Na kraju tjedna

Treneri, kolege, prijatelji

25.02.2018.

Treneri, kolege, prijatelji
Foto: Drago Sopta/HNS

O hrvatskim trenerima, uspješnima na raznim stranima Europe i Azije, pisali smo u ovoj rubrici prije osam dana. Danas ukazujemo na još jednu komponentu – njihovu sklonost prema zemljacima koje su angažirali za suradnike ili igrače omogućujući sebi korisnost, iskrenost i lojalnost, njima pak solidno plaćen posao s karijernom perspektivom.

Postoji ona izreka o dvojici Hrvata i tri stranke. Koja u nogometu, srećom, čami u zaleđu prepuštajući mjesto drugoj, doista pozitivnoj: jedan za sve, svi za jednoga!

Dovoljno je prošarati internetom pa se podsjetiti i znanje dopuniti kompletnom informacijom. A ona glasi da hrvatski treneri u funkciji šefova stručnih stožera inozemnih klubova rado posežu za uslugama sunarodnjaka, starih poznanika kojima vjeruju, na koje se mogu osloniti u svakom trenutku u svakoj situaciji. I kojima tim činom osiguravaju financijsku naknadu zasigurno izdašniju nego bi bila ona kod kuće. Ako bi uopće radili… Lijepo je što stratezi rado posežu i za nogometašima iz domovine, smatrajući ih neupitnim pojačanjima. Tako se krug zatvara odišući korektnošću za primjer. Kad se u istoj misiji nađu znanci, kolege i frendovi. Svi dakako u strogo profesionalnoj službi zadovoljnih poslodavaca

Apsolutni rekorder svakako je Zoran Mamić iz Al Aina, vodećeg kluba Ujedinjenih Arapskih Emirata. On vjerno slijedi običaj koji je - upravo na toj destinaciji - uspostavio aktualni izbornik Zlatko Dalić. Evo liste Zoranovih stožernika: asistent 1 Damir Krznar, asistent 2 Željko Sopić, ko-treneri zaduženi za fizičku pripremu Ivan Štefanić i Milan Šnjarić, trener vratara Miralem Ibrahimović, tehnički analitičar Vedran Attias, liječnik Jurica Radić, fizioterapeuti Ivica Oršolić, Marin Polonio i Božo Šinković te vođa momčadi U-21 Joško Španjić. Ukupno skoro senzacionalnih 12 djelatnika Made in Croatia!

Kad smo već na tim prostorima, skoknimo do Irana, Teherana i FC Persepolisa, giganta kojemu u šest preostalih kola trebaju najviše tri boda (možda će biti dovoljan i jedan od 18 s lagera) za drugi uzastopni naslov prvaka. Glavni ravnatelj Branko Ivanković sezonu je otpočeo s prvim pomoćnikom Sretenom Ćukom, učiteljem golmana Igorom Panadićem, fitness-majstorom Markom Stilinovićem i kandidatom za mjesto među vratnicama Božidarom Radoševićem. Kad se Ćuk vratio u HNS-a, uskočio je Zlatko Ivanković. S napomenom da je u toj ulozi 2015. godine startao Andrej Panadić, ali se vratio na poziv Puljana.

Dosta istočnije, u kineskom Henanu Jianye, novi boss Dragan Talajić odmah je priključio Elvisa Scoriju oslanjajući se i na Tihomira Petrekovića specijaliziranog za vratare. Pretpostavljamo da je to tek uvod u širenja pouzdanim domaćim snagama.

Na Starom kontinentu prednjači Romeo Jozak iz varšavske Legije kojoj u utorak predstoji derbi prvenstva, kod kuće s Jagiellonijom Bialystok posve poravnatom na vrhu ljestvice. U službi „legionara“ su i Jozakov neposredni asistent Dean Klafurić, tehnički direktor Ivan Kepčija i ekspert za fizikalije Krešimir Šoš. Na igralištu dvojica svježih, zaista bitnih – Domagoj Antolić i Eduardo da Silva.

Solidna je kolonija i na belgijskim stadionima na kojima sjajni Ivan Leko s Club Bruggeom autoritativno ide prema tituli u suradnji s Tomislavom Rogićem kojemu je povjerio vratare te Ivanom Tomečakom i Matejom Mitrovićem kao neposrednim protagonistima u kopačkama.

Niko Kovač je u Eintracht Frankfurt, kojeg je u cijelosti stabilizirao, doveo brata Roberta kao ključnog stručnog partnera, a na igralište poslao Antu Rebića. U ovom prijelaznom roku pridružen je još jedan Hrvat, mladi Marijan Ćavar, središnji vezni iz mostarskog Zrinjskog. Ovih dana objavljeno je da podjednako omiljeni i uvaženi Nikson po svaku cijenu hoće Milanova centarfora Nikolu Kalinića koji mu zasigurno nedostaje za potpuni napad na vrh Bundeslige!

Valja spomenuti da i trenutačno slobodni Slaven Bilić redovito računa barem na nekoliko važnih  stručnjaka stasalih u Hrvatskoj. Zna se da se mu u moskovskom Lokomotivu nadohvat ruci bili sukreatori forme i igre Aljoša Asanović i Nikola Jurčević, da je sektorom kondicijskih priprema dominirao Miljenko Rak, da je Davora Gavrana, glasnogovornika iz vlastita izbornička mandata, rabio za razne obveze računajući i snimanje suparnika. Te da je angažirao velikog nogometaškog aduta Vedrana Ćorluku. U Bešiktašu je nastavio s Jurčevićem i Rakom, u West Hamu također. Nedostupnog Marija Mandžukića zvao je i u Istanbul i u London. Među „čekićarima“, za koje je i sam igrao, htio je i Ćorluku i Mandžukića, pokušao dovesti i Andriju Balića…

Čast svima!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri