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri