Intervju za FIFA.com

Dalić: "Moj se san ispunio, iskustvo je prekrasno"

30.01.2018.

Dalić: "Moj se san ispunio, iskustvo je prekrasno"
Foto: Getty Images

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić dao je intervju za službenu internetsku stranicu Svjetske nogometne federacije (FIFA), s naglaskom na nadolazeći nastup Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Zlatko Dalić preuzeo je Vatrene na samom kraju kvalifikacijskog ciklusa za svjetsku smotru u Rusiji, a o preuzimanju reprezentacije nije dvojio ni trenutka. 

"Vjerujem da je san svakog trenera voditi reprezentaciju svoje zemlje. Moj se san ispunio, iskustvo je prekrasno, a osjećaj sjajan. Ponosan sam i počašćen što sam na ovoj poziciji", istaknuo je Dalić u razgovoru za Fifa.com.

"Bio sam među navijačima na gotovo svim velikim natjecanjima, počevši s Francuskom '98. Još me uvijek prođu trnci kada se sjetim naših nastupa i pobjeda, bio je to fantastičan turnir za Hrvatsku, nedugo po završetku Domovinskog rata, stoga je svaka utakmica bila više od nogometa. Bili smo puni domoljubnih emocija i nogometom smo predstavili Hrvatsku cijelom svijetu. Cijeli je svijet čuo za našu broncu, pobjede nad Njemačkom i Nizozemskom, za Davora Šukera kao Zlatnu kopačku, kao i naše crveno-bijele kvadratiće i nogometni talent. Nemoguće je dovoljno naglasiti koliko je to Svjetsko prvenstvo značilo Hrvatskoj, napunili smo se prepoznatljivošću i samopouzdanjem, i to ne samo u nogometu", nastavio je.

Dalić je Hrvatsku u Rusiju odveo pobjedom u Ukrajini te prolaskom protiv Grčke u doigravanju.

"Sve zasluge idu igračima. Nije bilo mnogo vremena za trening i pripremu, zato sam se usredotočio na sastanke, komunikaciju i motivaciju. Taktički smo promijenili nekoliko pojedinosti, ali najvažnije je bilo da igrači shvate kako im je to zadnja šansa za Svjetsko prvenstvo - i odradili su svoj posao u najvažnijem trenutku. Pokušao sam dati svoj doprinos, no to je bio tek prvi korak. Sada nam je najvažnije Svjetsko prvenstvo u Rusiji", rekao je.

Hrvatski kapetan Luka Modrić pohvalio je Dalića za "fenomenalan posao".

"Takve su riječi zadovoljstvo za bilo kojeg trenera, posebno kada dođu od igrača poput Modrića, Mandžukića ili Rakitića, koji igraju u najvećim europskim klubovima. Ako su oni zadovoljni, znači da ste napravili nešto dobro. Najvažnije je da smo 'kliknuli' i ostvarili cilj. Vatreni su snažno povezana skupina, dobri igrači i dobri ljudi, samo im je trebao 'poguranac' u pravom smjeru. Uživao sam gledati Modrića i Kovačića na Svjetskom klupskom prvenstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje se još jednom dokazalo koliko je Luka važan Real Madridu - igrao je briljantno i po meni je bio uvjerljivo najbolji igrač turnira te je zaslužio svoju nagradu. On je naš najbolji igrač, naš motor, kapetan koji vodi primjerom i daje svoj maksimum te svojim pristupom, agresijom i trudom na terenu, kao i ponašanjem izvan njega, postavlja visoke standarde".

Na izborničku je klupu stigao s iskustvima iz Albanije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naglasivši kako mu je bilo korisno iskusiti i drugačije sredine, govori kako je lako raditi s profesionalcima poput hrvatskih reprezentativaca, od kojih je nekolicinu upoznao već radeći u stručnom stožeru Hrvatske U-21.

"Mnogi tadašnji mladi reprezentativci danas su među seniorima, poput Mandžukića, Kalinića, Vide, Vrsaljka ili Lovrena. Upoznao sam ih u ranoj fazi karijere i ponosan sam na njihove impresivne klupske uspjehe. U Hrvatskoj smo uvijek ponosni na razvoj igrača u mlađim kategorijama, sve do seniora, a i to mi je iskustvo pomoglo u radu".

"Profesionalni sam trener 12 godina, iza mene je više od 400 natjecateljskih utakmica, i uvijek pokušavam napredovati i razvijati se. Moj stil nije isti kao prije deset godina, a uvijek sam išao korak po korak do više razine. Ne mogu biti ponosniji na sadašnju funkciju, a uvijek pokušavam ostvariti najveći potencijal svoje momčadi, održavajući dobre odnose s igračima. To možda nije uvijek preporučljivo, ali to je moj stil, želim ih potpuno podržati i komunicirati s njima. Najvažnije mi je imati igračevo povjerenje"

Koji su hrvatski prioriteti uoči početka Svjetskog prvenstva te kakvi su izgledi Vatrenih na najvećoj pozornici?

"Želja nam je da svi budu zdravi za Svjetsko prvenstvo, ali na to ne možemo u potpunosti utjecati. Planiram putovati i razgovarati s igračima i njihovim klupskim trenerima, o statusu i formi. Oni znaju da sam usredotočen na potpuno spremne igrače, a čekaju nas i dvije odlične prijateljske utakmice s Peruom i Meksikom. Nadam se snažnim suparnicima, sličnima suparnicima na SP-u, i u lipnju. Želimo vidjeti koliko smo dobri i na čemu trebamo poraditi".

"Na SP-u nema lakih skupina, to su 32 najbolje momčadi svijeta. Island je bio najbolji u našoj kvalifikacijskoj skupini, dobro ih poznamo i teško nam je pao poraz u Reykjaviku. Argentina je, jasno, jedan od favorita za osvajanje trofeja, a Nigerija je mlada, potentna i 'gladna' momčad velikog potencijala. Taj će početak protiv Nigerije biti vrlo važan, usmjerit će nam turnir. Hrvatska pak ima izvrsne igrače u velikim europskim klubovima, individualnu kvalitetu Modrića, Mandžukića, Rakitića, Perišića, Kalinića i drugih, no naša najveća snaga mora biti momčad, koja je važnija od bilo kojeg pojedinca. Vjerujem da su ponos i domoljublje naših igrača u hrvatskom dresu važna osobina, to moramo spojiti s kvalitetom, i onda imamo prigodu ostvariti visoke ciljeve".

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri