Kapetan Modrić o uspomenama

FIFA podsjetila na sjajan hrvatski debi na SP-u

19.04.2018.

FIFA podsjetila na sjajan hrvatski debi na SP-u
Foto: Robert Valai

Na ovogodišnjem će Svjetskom prvenstvu u Rusiji debitirati Panama i Island, a Svjetska nogometna federacija tom se prigodom prisjetila pamtljivih prvih nastupa Portugala, Danske, Senegala i - Hrvatske.

Vatreni su u Francuskoj '98 prošli skupinu s Jamajkom, Japanom i Argentinom, da bi se u drugom krugu obračunali s Rumunjskom i Njemačkom prije polufinalnog sraza s budućim prvakom, domaćinom Francuskom. U utakmici za treće mjesto pobijedili su Nizozemsku.

"Momčad Miroslava Blaževića privukla je pažnju svojim stilom i poletom, kao i svojim rezultatima. Susreti drugog kruga učinili su ovu generaciju Hrvatske besmrtnom, a zadivljujuća pobjeda nad trostrukim prvakom Njemačkom uistinu ju je definirala", ističe FIFA.

"Šuker je Hrvatsku doveo u vodstvo i u polufinalu protiv Francuske te su bili na putu ostvarili još pamtljiviji rezultat, ali ih je zaustavio dvostruki strijelac Thuram. Kao i Portugal 1966. godine, trećeplasirani je debitant imao najboljeg strijelca prvenstva - Šuker je završio na vrhu ljestvice sa šest postignutih pogodaka", dodaje se.

O svojim je uspomenama na 1998. godinu za Fifu govorio i sadašnji kapetan hrvatske reprezentacije, Luka Modrić, koji će Vatrene povesti na završni turnir u Rusiji.

 

Eusebijev je Portugal 1966. pobijedio i Brazilce, da bi ga u polufinalu također zaustavio domaćin, Engleska. U dvoboju za broncu Portugalci su pobijedili SSSR. Danci su se 1986. prezentirali brzinom i napadačkom igrom te prolaskom skupine u konkurenciji Zapadne Njemačke, Urugvaja i Škotske, a izbacili su ih Španjolci. Senegal je 2002. svladao branitelja naslova Francusku i izborio četvrtfinale, gdje ga je tijesno porazila Turska.  

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri