Stručnjaci okupljeni u Sisku

Zaključci 4. Konferencije o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama

08.02.2018.

Zaključci 4. Konferencije o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama
Foto: Drago Sopta/HNS

Drugog, posljednjeg dana Konferencije o sigurnosti i zaštiti održana su još dva predavanja te donijeti zaključci.

U Sisku je u četvrtak završena 4. Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama, održana u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza.

Završna su predavanja održali predstavnici Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske - predsjednik Odjela za prekršaje iz područja javnog reda i mira i javne sigurnosti Siniša Nikšić, sutkinja istog Odjela Branka Žigante Živković i član Nacionalnog odbora za prevenciju i smanjenje nasilja na sportskim natjecanjima Mladen Genc - na temu mogućnosti prekršajnog sudovanja uz osvrt na prevenciju, statistiku i suzbijanje nasilja na sportskim natjecanjima, te HNS-ov povjerenik za sigurnost Miroslav Marković, o zdravstvenim i sigurnosnim problemima vezanima uz upotrebu pirotehnike na nogometnim utakmicama.

Foto: Drago Sopta/HNS

Sudionici konferencije, koja je okupila pedesetak stručnjaka, potom su donijeli sljedeće zaključke:

1. Ponovno se ističe nužnost aktiviranja Nacionalnog odbora za prevenciju i smanjenje nasilja u sportu, što je i prva preporuka Stalnog odbora Europske konvencije o nasilju i nedoličnom ponašanju gledatelja na sportskim priredbama, posebice na nogometnim utakmicama.

2. Sudionici Konferencije iskazuju zajedničku zabrinutost povećanom upotrebom pirotehnike i javnim poticanjem na mržnju prema drugim skupinama i pojedincima, kao i prisutnim elementima huliganskih ponašanja koji eskaliraju kroz ulično nasilje.

3. Pozdravljaju se napori Središnjeg državnog ureda za šport u provođenju prevencijskih programa u suzbijanju nasilja te se pozivaju nadležne državne institucije na potpisivanje i brzu ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama.

4. Pozivaju se nadležna policijska i pravosudna tijela na nastavak dosljedne i striktne primjene te potrebu ujednačene primjene zakonskih odredbi usmjerenih prema sprječavanju uočenih prisutnosti kriminalnih čimbenika u funkcioniranju dijela organiziranih navijačkih skupina.

5. Sudionici konferencije će u narednom razdoblju pojačati napore u ojačavanju integriranog pristupa sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama, s jasnim ciljem zaštite velike većine navijača koji žele biti pozitivni sudionici nogometnih utakmica te istovremenog isključenja huligana sa stadiona.

6. Pozivaju se predstavnici organiziranih navijačkih skupina na otvoreni dijalog, kao jedini način za rješavanje i eliminaciju zapreka koji otežavaju afirmaciju svih pozitivnih navijačkih ponašanja.

7. Naglašava se vrlo važna uloga medija, urednika i novinara u ojačavanju svijesti o štetnim posljedicama uporabe pirotehnike i drugih zakonom sankcioniranih ponašanja, koja su često nekritički prikazana, a nerijetko i glorificirana u medijskim napisima te se pritom iskazuje potreba za edukacijom predstavnika medija o ovim temama.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri