Put u SAD, priprema za SP

Dalić: "Peru i Meksiko dat će nam pravu sliku"

05.03.2018.

Dalić: "Peru i Meksiko dat će nam pravu sliku"
Foto: Drago Sopta/HNS

Povodom objave popisa kandidata za susrete s Peruom i Meksikom, izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije.

Hrvatska će dvije jake provjere uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji odraditi na sjevernoameričkom kontinentu, u Miamiju i Dallasu protiv reprezentacija koje su također izborile plasman na elitno natjecanje, Perua i Meksika. Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić razgovarao je s predstavnicima medija o tim dvobojima i svom popisu igrača, koji će za desetak dana biti skraćen na 20 igrača i trojicu vratara.

"Bit će to dvije važne utakmice, a u vidu smo imali još nekolicinu igrača - poput Vlašića, Ćaleta-Cara, Benkovića, Mora, Sose - no u dogovoru s glavnim instruktorom Ćukom i izbornikom Hrvatske U-21 Gračanom oni će ovoga puta biti s mladom reprezentacijom koja igra protiv Češke. Osim toga, imamo još igrača koji su pokazali kvalitetu, poput Livaje, i sve ćemo pratiti prije samog Svjetskog prvenstva", najavio je.

"Obilazio sam igrače, iako nismo stigli sve što smo željeli, a nažalost neki od njih ne igraju standardno u svojim klubovima. Ipak, još su tri mjeseca do SP-a, klubovi imaju još mnogo utakmica, a znam da se od nas očekuje prava forma u Rusiji i mislim da je možemo postići. Ključno mi je samo da ne bude ozljeda, da odemo u SAD u kompletnom sastavu, a imat ćemo lakši ritam i steći sliku što nas čeka u budućnosti. Htio sam suparnike sa SP-a i dat ću svima priliku, iskoristiti sedam dana za komunikaciju, druženje i zbližavanje. Ne možemo očekivati neke vrhunske izvedbe, ali sigurno moramo pokazati na kakvom smo putu. Peru i Meksiko dat će nam pravu sliku. Rezultat nam nije u prvom planu, ali ne idemo izgubiti", dodao je Dalić.

Koji su izbornikovi ciljevi u Sjedinjenim Američkim Državama?

"Isprobat ćemo neke stvari: moramo pripremiti dva modela igre do Svjetskog prvenstva. Neću odustati od onih 4-2-3-1, kako smo igrali protiv Grčke, jer je to za nas najpovoljnije, ali moramo pripremiti i defenzivniji plan kakav će nam trebati protiv primjerice Argentine, možda čak i s tri stopera. Odluku ću donijeti kroz razgovor s igračima".

Dokapetan Vedran Ćorluka oporavio se od ozljede tetive, mladi Nikola Vlašić ne dobiva priliku u Evertonu, a Marko Livaja trese mreže u Grčkoj.

"Ćorluka je spreman i ja ga trebam, suigrači ga trebaju, Hrvatska ga treba. Jedva se čeka ponovno uključiti, makar nije formi, ali jednog od lidera momčad treba čekati i dati mu šansu za povratak. Može nam biti od velike koristi. Vlašić nažalost nije u Evertonovom kadru i žao mi je kad mladi igrač ne igra, no u punoj formi on je zaslužio poziv u A-reprezentaciju. Naravno da u perspektivi računam na njega, očekujem da će se vratiti. Sigurno ćemo posjetiti i Livaju, ne može netko s deset postignutih golova biti izvan našeg interesa. Ovaj put nije ušao nitko novi u kadar, ali nastavi li ovako, bit će nam u fokusu", kaže Dalić.

Foto: Drago Sopta/HNS

Ofenzivni trojac u Italiji - Mario Mandžukić, Ivan Perišić i Nikola Kalinić - rjeđe pronalazi put do suparnikovog gola.

"Bio sam u Italiji, pričao sam s njima. Kalinić nije u pravoj golgeterskoj formi, no Milan igra više obrambeni nogomet i Kalinić na visokoj razini sudjeluje u drugim zadacima. Mandžukić na boku igra dobro, a Perišić je malo pao u formi, što je i normalno u dugačkoj sezoni. Ipak, siguran sam da će 16. lipnja protiv Nigerije biti pravi. Igrat će dobro kada bude trebalo", siguran je izbornik.

Andrej Kramarić i Marko Pjaca formu za Svjetsko prvenstvo hvataju u Bundesligi.

"Svi igrači imaju razdoblja igre kada im ne ide, ali sada Kramarić kao 'špica' postiže pogotke i to me veseli. Svi znaju što mislim o njemu, a on mi je vratio pogocima Ukrajini i Grčkoj. Nadam se da će u kontinuitetu igrati tako. Pjaci sam rekao da znam koliko vrijedi i da se ne brine oko statusa u Schalkeu. Pjaca nam treba, znam i na kojoj poziciji, i samo neka dobro radi", poručuje.

Nekoliko je riječi posvetio i kapetanu, Luki Modriću, koji je ponovno predmet medijske pažnje i iz nenogometnih razloga.

"Naravno da pratim Modrićevu situaciju i da me brine, ali razgovarao sam s njime te poznavajući njegov karakter i profesionalnost stoički će sve podnijeti i vjerujem da će biti pravi kada bude trebalo. Najvažnije mi je da se oporavlja od ozljede i da igra".

Stručni će stožer biti pravovremeno kompletiran, zaključio je izbornik Zlatko Dalić.

"Od prvog dana u HNS-u nastojim ne stvarati probleme, nego biti pozitivan. Želim dobru atmosferu jer bez toga nećemo napredovati niti ostvariti dobar rezultat. Rekao sam koje ljude želim uz sebe, u svom stožeru, i važno mi je kompletirati ga prije početka završnih priprema. Svi su izbornici prije mene neovisno i slobodno slagali svoj stožer, isto će i oni poslije mene, i ne vidim zašto ne bih i ja. Što se mentalnih trenera tiče, mislim da nam to ne treba jer su naši igrači toliki profesionalci da zajedno sa mnom mogu riješiti sve probleme".

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri