Ćorluka kao primjer svima

Dalić: "Pokazali smo moć i volju. Tko bude držao visoku razinu, ide dalje"

22.06.2018.

Dalić: "Pokazali smo moć i volju. Tko bude držao visoku razinu, ide dalje"
Foto: Drago Sopta/HNS

Dan poslije sjajne pobjede Hrvatske nad Argentinom, izbornik Zlatko Dalić ponovno je izašao pred predstavnike medija.

Impresivno do prvog cilja

"Sretni smo i zadovoljni jer smo ostvarili svoj prvi cilj, iako nismo mislili da ćemo to učiniti na ovako impresivan način, nakon samo dvije utakmice. To je zaista fantastično i nadam se da ćemo tako nastaviti dalje. Volio bih da budemo prvi u skupini, no moramo voditi brigu o sebi i protiv Islanda će sigurno biti promjena u sastavu - neće igrati oni sa žutim kartonima, a neki su dobili manje udarce -  premda ćemo sigurno igrati korektno jer su svi spremni nastupiti i ne vidim problem. Ne bih želio kalkulirati, to se uvijek obije o glavu"

Hrvatska predstava u Nižnjem Novgorodu

"Bila je izvrsna. Malo sam analizirao utakmicu, možda smo malo promijenili stil igre, ali to je današnji nogomet. Momčad mora biti kompaktna, imati viziju i dobro odrađivati posao. Susret s Argentinom dobar je pokazatelj za budućnost, bili smo suvereni i superiorni u svim elementima te moramo biti ponosni, ali ne smijemo pasti u euforiju. Messiju nismo ostavili ni prostora ni vremena, sve smo podredili tome. Teško je išta poduzeti kad primi loptu, stoga smo to zaustavili. Udvajali su ga Brozović i Strinić, pomagao je i Modrić, i vidjelo se po njegovom govoru tijela da je nemoćan"

Samo je rezultat važan

"U mojih pet službenih utakmica na klupi Hrvatske imamo gol-razliku 11:1, što znači da smo efikasni, a primili smo jedino pogodak iz prekida. Ovo mi je najveća pobjeda kao izbornika i trenera, ali svaka sljedeća utakmica je najvažnija i najteža. Moramo biti bolji iz utakmice u utakmicu, dizati se, to i očekujem jer ovo je turnir i igra se na rezultat. Samo je rezultat važan, a slijede nam sve jači suparnici. Tko bude držao visoku razinu igre, ide dalje, tko to ne bude mogao, ispast će" 

Kvalitetna priprema i momčadsko izdanje

"I prije je bilo poznato da Hrvatska ima kvalitetne pojedince, ali nismo možda djelovali kompaktno. Sada nas cijeli svijet vidi drugačije, a mi sami sebi možemo biti najveći protivnici. Svjetsko prvenstvo je teško za mnoge velike momčadi, ima neočekivanih rezultata i svi igraju dobro, a veseli me što će sada i Hrvatska biti u krugu favorita. Gledamo isključivo sebe i vjerujemo u sebe. Moram pritom pohvaliti skauting Nigerije i Argentine, Vukojević i Jerkan bili su fantastični, napravili su jako dobre stvari. Znali smo unaprijed sve o suparnicima, nije bilo iznenađenja. Skupili smo sva mišljenja i donijeli najbolju odluku"

Ante Rebić i trčanje

"Rebić nam je donio agresivnost, brzinu koju prije nismo imali na suprotnoj strani od Perišićeve. On ne odustaje, on gazi, ruši sve pred sobom, ali mora naći granicu. Bio je na granici crvenog kartona, možda ga je i zaslužio, no on sazrijeva kao igrač, to se ne zbiva preko noći. Perišić i Rebić puno se troše u fazi obrane, pomažu Striniću i Vrsaljku, pa im ponekad nedostaje energije u završnici. Trčali smo više od i Nigerije i od Argentine, pokazali smo moć i volju, i to nakon naporne klupske sezone. Na poluvremenu sam im rekao kako je važan samo karakter, kako ne smiju odustati. Ako pukne jedan igrač, puca cijeli sustav"

Profesionalac Vedran Ćorluka

"Ćorluku sam poslao na zagrijavanje jer sam znao da će nam trebati skok u završnici. On je 12 godina u reprezentaciji, ima 100 nastupa, uđe u sudačkoj nadoknadi, a ništa ne pita niti kaže. On mora biti primjer svima, rekao mi je da je tu za Hrvatsku, makar igrao samo minutu ili ne igrao. Nije mu lako biti na klupi, no vrhunski je profesionalac i hvala mu na tome. Svi moraju biti podrška jedni drugima, to je momčad. Vedran Ćorluka zaslužuje sve pohvale i svaka mu čast"

Izvedba Luke Modrića

"Ne mogu puno riječi trošiti na Modrića, on svaku utakmicu za Hrvatsku odigra na maksimalnoj razini i zaslužio je postići pogodak na ovakvoj utakmici, to mu je i nagrada i motiv. Vidjelo se po njegovoj reakciji koliko je sretan i koliko mu to znači. On je spreman igrati na bilo kojoj poziciji i to najviše govori o njemu, on nas je vodio i zaslužuje sve čestitke"

Vjera u Ivana Strinića

"Nakon Jarnija stalno se vuče problem lijevog beka, a Strinić je bio pribijen na stup nezadovoljstva. Kada sam pozvao Strinića i Pivarića rekao sam da su oni u ovom trenutku najbolji i da im vjerujem. Nisam isprobavao Vidu jer im ne vjerujem, nego da isprobam kako čuvati Messija. Ima Strinić svojih problema i mana, pogreške se događaju svakome, dolaze mladi Sosa i Barišić, ali da mu ne vjerujem ne bih ga ni zvao. Igrao je sjajno i neka tako nastavi, ima podršku stručnog stožera"

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri