Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Sudačka komisija

Predavanja i testiranja u Medulinu

Video: Zajednički
seminar sudaca i
kontrolora za
proljetni dio
prvenstva

06.02.2018.
Video: Zajednički seminar sudaca i kontrolora za proljetni dio prvenstva
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Za nastavak proljetnog dijela natjecateljske godine 2017./2018., a posebno za uspješno suđenje nogometnih utakmica HT Prve lige i završnice Hrvatskog kupa zajednički je organiziran 52. seminar nogometnih sudaca i 26. seminar kontrolora sudaca.

 

Seminar je održan od 1. do 4. veljače 2018. u hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu. Seminarom je rukovodio Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a te Predsjednik Komisije nogometnih sudaca uz pomoć članova Komisije (Darko Cvitković, Domagoj Vučkov, Draženko Kovačić i Ante Vučemilović Šimunović ml.), a u stručnom dijelu surađivali su Miroslav Vitković i Tomislav Šetka te Igor Pristovnik, povjerenik za određivanje sudaca HT Prve lige, koji su održali sva stručna predavanja sucima i kontrolorima Prve HNL. Operativni dio Seminara odradio je voditelj Odjela nogometnih sudaca Ivan Košutić.

Stručno-edukativni dio započeo je provjerom sudaca i kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS-a, a u nastavku seminara obavljena je provjera i pisanje „UEFA video testa“ iz područja prekršaja, igranja rukom, kaznenih udaraca i dr. te iz poznavanja razumijevanja zaleđa. Nakon provjera, Draženko Kovačić kao fitness-instruktor za tjelesnu pripremu i provjeru svih sudaca u Hrvatskoj obavio je sa sucima istezanje na igralištu u blizini hotela.

Bogat program predavanja uključivao je razne stručne teme (kazneni udarac/izvođenje kaznenog udarca, povlačenja na terenu za igru, timski rad sudaca, pravilo 11 - zaleđe, igranje rukom, napucavanje lopte u prekidu igre, gaženje/zakašnjeli start) u izlaganjima Domagoja Vučkova, Draženka Kovačića i Ante Vučemilović-Šimunovića ml. te Miroslava Vitkovića i Tomislava Šetke.

Grupni rad odrađen je na temu „Prekršaji i zaleđa – I HNL jesenski dio prvenstva 2017./18.“, dok je mag. kin. Marko Sukreški upoznao suce sa vježbama za prevenciju ozljeda nogometnih sudaca. Kontrolori sudaca su imali predavanje sa Antom Kulušićem i Miroslavom Vitkovićem na temu „Ocjenjivanje sudaca“. Analizu suđenja u jesenskom dijelu prvenstva sa sucima i kontrolorima obavili su predsjednik Ante Kulušić i povjerenik Igor Pristovnik, koji su im dali smjernice za poboljšanje suđenja u nastavku prvenstva.

Zadnjeg dana u prijepodnevnim satima suci su obavili tjelesnu provjeru na terenu u sklopu hotela kojim su rukovodili Draženko Kovačić i njegov zamjenik Marijan Dobrović sa svojim suradnicima. Za to su vrijeme kontrolori gledali i analizirali snimke utakmica, pri čemu su upoznati o načinu i upotrebi naputka za ocjenjivanje i pisanje izvješća te Kodeksom ponašanja službenih osoba HNS-a.

Naposljetku, prezentirani su postignuti rezultati te određeni zaključci, upute i smjernice kojih se suci trebaju pridržavati i primjenjivati ih tijekom prvenstvenih utakmica HT Prve lige i završnice Kupa. Suđenje u proljetnom dijelu prvenstva uvijek je zahtjevnije te je upućen i apel svim sudionicima u natjecanju na fer i sportsko ponašanje prije, za vrijeme i po završetku odigranih utakmica. Seminar je zaključen svečanošću na kojoj su međunarodni suci i pomoćni suci te sutkinje i pomoćne sutkinje primili FIFA-znakove za 2018. godinu kako bi isti Hrvatsku uspješno predstavljali na međunarodnim utakmicama.

Iz opravdanih razloga seminaru nisu nazočila dva nogometna suca (Dario Kulušić i Jurica Mihalj), jedan pomoćni sudac (Krunoslav Ambrinac), jedna pomoćna sutkinja (Barbara Vidović Volenik) te jedan kontrolor (Alen Gerek).

Seminaru je nazočio neizostavni i neumorni Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a, kao i Marijan Kustić, direktor natjecanja i infrastrukture te Mauro Tomišić ispred NS Istarske županije.

Još vijesti

 • Održan 23. seminar futsalskih sudaca i kontrolora

  05.02.2018.

  Održan 23. seminar futsalskih sudaca i kontrolora

  U porečkom hotelu Valamar Diamant održan je 23. seminar sudaca jedinstvene liste Prve i Druge HMNL te 4. seminar kontrolora Prve HMNL. Seminarom je rukovodila Komisija u sastavu Ante Kulušić...

 • Održan sedmi seminar županijskih sudačkih instruktora

  29.01.2018.

  Održan sedmi seminar županijskih sudačkih instruktora

  U subotu je u prostorijama Nogometne akademije HNS-a u Sesvetama održan sedmi seminar županijskih sudačkih instruktora. Na seminaru je bilo prisutno 29 saveznih sudačkih instruktora i...

 • Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora

  04.10.2017.

  Održan 22. seminar futsal sudaca i kontrolora

  Uoči početka nove sezone, Komisija nogometnih sudaca organizirala je zajednički seminar sudaca i kontrolora sudaca Jedinstvene liste Prve i Druge HMNL za novu natjecateljsku sezonu 2017./2018. U...

 • Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  22.09.2017.

  Usvojene liste kandidata za međunarodne suce za 2018.

  Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza usvojio je liste kandidata za međunarodne suce za 2018. godinu. Temeljem članka 43. Statuta, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je na sjednici...