Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Porast broja gledatelja, sve bolji koeficijent

Uefin izvještaj o
licenciranju:
Napredak HT Prve lige

21.02.2018.
Uefin izvještaj o licenciranju: Napredak HT Prve lige
foto: nk-osijek.hr
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Najnoviji Uefin izvještaj o licenciranju donosi zanimljive podatke o europskim klubovima, uključujući i hrvatske.

Uefin izvještaj obuhvatio je, između ostaloga, i ligaške parametre od 2008. godine, pri čemu je hrvatska liga prema svom koeficijentu napredovala s 27. na 16. mjesto. To je ujedno četvrti najveći popravak plasmana u Europi, odmah iza Bjelorusije (+21) te Azerbajdžana i Kazahstana (+16).

Osim toga, hrvatska je liga među osam europskih prvoligaških natjecanja koje su bilježile rast broja gledatelja u rasponu od 5 do 15 posto. Samo je pet europskih liga bilježilo rast iznad 15 posto.

Od 2016. godine, čak 26 europskih liga posluje s profitom, u usporedbi sa samo devet liga pet godina ranije. Prosječan prihod hrvatskih klubova porastao je između pet i deset posto u razdoblju između financijskih godina 2015. i 2016. 

UEFA pritom ističe kako je financijski fair-play osigurao stabilniju i održiviju poziciju europskih prvoligaša, a rast prihoda 700 klubova obuhvaćenih istraživanjem iznosi 10 posto na godišnjoj bazi. Ukupan dug klubova smanjen je kroz 2016. godinu na šestinu iznosa prije uvođenja financijskog fair-playa.

Europski klupski nogomet sve je manje ovisan o donacijama i ostalim jednokratnim prihodima, a rastu prihodi od prodaje ulaznica te sponzorski i drugi komercijalni prihod. Prihodi od televizijskih prava porasli su 64 posto, od transfera 105 posto, a od Uefinih nagrada i fondova solidarnosti čak 106 posto. Hrvatski su klubovi, primjerice, zaradili 21 posto više novca od Uefe.

"Također moramo uočiti da sve brže rastu razlike između vrhunskih klubova te ostatka Europe. Kao zaštitnik nogometa, UEFA mora osigurati natjecateljsku draž bez obzira na rast financijskog jaza uzrokovanog globalizacijom i tehnološkim promjenama", naglasio je predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin.

 

Još vijesti

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Engleska

12.10.2018.

Rujevica, Rijeka