Predavanje i vježba u Rovinju

Reprezentativna edukacija na području reanimacije

28.05.2018.

Reprezentativna edukacija na području reanimacije
Foto: Drago Sopta/HNS

U nedjelju je u taboru hrvatske reprezentacije u Rovinju održana medicinska edukacija, na vrlo važnom području reanimacije.

Rovinjsku je edukaciju predvodio Boban Dangubić, dugogodišnji liječnik HNK Rijeka i mlade nogometne reprezentacije s dugim stažem u Hrvatskom nogometnom savezu, ujedno pročelnik Zavoda za anesteziju i reanimaciju KBC Rijeka, uz asistenciju anesteziologa KBC Rijeka Anje WolfandZorice Uzelac i Marka Miloševića.

Igračima je prije svega ponovljen postupak reanimacije.

"To bi morao znati svaki 18-godišnjak koji je položio vozački ispit, no nažalost te se stvari često zaborave. Osim toga, svjedoci smo učestalih smrtnih slučajeva na terenu pa smo gledajući snimke tih slučajeva vidjeli da su prve reakcije igrača uglavnom bile loše. Mislim da se mnogo mladih života moglo spasiti. Naši reprezentativci sada imaju oko sebe vrhunsku liječničku skrb, no i oni se sami mogu naći na svakodnevnom mjestu u takvoj situaciji - na cesti, u kinu, kod kuće, gdje se najveći broj takvih slučajeva i događa", objasnio je reprezentativni liječnik dr. Zoran Bahtijarević.

Foto: Drago Sopta/HNS

Svrha edukacije bila je višestruka, dodao je:

"Željeli smo istovremeno osvijestiti hrvatsku javnost o ovom problemu, zatim podučiti igrače te pokazati da brinemo o njima. Igrači su predavanje pratili vrlo koncentrirano, pokazali su interes i postavljali pametna pitanja te naposljetku probali reanimaciju na lutkama".

Medicinski dio stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacija u još je širem opsegu ponovno prošao edukaciju o reanimaciji. "To ponavljamo bez obzira što je nama to svakodnevnica", poručio je dr. Bahtijarević.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri