Dama među gentlemenima

Iva Olivari: "Idemo u drugi krug, iako se malo bojim Nigerije"

07.05.2018.

Iva Olivari: "Idemo u drugi krug, iako se malo bojim Nigerije"
Foto: Drago Sopta/HNS

U HT Prvoj ligi ništa nova – ne može lider Dinamo toliko podbaciti koliko momčadi iz pratnje Rijeka i Hajduk mogu razočarati pa prvenstvo protječe bez uzbudljive završnice. Zbog toga tjedan otvaramo reprezentativnom temom te reprezentativnim sugovornikom, štoviše sugovornicom.

Nedavno se Iva Olivari Puhalo, team managerica najbolje državne selekcije, vratila iz Rusije u kojoj je tjedan dana zajedno s povjerenikom za sigurnost HNS-a Miroslavom Markovićem snimala stanje u Kalinjingradu, Nižnjem Novgorodu i Rostovu na Donu, napose hotele za smještaj Vatrenih uoči tri zagarantirane utakmice SP-a, s Nigerijom, Argentinom i Islandom. Sve u redu?
- Da. Uvjeti nisu elitni, ali su vrlo solidni.

Već u srijedu ponovo će na poprište mondiala:
- Bit će to ključna provjera. Ide i izvršni direktor Damir Vrbanović, voditeljica marketinga Koraljka Petrinović, član stručnog stožera Dražen Ladić, opet Miroslav i ja.

Podrazumijeva se posjet kampu Šumska rapsodija u Roščinu nedaleko Sankt Peterburga koji je zgotovio novo igralište stoga Dražen mora ustanoviti je li sukladno očekivanjima. Općeniti dojmovi o domaćinu nogometnog festivala nakon brojnih workshopova, obilazaka i podrobnih inspekcija?
- Sasvim povoljni, dapače. Stanovite sumnje bile su nepotrebne. Uvjereni smo da će sve biti na željenoj razini - konstatira gospođa Olivari.

Nema straha od polarnih noći koje u tom dijelu Rusije osjetno skraćuju noć, gotovo cijelu pretvarajući u dan?
- Na prozorima će biti crne zavjese. U toj zoni boravit će i Engleska. I još dva SP-sudionika.

Kao što je poznato, hrvatska ekspedicija na put polazi 11. lipnja. U bazi ostaje do dva dana prije nastupa – dopodne trening, popodne let čarterom za odredište. Povratak odmah poslije utakmice. I tako svaki put. Za Ivu ništa izvan protokola, već je navikla:
- Bila sam na svakom velikom natjecanju od 2002. i World Cupa u Japanu.

I ona je bila sportašica?
- Ah, zar ćemo o tenisu...

Nema druge, za uvertiru.
- Počela sam sa četiri godine u rodnom Karlovcu, tamo na terenima pokraj Korane. Ubrzo smo preselili u Zagreb pa sam vježbala pogotovo. U međuvremenu osvojila nekoliko pionirskih prvenstava Hrvatske i jedno jugoslavensko.

Trener se zvao Vladimir Puhalo, otac!
- Primjenjivao je inovativne metode. Kažu da sam bila jako perspektivna. Brzo je napredovala i sestra Tina.

Budući da je tata bio glumac, zapamćen po ulozi Štefeka Ožbolta, sina Franca Cinobera (Zvonimir Ferenčić) i Kate (Marija Geml) u doista nezaboravnim Gruntovčanima te po glasu posuđenom Zekoslavu Mrkvi legendarnom po pitanju „Kaj te muči, Njofra?“, djevojčice su imale smisla i za tu branšu:
- Angažirane smo u kultnoj predstavi Oslobođenje Skoplja koju su nosili Rade Šerbedžija i Inge Appelt, sudjelovao je i tata. Na gostovanju u Americi ja i sestra redovito bismo bacile poneku partiju tenisa. Stjecajem okolnosti zamijetio nas je vlasnik akademije i pozvao u Virginiju. Oca također, dopalo mu se kako radi.

Na izazovni iskorak odlučila se cijela obitelj, uključujući dakako i mamu Ivančicu djevojački Pavletić, „fetivu“ Karlovčanku.
- Ostali smo dvije godine, u Virginiji potom Marylandu. Sigurno bismo i duže, da nisam teže oslijedila desni zglob. Medicinari su nešto zeznuli s terapijom i oporavkom, propisujući kortikosteroide koji su inicirali atrofiju mišića i moja teniska karijera završila je praktički prije negoli je i počela. Ali, svako zlo za nešto dobro.

Tina je izborila američku stipendiju, tamo ostala, diplomirala i - pošla kući:
- Danas Puhalo-Grladinović. Dugogodišnja voditeljica korporativnih komunikacija, a sada drugih sektora Zagrebačke pivovare, jednog od najstandardnijih partnera HNS-a. U kojem sam pak ja!

Od 1992. kad je bila na razgovoru u Ilici 21 kod glavnog tajnika Duška Grabovca.
- Slijedilo je preseljenje u Ilicu 31 i u Rusanovu 12, napokon u Vukovarskoj 269.

Vrsna djelatnica s isto takvim engleskim startala je za predsjedničke ere Mladena Vedriša. Učila od Ante Pavlovića i Zorislava Srebrića, kad bi navratio s radnog mjesta u osiguravajućoj firmi Triglav i u neizostavnom Dinamu.
- Od prvog dana sam s Ivančicom Sudac u Međunarodnom odjelu. Obveze su oduvijek ogromne. Tada smo neprestano komunicirale s Fifom i Uefom glede međunarodnog priznanja, sređivale dokumente, pomagale u organizaciji utakmica i u realizaciji transfera, za rata u BiH na raspolaganju i sarajevskoj nogometnoj centrali koja je ovdje opunomoćila Dinka Mršića...

Savez raste, širi se, razvija. Ivančica Sudac je HNS-ova voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja nadasve uvažavana/pozicirana i u Nyonu i u Zürichu, dočim Iva Olivari sjajno participira u pogonu Vatrenih.
- Često se sjetim Japana 2002. Asistirala sam g. Srebriću. Sve sam naučila od njega – gledajući, šuteći, usvajajući. Taložeći znanje i iskustvo. Ipak „poludim“ kad vele da sam pokupila i dio njegovih manira!

Na aktualnoj dužnosti je od 2012.
- Poslije EP-a u Poljskoj novi predsjednik Davor Šuker prionuo je reorganizaciji. Ja sam naravno prezadovoiljna vlastitim zaduženjima.

Team managerica kao desna ruka izbornicima Niki Kovaču, Anti Čačiću, Zlatku Daliću.
- S Nikom sam bila na SP-u u Brazilu, s Antom na EP-u u Francuskoj, sa Zlatkom ću na SP u Rusiju. Suradnja besprijekorna. Ne mogu se požaliti ni na koga, ni na što.

Čačić joj je omogućio pristup klupi, Dalić nastavlja tom praksom:
- Drago mi je. Izbornici se nisu miješali u moje obveze, ja u njihove još manje.

Foto: Drago Sopta/HNS

 

Upravo finišira toliko toga:
- Sve što treba, od 00 do 24. Uređujemo detalje u vezi prijateljskog susreta s Brazilom u Liverpoolu 3. lipnja, kontaktiram i s Brazilcima i s Englezima. Ne smije se dogoditi da išta ne štima u hotelu, na stadionu i svlačionici, naručujem avionske karte, ugovaram prijevoz busom i definiram rooming-liste. Svakako i jelovnik, ishodišno u domeni Tomislava Đukića, inače glavnog kuhara osječkog hotela Osijek.

Nasljednika Ferde Odaka i Dragutina Goričkog.
- Riječ je o razgranatoj djelatnosti sa stotinama detalja, nijansi, naoko sitnica koje to nisu baš ni po čemu.

Kako je dami među tolikim gentlemenima?
- Važno je uzajamno poštovanje. Otvoren odnos sa svima, te apsolutno povjerenje. Priznajem da ga meni nije bilo lako steći.

Razlog nije dvojben:
- Moj suprug je profesionalni novinar.

Davorin Olivari-Uliša, reporter Sportskih novosti, član nogometne rubrike.
- Nogometaši to znaju. Zato sam imala određeni hendikep jer isprva su spontano bili suzdržani, oprezni, možda čak nepovjerljivi. Da slučajno nešto ne bubnem doma i da bude objavljeno. Za što nikad nigdje nije bilo ni teoretske šanse, niti je ima, niti će je biti.

Dodatni plus stekla je dugim poznanstvima:
- Luku Modrića pratim otkad je zaigrao za U-15. Darija Srnu dva desetljeća. Sve ostale u prosjeku barem desetak godina.

Momci su prvoklasni u obje discipline, sportskoj i ljudskoj?
- U totalu. Svjetske zvijezde koje se ponašaju više nego normalno.

Bit će da je teško iz neposredne blizine tehničkog prostora promatrati kretanje rezultata, drhtati nad svakom akcijom, svakim startom; kako nadzire emocije?
- Trudim se da ih ne iskazujem. Na njih nemam pravo. Ubila bih se da nekontroliranom gestom pridonesem nečem negativnom. U tom grotlu ambijenta i atmosfere, kad se odlučuje o toliko toga, kad se napetost i nervoza mogu rezati nožem.

Stisne se u kutu i krišom stegne palčeve.
- Dok šef ne priopći tko izlazi, tko ulazi. Pripremim i ceduljicu i semaforčić s dotičnim brojevima pa predam četvrtom sucu.

Uspomene iz povijesnog Kijeva i play-offa u Ateni?
- Prekrasne. Uspjeli smo i jedino je to bitno.

Što ćemo na finalnom turniru?
- Samo da prođemo skupinu. Možemo i moramo, tako će i biti.

Otkrila je dio intime:
- Malo se plašim Nigerije.

Koga bi najradije u nastavku natjecanja?
- Njemačku nikako.

Ukućani je razumiju, prate, podržavaju:
- Djeca su odrasla. Lea ima 30 godina, Fran nešto manje. Kad smo bili u Japanu imao je šest i navijao za hrvatske protivnike, za Meksiko i Italiju. Onda su ga peckali „Pa kako možeš biti protiv naših, protiv mame!?“ Odbrusio je: „Lijepo, hoću da se moja mama što prije vrati!“

Priča da po zakonitostima posla u Savezu najčešće razgovara s glasnogovornikom Tomislavom Pacakom i ravnateljem za ulaznice Nikšom Martincem. I sa starom gardom, spomenutima Ivančicom i Zorkom, sa šeficom računovodstva Ružicom Bajrić. Tajnica Marija Nemet-Seka je umirovljenica, gazda ekonomata Željko Mesić-Schumacher ovog proljeća podvrgnut lakšoj operaciji.
- HNS je zaista uzorna tvrtka: od 1992. plaća mi nije kasnila ni dan, uredno poslana do 10. u mjesecu!

Ona to nerado ističe, ali zadovoljstvo i ponos cementiraju rečenice poput one Artema Julijeva, FIFA-operativca zaduženog za SP-aktere:
- Javio je da princip, način i modalitete suradnje s HNS-om glede dokumentacije, rokova, točnosti i svega drugoga šalje na uvid svima, za primjer i uzor.

Iva Olivari Puhalo odbila je izjasniti se za koga će navijati u finalu Lige prvaka, za Real ili Liverpool, očito čuva perfektne relacije s Lukom Modrićem/Mateom Kovačićem i Dejanom Lovrenom. Nije odbila proglasiti najveselijeg u probranom društvu internacionalaca:
- Domagoj Vida, pravi slavonski bećar.

Za kraj: kako kao obiteljska kuharica tretira sportski meni uobičajen za kontinentalne i svjetske summite?
- On je takav, u sportskom smislu savršen s bijelim mesom kojim dominira piletina i puretina, obiljem povrća i voća. No čim dočki odu spavati mi iz „uprave“ jedva čekamo da se nakrešemo graha!

I oni strpljivo čekaju slobodno za pizzu...

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri