Ola od gola do gola

Ivica Olić: "Proći u nokaut fazu pa se - potući"

26.05.2018.

Ivica Olić: "Proći u nokaut fazu pa se - potući"
Foto: Drago Sopta/HNS

Instinktivna i svaka druga inteligencija izbornika Zlatka Dalića zorno se manifestirala kad je za prvog asistenta izabrao Ivicu Olića, karizmatskog internacionalca, člana Vatrenih koji brojem nastupa pripada ekskluzivnom Klubu 100, ktome čovjeka nevjerojatne vedrine, poticajne energije i apsolutne poštenosti.

Naravno da je ove subote u Westinu na okupljanju hrvatske ekspedicije za rusko SP bio među prvima. Naime, on nikada ne kasni. A i dalje je toliko brz da ga je teško stići, kamoli prestići. Zaraznim osmijehom u hipu bi dignuo i one kojima su potonule sve lađe. Srećom, dotičnima baš svaka plovi punim jedrima…
- Zlatko i ja znali smo se otprije, ne baš detaljno, a bolje se upoznali kad je prije stanovitog vremena postojala mogućnost da zaigram za njegov Al Ain – kaže Ivica.

S tim emiratskim klubom Dalić je dospio u gotovo neshvatljivo finale Azijske lige prvaka, dakle kao prvak Zapadne kontinentalne konferencije. Ljetos je na istoj adresi blistao Zoran Mamić s povećom skupinom suradnika Made in Croatia (prvak i pobjednik u kupu) čime slijedi prethodnikov primjer; i Dala je na bliskoistočnim meridijanima redovito zapošljavao naše i samo naše, omogućujući im primjeru zaradu, sebi pak stručnjake dostojnog profila tako da je korist bila višestruka.
- Jako sam se obradovao kad je nazvao i pozvao me u stožer A-selekcije. Smatram to velikom čašću. I još većom obvezom!

Nije Olić od onih koji uživaju u statusu. Njegov život, sportski i privatni, svodi se isključivo na rad, blagostanje obitelji i sređenost familije. Kad je posrijedi nogomet takav se borac ne zna i ne može umoriti:
- Pa, profesionalac sam bio dvadesetak godina, u njemačkoj Bundesligi 1 opstajao i u tridesetsedmoj.

Treba li podsjećati na put „šila iz Davora“, od Marsonije, Herthe B, Zagreba (povijesni šampionski naslov), Dinama, CSKA, HSV-a u dva turnusa, Bayerna, Wolfsburga i također duple dionice među münchenskim „zehcigerima“. Ili u glavnoj repki: 104 utakmice za trenutačno četvrto mjesto koje će kratko dijeliti s Lukom Modrićem, iza Josipa Šimunića (105), Stipe Pletikose (114) te apsolutnog rekordera Darija Srne (134), ispred Darija Šimića (100). U spomenutim je klubovima zabio 197 pogodaka u 506 susreta, za nacionalni sastav 20. Sad instruira nasljednike da zabijaju maksimalno, ne skanjujući se savjetovati glede poslova na cijelom igralištu, od gola do gola.
- Svlačionicu sam dijelio s 90 posto aktualnih reprezentativaca. Tako da predobro znam kako tko diše, što mu treba reći, kako ga osokoliti. Ukratko, problem prepoznati i žurno riješiti.

Nekoliko je puta podvukao neupitnu važnost atmosfere i zajedništva:
- Na terenu i izvan terena. Nema alternative. Svi smo na istom, povijesnom zadatku.

Državnom zadatku.
- Kao igrač sudjelovao sam na tri mondiala: 2002. u Japanu, 2006. u Njemačkoj i 2014. u Brazilu. I niti jednom nismo prošli dalje od razigravanja po skupini.

Zeznuli su nas Meksiko i Ekvador, Brazil i Australija, Brazil i Meksiko. Što ćemo s Nigerijom, Argentinom i Islandom?
- Plan je sročen tako da se ostvari cilj: odlazak u drugi krug, među 16 vodećih na svijetu. Ambicije su opravdane.

Momčad je izvrsna; talentirana i sad već prekaljena, uigrana, homogena?
- Vrlo, vrlo kvalitetna. Izbor kandidata širok, neće šefu biti lako izabrati jedanaestoricu. Recept je poznat: istrčat će oni koji su u tom trenutku najbolji, najspremniji fizički i psihički. Putuju dvadesetorica plus trojica vratara. Svi su potrebni, nitko suvišan ni slučajno.

Budući da je u karijeri pregrmio toliko toga, Olića valja uvažiti kad toliko apostrofira interni i opći ugođaj:
- Da. Zajedništvo je ključno. Kad se ono ujedini s vrijednošću, realno je računati da ćemo uspjeti.

Scenarij ne spada u kategoriju tajnih?
- Nipošto: prebroditi u nokaut-fazu, a onda se „potući“!

Prepreka br. 1 Nigerija?
- Prvi dvoboj uvijek je poseban. Uglavnom presudan. Zato što trasira cijeli turnir. Bilo bi sjajno u Kalinjingradu uzeti sva tri boda i mirno se usredotočiti na Argentinu u Nižnjem Novgorodu. Ustreba li, siguran sam da će naši momci biti spremni i poginuti da nam Island u Rostovu na Donu ne pomuti ni plasman ni pripadajuće zadovoljstvo, iako s njim imamo i negativnih iskustava, no pozitivna su puno brojnija.

Lionel Messi i njegovi?
- Čast, ali i nas će biti jedanaest. Kani li nas itko pobijediti, morat će dokazati da je bolji i jači.

Ognjen Vukojević raspolaže relevantnim podacima o Nigerijcima koje su 27. ožujka na Hive stadionu u Londonu sredili Srbi 2:0 pogocima Aleksandra Mitrovića, bit će 2. lipnja i na Wembleyju kad se „crne pantere“ suprotstavljaju Englezima pa četiri dana kasnije u Schwechatu kraj Beča na zadnjoj provjeri protiv Čeha.
- Toliko me intrigiraju da bih volio skoknuti na Wembley, zatim se priključiti „kockastima“ dan poslije u Liverpoolu.

Ivica je totalno „unutra“. Startao je uoči play-offa s Grcima i od tada djeluje više nego intenzivno:
- Šest mjeseci putujem našima širom Europe, snimam, razgovaram.

Je li se komplicirano prebaciti u posve drukčiju sferu?
- Isprva je čudno; navikao si da kao igrač 99 posto razmišljaš o sebi i svojoj ulozi, kao trener 100 posto si koncentriran na kolektiv. Oduševljen sam svima. Pripreme počinjemo spremni, naglašeno optimistični.

Tri i pol godine živio je u Moskvi, bio istaknuti član CSKA. Sjećanja?
- Ma, bilo je fantastično. Zapravo moja prva prava ino-priča. Osvojili smo Kup Uefe, tri ruska prvenstva, kup i superkup.

Evidentno snažna postava, Ivica Olić i tko još...?
- Trojica Brazilaca: Vagner Love, dodatnih imena Silva de Sousa, koji je sada u Bešiktašu, Joao Alvez de Assis Silva poznati po skraćenoj verziji Jo koji je nosio i dres Manchester Cityja, Dario Carvalho koga bi uzeo Real Madrid da mu prerano nije otkazalo koljeno.

Vjerojatno i regimenta domaćih?
- Dosad su na sceni bili prekaljeni Igor Akinfejev, blizanci Vasilij i Aleksej Berezutski, Sergej Ignaševič...

Prošao je Ola mnogo puta Rostovom, nijednom Kalinjingradom i Nižnjim Novgorodom koji tada nisu imali prvoligaša:
- Od moje ere prošlo je dosta vremena. Sve je modernije, često i raskošnije. Zanima me kako su to Rusi organizirali. Ne brinem za dotjeranost objekata i silno gostoprimstvo, njihova duša stvarno je široka. Drago mi je da su dobili SP, bit će na pravoj razini. Vidim da je neprestano u akciji i predsjednik Vladimir Putin, lider koji tako dugo i uspješno upravlja ogromnom zemljom. Meni je cool, simpatičan, drag političar, za razliku od većine drugih. Lijepo je što je iskreno zagrijan za sport.

Ivica je upoznao Vladimira:
- Jednom nas je primio, čestitao, ugostio, ipak je CSKA vojni klub, a on vrhovni zapovjednik.

Zaslužio je leteći Hrvat i kakav čin, s obzirom na zasluge! Što zna o kampu u okolici Sankt Peterburga?
- Da je prostran, ugodan. Sređen da opravda svrhu. Polarne noći? Nema straha, postoje tamne zavjese. Onaj kome će se spavati svakako će zaspati.

Obitelj Olić zasad je u Hamburgu:
- Djeca idu u školu.

Sa suprugom Natali ima dva sina i kćer, kako se zovu?
- Antonio (16), Luka (13) i Lara (9). Dečki su s nama bili u Moskvi, curica se rodila kasnije.

Leže im strani jezici:
- Njemački barem poput hrvatskoga, sinovima i ruski, svima engleski jer pohađaju međunarodnu školu. Neka, kad se ja nisam maknuo od uličnog, konobarskog...

Kako stoje sa slavonskim dijalektom?
- Perfektno, čim u Davoru provode tjedan-dva upijaju lokalne izraze onako kako spužva upija vodu!

I tata se školuje:
- Nadam se da ću do jeseni završiti studij za A-licencu na Akademiji HNS-a. Pa dogodine upisati UEFA-Pro. Hvala Bogu, sve teče normalno na svim kolosijecima.

On to doista zaslužuje. Sportskom i ljudskom veličinom.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri