Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Sudačka komisija

Predavanja i testiranja u Medulinu

Video: Zajednički
seminar sudaca i
kontrolora za
proljetni dio
prvenstva

06.02.2018.
Video: Zajednički seminar sudaca i kontrolora za proljetni dio prvenstva
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Za nastavak proljetnog dijela natjecateljske godine 2017./2018., a posebno za uspješno suđenje nogometnih utakmica HT Prve lige i završnice Hrvatskog kupa zajednički je organiziran 52. seminar nogometnih sudaca i 26. seminar kontrolora sudaca.

 

Seminar je održan od 1. do 4. veljače 2018. u hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu. Seminarom je rukovodio Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a te Predsjednik Komisije nogometnih sudaca uz pomoć članova Komisije (Darko Cvitković, Domagoj Vučkov, Draženko Kovačić i Ante Vučemilović Šimunović ml.), a u stručnom dijelu surađivali su Miroslav Vitković i Tomislav Šetka te Igor Pristovnik, povjerenik za određivanje sudaca HT Prve lige, koji su održali sva stručna predavanja sucima i kontrolorima Prve HNL. Operativni dio Seminara odradio je voditelj Odjela nogometnih sudaca Ivan Košutić.

Stručno-edukativni dio započeo je provjerom sudaca i kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a, a u nastavku seminara obavljena je provjera i pisanje „UEFA video testa“ iz područja prekršaja, igranja rukom, kaznenih udaraca i dr. te iz poznavanja razumijevanja zaleđa. Nakon provjera, Draženko Kovačić kao fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih sudaca u Hrvatskoj obavio je sa sucima istezanje na igralištu u blizini hotela.

Bogat program predavanja uključivao je razne stručne teme (kazneni udarac/izvođenje kaznenog udarca, povlačenja na terenu za igru, timski rad sudaca, pravilo 11 - zaleđe, igranje rukom, napucavanje lopte u prekidu igre, gaženje/zakašnjeli start) u izlaganjima Domagoja Vučkova, Draženka Kovačića i Ante Vučemilović-Šimunovića ml. te Miroslava Vitkovića i Tomislava Šetke.

Grupni rad odrađen je na temu „Prekršaji i zaleđa – I HNL jesenski dio prvenstva 2017./18.“, dok je mag. kin. Marko Sukreški upoznao suce sa vježbama za prevenciju ozljeda nogometnih sudaca. Kontrolori sudaca su imali predavanje sa Antom Kulušićem i Miroslavom Vitkovićem na temu „Ocjenjivanje sudaca“. Analizu suđenja u jesenskom dijelu prvenstva sa sucima i kontrolorima obavili su predsjednik Ante Kulušić i povjerenik Igor Pristovnik, koji su im dali smjernice za poboljšanje suđenja u nastavku prvenstva.

Zadnjeg dana u prijepodnevnim satima suci su obavili tjelesnu provjeru na terenu u sklopu hotela kojim su rukovodili Draženko Kovačić i njegov zamjenik Marijan Dobrović sa svojim suradnicima. Za to su vrijeme kontrolori gledali i analizirali snimke utakmica, pri čemu su upoznati o načinu i upotrebi naputka za ocjenjivanje i pisanje izvješća te Kodeksom ponašanja službenih osoba HNS-a.

Naposljetku, prezentirani su postignuti rezultati te određeni zaključci, upute i smjernice kojih se suci trebaju pridržavati i primjenjivati ih tijekom prvenstvenih utakmica HT Prve lige i završnice Kupa. Suđenje u proljetnom dijelu prvenstva uvijek je zahtjevnije te je upućen i apel svim sudionicima u natjecanju na fer i sportsko ponašanje prije, za vrijeme i po završetku odigranih utakmica. Seminar je zaključen svečanošću na kojoj su međunarodni suci i pomoćni suci te sutkinje i pomoćne sutkinje primili FIFA-znakove za 2018. godinu kako bi isti Hrvatsku uspješno predstavljali na međunarodnim utakmicama.

Iz opravdanih razloga seminaru nisu nazočila dva nogometna suca (Dario Kulušić i Jurica Mihalj), jedan pomoćni sudac (Krunoslav Ambrinac), jedna pomoćna sutkinja (Barbara Vidović Volenik) te jedan kontrolor (Alen Gerek).

Seminaru je nazočio neizostavni i neumorni Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a, kao i Marijan Kustić, direktor natjecanja i infrastrukture te Mauro Tomišić ispred NS Istarske županije.

Još vijesti

 • Ivana Martinčić sudi finale EP U-19

  28.07.2018.

  Ivana Martinčić sudi finale EP U-19

  Hrvatska sutkinja Ivana Martinčić sudi finale Europskog prvenstva U-19 za žene. U finalu Europskog prvenstva za juniorke zaigrat će Njemačka i Španjolska, a utakmica će se održati u areni Biel, 30...

 • Sanja Rođak-Karšić sudi finale LP i SP U-20

  10.05.2018.

  Sanja Rođak-Karšić sudi finale LP i SP U-20

  Hrvatska sutkinja Sanja Rođak-Karšić dobila je nova vrijedna priznanja: imenovana je u sudački tim za finale Lige prvaka te je uvrštena na popis pomoćnih sutkinja za svjetsku smotru U-20. Finale...

 • Rune Pedersen u kontroli provedbe Uefine sudačke konvencije

  26.04.2018.

  Rune Pedersen u kontroli provedbe Uefine sudačke konvencije

  U prostorijama Hrvatskog nogometnog saveza, 24. i 25. travnja 2018. godine, gostovao je Rune Pedersen kao predstavnik Europske nogometne federacije, povodom kontrole provedbe Uefine sudačke...

 • Saša Tomić ponovno sudi završnicu elitnog europskog natjecanja

  21.04.2018.

  Saša Tomić ponovno sudi završnicu elitnog europskog natjecanja

  Hrvatski sudac Saša Tomić i ove će godine dijeliti pravdu u borbi za klupski naslov prvaka Europe u futsalu. U španjolskoj Zaragozi održava se završni turnir UEFA Futsal Cupa, Lige prvaka za...