Žene s loptom

Božidar Miletić: "Hrvatska može više i dalje"

06.02.2018.

Božidar Miletić: "Hrvatska može više i dalje"
Foto: Drago Sopta/HNS

Nije nam ženski nogomet ni približno u razini muškoga ni futsala, ali s novom stručnom postavom u državnim selekcijama stanje se popravlja. Glede A-reprezentacije toliko da malotko može sam sebi garantirati pobjedu u srazu s damama u „kockastom“!

I Božidar Miletić (38), izbornik ženske A-reprezentacije, sudjelovao je ovih dana na razvojnim pripremama postava U-17 i U-19 u Medulinu usredotočenim izlučnom ciklusu za EP koji kreće ujesen. On je, naime, svježom organizacijskom shemom HNS-a postao koordinator za taj važan sektor.
- Baš važan, tako i tretiran. Ne mogu dovoljno zahvaliti vodećim ljudima Kuće nogometa što nam omogućavaju uvjete kao i bilo kojoj muškoj vrsti. Oduševljen sam gotovo nevjerojatnom željom da se i taj aspekt značajno pospješi.

Miletić (38) je profesor iz Ražanca, mjesta na obali Podvelebitskog kanala 20 kilometara od Zadra. Profesor nogometa čija se UEFA-Pro licenca podrazumijeva. Igrao je u trećeligaškom Pagu, Poljičanu i Raštanama, bio kod Splitovaca i svojih Zadrana. Uglavnom vezni, u zalasku karijere i libero. Otkad je s curama?
- Aktivno od 2015. kad sam imenovan izbornikom U-15. Vrlo brzo objedinjen je i sastav U-17. A odlaskom Zvonimira Kolaka promoviran sam na sadašnju dužnost.

Nije mu to premijerna suradnja s HNS-om:
- Bio sam pomoćnik šefu Ivanu Gudelju na SP-u kadeta 2013. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kasnije i Ferdi Milinu u nacionalnoj omladinskoj formaciji.

Što mu je bio prvi zadatak u djevojačkom pogonu?
- Stanje snimiti, konsolidirati pa dokraja stabilizirati i potom unaprijediti. Prošlo je 12 mjeseci i ja sam zadovoljan. Umjereno.

Kad će biti potpuno?
- Ovisi o mnogočemu. Najviše o djelatnosti u klubovima, zatim u redovitom odzivu na reprezentativna okupljanja. Najprije pak o što značajnijem omasovljavanju kako bi se baza širila.

Tvrdi da se ni protiv koga više ne predajemo unaprijed:
- Imamo roster od 25 igračica, dosta kvalitetnih. Talenata je, rekao bih, kao i u muškom dijelu. Smeta, međutim, stanovita odbojnost, stigma koju ovaj nogomet neprestano nosi, olaka definicija „Nije to za žene“. A zašto ne bi bilo…? U to sam se uvjerio promatrajući na studijskom putovanju Francusku tamošnju U-19 te shvatio da – u vezi s nogometom – žene mogu što i muškarci. Na žalost, u Hrvatskoj nema tradicije koja bi se pamtila i slijedila. Stoga sve zainteresirane, sve štovatelje i sve oponente pozivam na naše utakmice.

Je li brana skoku fizičko-fiziološka dimenzija?
- Tehnička i taktička su skoro identične. Brzinska ne jer zamjetna je određena sporost. Što se tiče zanimljivosti i atraktivnosti, smatram da žene serviraju dodatnu dozu, sklone triku i vicu na što se veže prirođena elegancija.

Kako glede tih parametara stoje Hrvatice?
- Nekoliko ih igra za ozbiljne inozemne klubove, pa su dosegnule viši nivo profesionalnosti. To su Iva Landeka, Mateja Bošnjak, Sandra Žigić i Ivana Rudelić (Njemačka), Izabella Dujmenović (Austrija), Kristina Šundov (Švicarska) i Martina Lončar (Kanada, u kojoj je i rođena).

Traje ciklus kvalifikacija za SP 2019. u Francuskoj. Plasman je ipak iluzoran. Porast samopouzdanja nipošto:
- S Ukrajinom u gostima završili smo 1:1, pogotkom primljenim iz kaznenog udarca. U Mađarskoj su domaće izjednačile na 2:2 u 90+4. minuti. Na našem terenu Šveđanke su slavile 2:0 golovima tek u 62. i 90+2. minuti. Nije išlo jedino s Dankinjama, 0:4, s dva zadnja pogotka u 89. i 90+4. minuti.

Prilično slikovito?
- Da. U finišu sustajemo kondicijski. Padamo. Pritom nam protivnice ne podvale, nego nas prevare.

Na što cilja?
- Na banalnosti kakve dječaci eliminiraju u pionirskom uzrastu. Na taktičke propuste.

Zna se da je malo vrhunskih stručnjaka na raspolaganju ŽNK-a?
- Drže se muških, tamo je neusporedivo bolja zarada.

Uzda se u dopunski zamah sad kad su inaugurirani instruktori u svih pet regionalnih središta:
- Tihana Nemčić (Zagreb), Hrvoje Matijević (Rijeka), Radoslav Tomas (Split), Hrvoje Goričanec (Varaždin) te Branka Juhas (Osijek). Štošta se na tom planu poduzimalo i ranije, ali više na kvantiteti to jest animaciji. Odsad će na selekcioniranju i poticanju u tu sportsku granu.

Koja dob je preporučljiva?
- Za reprezentaciju 15 godina. Neke škole nogometa uzimaju već djevojčice sa 6 godina, ali većinom se svede na 12-13. Podsjećam da je u muškim kategorijama start sa 6-7, najkasnije s 8 godina.

Ima li limita u vezi s rokom trajanja seniorki?
- Nema, produžuje se i do veteranske ere.

Božidaru kod A-prezenterica asistiraju Mate Prskalo, Jure Perković i Krešimir Jaklin, U-19 vodi Hrvoje Matijević sa suradnicima Stellom Gotal i Radoslavom Tomasom, U-17 Tihana Nemčić plus Robert Krznarić i Hrvoje Goričanec.
- Ja sam i instruktor NS Zadarske županije, tu mi je zapravo radno mjesto.

Kad će tamošnji muški nogomet iz evidentne krize?
- Na nesreću, brzo se poniralo i iz Prve i iz Druge HNL. Aktualni trećeligaš pokušava stati na zdrave noge, ja mu to iskreno želim. Zna se što je Zadar, zar ne dajemo četvoricu Vatrenih, sigurnih putnika za Rusiju – Luku Modrića, Danijela Subašića, Šimu Vrsaljka i Dominika Livakovića!

Kako komentira zbivanja u svjetskom ženskom nogometu?
- Prvakinje su Amerikanke. Izvrsno kotiraju Japanke, Njemice, Španjolke, Kineskinje. Posljednjih sezona Francuska i Engleska dostižu i prestižu skandinavske zemlje. S juniorkama začudo prednjači Sjeverna Koreja!

Hrvatska u svojim amaterskim relacijama raspolaže preskromnim natjecateljskim fondom da bi brže napredovala:
- Mislim da je Liga 10 preopsežna, nemamo dovoljno igračica; događa se da pojedini klub katkad jedva skupi 9 ili 7, da u zapisniku često nema pričuva. Vjerujem da bi nam više odgovarala elitna Liga 6. Osijek je i dalje najjači, no lijepo je što se pojavio ŽNK Split, nadam se i drugima. Reprezentacije, ovisne o oscilacijama, znaju izgubiti neugodnim rezultatima. Srećom, to postupno jenjava, skupljamo bodove za popravljanje rejtinga.

Vjeruje se da će prijateljske utakmice s Crnom Gorom te Bosnom i Hercegovinom na razmeđi veljače i ožujka biti solidan test za kvalifikacijske početkom travnja s Ukrajinom i Mađarskom, sve u Zadru i okolici. U kraju Božidara Miletića, čovjeka čije znanje i zasukani rukavi obećavaju sve bolje dane.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri