Na kraju tjedna

Luka i Dejan, Dario i Dean

05.05.2018.

Luka i Dejan, Dario i Dean
Foto: Drago Sopta/HNS

Još jedna burna sedmica od gola do gola, napose u šesnaestercima. Klupska sezona bliži se kulminaciji, rastu ambicije i emocije, specijalne dioptrije proučavaju svaki detalj. U međunarodnoj podjeli nade i strasti opet smo prošli vrlo solidno – eto i naših u epicentru zbivanja. 

Kako ono kaže Miroslav Blažević – novinari su duša publike. Njeni predstavnici-zastupnici, ali i informatori, oni koji podsjećaju na štošta. Srećom, ovih je dana dominirala kratka retrospektiva završnih utakmica Lige prvaka s radosnimisticanjem činjenice da će Hrvati i šestu godinu zaredom imati asove u tom elitnom srazu. Pa se navodi lista uvaženih protagonista ktome i osvajača najprominentnije „kante“ :
- Mario Mandžukić s Bayernom 2013. protiv Borussije Dortmund (2:1) u Londonu;
- Luka Modrić s Real Madridom 2014. protiv Atletico Madrida (4:1) u Lisabonu;
- Ivan Rakitić s Barcelonom 2015. protiv Juventusa (3:1) u Berlinu;
- Luka Modrić s Real Madridom 2016. protiv Atletico Madrida (1:1 pa 5:3) u Milanu;
- Luka Modrić i Mateo Kovačić s Real Madridom 2017. protiv Juventusa (4:1) u Cardiffu.

Lani se pobjednicima suprotstavljao i Mario Mandžukić. A u Kijevu se 26. svibnja 2018. Luka Modrić i, nadajmo se, Mateo Kovačić kreću na Dejana Lovrena i njegov Liverpool tako da su Hrvati ponovo osuđeni na uspjeh i pripadajuće slavlje. Dakako da ovdašnji prijatelji nogometa znatiželjno iščekuju obračun u ukrajinskoj metropoli; na posebnim iglama su navijači tih uistinu velikih klubova. Uključujući simpatizere Atletica (M) čije boje brani Šime Vrsaljko, legitimni kandidat za prvu jedanaestoricu u finalu Europske lige 16. svibnja u Lyonu kad će na kontra strani stajati Olympique iz Marseillea. Nama ostalima, pretežito orijentiranima na završne pripreme i nastup reprezentativaca na svjetskom summitu u Rusiji, nema ljepše uvertire. Svi smo ponosni zbog domaćih asova koji su sastavni, neizostavni dio najvećeg kontinentalnog spektakla. Samo neka drže te izvanredne kote.

U međuvremenu se Branku Ivankoviću (prvak Irana s Persepolisom) i Zoranu Mamiću (prvak Ujedinjenih Arapskih Emirata s Al Ainom) pridružio dvojac Dario Bašić + Dean Klafurić. Prvi, koji je 2015. izvrsno vodio Hrvatsku U-17 na EP-u u Bugarskoj i SP-u u Čileu, osvojio je šampionski naslov Emirata uzrasta U-18 s Al Wahdom, a drugi, koji je bio član stručnog stožera Hrvatske U-20 na SP-u u Turskoj 2013. godine, zakitio se titulom pobjednika Poljskog kupa s varšavskom Legijom održavajući izvrsne šanse da se domogne duple krune.

Prema tome, ide nam i na igralištu i u tehničkom prostoru. Da ne spominjemo galeriju mladih snaga predvođenih Antom Ćorićem, Filipom Benkovićem, Bornom Sosom, Dominikom Livakovićem, Karlom Leticom, Lovrom Majerom, Lukom Ivanušecom… za čije se usluge jagmi pola bogate Europe. Dokazana baza i etablirana moć hrvatskog nogometa intrigira i dalje, o čemu najbolje svjedoči već tretirani ovotjedni posjet brojnog kineskog izaslanstva i te kako zainteresiranog za tijesnu suradnju s HNS-om na svim područjima i platformama, onima od obostrane koristi.

Da se čovjek nasmije svim smiješnim osporavateljima, osobito dežurnim pljuvačima po svemu i svima koji imaju veze s lokalnom loptom. Zaista im nije lako jer tradicionalno se guše u gnjevu svojih zabluda. Podcjenjujući, rovareći, prigovarajući. Sumnjajući, optužujući i – ne budi lijen – osuđujući.

Jedna od glavnih oštrica uperena je naspram sucima, odreda smatranim „ništarijama“, „mutikašama“, „lopovima“. Onda se u dvije polufinalne večeri Champions League ispostavi kako i koliko griješe najcjenjeniji arbitri globusa Cüneyt Cakir i Damir Skomina. Koji su u sudarima Reala i Bayerna te Rome i Liverpoola nanizali bezrboj kardinalnih previda, totalnih promašaja. Za dotičnu razinu i važnost praktički i teoretski nepojmljivima. Turčin i Slovenac u čudnoj misiji dekoncentracije, emisiji koja se ne da ni gledati ni slušati. Dogodi se dakle i najvećima. Zbog toga nisu kriminalci, naravno da nisu. Nego vrhunski profesionalci. Druga je stvar što nitko nije imun na trenutak indisponiranosti. Šteta, doduše, što se njima potkralo nekoliko takvih „trenutaka“ . No jasno da se neće ubiti, život mora dalje.

Mogu zahvaliti nebesima što nisu hrvatski suci iz hrvatskih liga pred hrvatskim ekspertima!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri