Finale u Moskvi

Sjajni Vatreni srebrni, Francuska svjetski prvak!

15.07.2018.

Sjajni Vatreni srebrni, Francuska svjetski prvak!
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Unatoč odličnoj, borbenoj izvedbi Vatrenih, Francuska je u finalu ubilježila pobjedu i proslavila naslov.

FRANCUSKA - HRVATSKA 4:2 (2:1)
SP 2018., finale.
Stadion Lužnjiki, Moskva.

Sudac: N. Pitana (Argentina)

Strijelci: 1:0 - Mandžukić (18' - ag), 1:1 - Perišić (28'), 2:1 - Griezmann (38' - 11m), 3:1 - Pogba (59'), 4:1 - Mbappe (65'), 4:2 - Mandžukić (69')

Žuti kartoni: Kante (27'), Hernandez (41'), Vrsaljko (90+2')

Francuska: Lloris, Hernandez, Umtiti, Varane, Pavard, Kante (55' N'Zonzi), Pogba, Matuidi (73' Tolisso), Griezmann, Mbappe, Giroud (81' Fekir). Izbornik: D. Deschamps.

Hrvatska: Subašić, Strinić (82' Pjaca), Vida, Lovren, Vrsaljko, Brozović, Rakitić, Perišić, Modrić, Rebić (71' Kramarić), Mandžukić. Izbornik: Z. Dalić.

Nova pamtljiva predstava Vatrenih na svjetskoj smotri ipak nije bila dovoljna za najveću nagradu, naslov svjetskog prvaka. Francuska je na moskovskom stadionu Lužnjiki pobijedila 4:2, no Dalićevi su izabranici ostavili izvrstan dojam te ubilježili novi najveći uspjeh hrvatskog nogometa.

Vatreni su se, kao i u tri prijašnje utakmice drugog kruga Svjetskog prvenstva, brzo našli u rezultatskom zaostatku, s obzirom da je nakon prekida Griezmana Mandžukić okrznuo loptu glavom i skrenuo je u vlastitu mrežu.

Međutim, kao i sva ta tri puta do sada, Vatreni su se i vratili u igru. Igrala se 28. minuta kada je lopta nakon dobivenih dvoboja hrvatskih reprezentativaca u francuskom šesnaestercu stigla do Perišića, koji odlično vara čuvara i vrlo lijepo pogađa za 1:1.

Ipak, unatoč boljoj igri Hrvatske, Francuska je na odmor otišla s pogotkom prednosti. Nakon pregleda video-snimke, dosuđen je kazneni udarac zbog igranja rukom, a Griezmann ne griješi za 2:1.

Hrvatska je dobro otvorila i drugo poluvrijeme, zaprijetila preko Rebića pri čemu je briljatno obranio Lloris, ali u 59. i 65. minuti Pogba i Mbappe s dva točna udarca s dvadesetak metara matiraju Subašića za teško dostižnih 4:1.

U 69. minuti Mandžukić je kaznio Llorisovu pogrešku te smanjio na 4:2, no više od toga ovoga puta nije išlo.

Francuska je tako osvojila svoj drugi naslov prvaka svijeta - na čemu zaslužuje čestitike - a Hrvatskoj je pripalo srebro zlatnog sjaja. Po drugi puta u povijesti, nakon legendarne 1998. godine, hrvatska ima svjetsku nogometnu medalju, a pritom je dala i najboljeg igrača turnira, kapetana Modrića.

Ljeto 2018. godine u Rusiji ostat će u vječnoj, prekrasnoj uspomeni.

Doček hrvatskih reprezentativaca bit će upriličen u ponedjeljak.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri