Život s loptom i zviždaljkom

Košutić: "Fran Jović, Mario Zebec i Igor Pajač potencijalni mondialci"

18.07.2018.

Košutić: "Fran Jović, Mario Zebec i Igor Pajač potencijalni mondialci"
Foto: Drago Sopta/HNS

Od 65 godina čak 50 je posvetio nogometu, od toga 45 suđenju. Ivan Košutić je dva i pol desetljeća bio zaposlenik HNS-a na dužnosti tajnika sudačke komisije, organizacije, zbora, odjela. Od ožujka je umirovljenik i – savjetnik. Neumoran: upravo u Svetom Martinu na Muri očekuje brojne sudionike prvoligaškog seminara sudaca i kontrolora.

Iako će neki reći da nije baš idealan za suradnju, zato što stilom stopostotnog profesionalca inzistira na svakom detalju, nema dvojbe da je posrijedi klasičan dobri duh sudačke branše. Uvijek nasmijan, spreman za šalu na svoj i tuđi račun. U tolikoj mjeri da se na nj nemoguće naljutiti.
- I na posao i na utakmicu dolazim veselo, što se kaže „s voljom i na vrijeme“. Moje raspoloženje je vedro, pozitivno. Izbjegavam i primjese negative.

On je iz Zaprešića, ali se sretno priženio u obližnji Jablanovec. Igrački se okušao u Jugokeramici i Jedinstvu iz Pušće. Lijevi branič i vratar. Suđenju ga usmjerio sestričnin muž Ivan Pribolšan iz Kutine.
- Na tečaj sam išao u Zagreb. Iz moje generacije su Štef Jarec, Ivan Klarić, Zlatko Celinić, Viktor Božić. Predavači su bili tada mladi Ico Horvat, pa Brane Mitrović, Ivan Mataković i naravno Josip Strmečki.

Dobri naš Strmac. Najstariji hrvatski sudac koji je do nekidan junački nosio devedeset i drugu. Mentalno savršen i tradicionalno duhovit. Pitate li „Gospon Joža, bute si kaj popili?“, u hipu će uzvratiti „Nebum... odbil!“
- Poznato je da smo mi suci posebno vezani. Kolegijalno, prijateljski, kumovski. Držimo se jer nezahvalan je to hobi. Katkad i nezgodan.

Košutić se opravdano hvali da nikad nije zaradio šamar, niti bježao kroz kuruzu. A dospio je prilično visoko:
- Do A-liste Druge HNL. U onoj državi sudio Jedinstvenu HNL i MRL-Zapad.

Ta međurepublička bila je specifična, pogotovo u nekim krajevima i gradovima, tamo gdje se „prozori čiste sjekirom“.
- Jednom sam na derbiju Cazin - Jedinstvo Bihać nazočio faulu koji je ostavio krampone u prsima suparnika...

Ljepše ga iskustvo veže s našim drugoligaškim sredinama:
- Volio sam nastupati u Stobreču, Belišću, Slavonskom Brodu, Čakovcu. Svuda nastojao štošta spriječiti riječima, ne kartonima.

Odsudio je više od 1.000 utakmica. Ima se što i brojiti... Kako mu je (bilo) u Kući nogometa?
- Doveo me Duško Grabovac, glavni tajnik. Promijenio sam puno adresa: Ilica 21, Ilica 31, Rusanova 13, Tuškanova 28, Ulica grada Vukovara 269. I puno predsjednika: Damir Matovinović, Ivan Petrović, Veselko Bebek, Stjepan Djedović, Željko Širić, Dušan Kukić, Ante Kulušić. Sa svima bio i ostao u korektnim odnosima, u službi posla i nogometa.

Ne ustručava se podvući:
- Zahvaljujem Savezu na svemu. Kako ne bih, kad sam u njemu dočekao mirovinu!

Na poziciji voditelja sudačkog odjela naslijedio ga je Igor Pristovnik, umjesto koga je pak nacionalni referent za suđenje Ante Vučemilović-Šimunović:
- Fini dečki, upućeni u sve finese brojnih obveza.

Kakvi su nam suci, negdašnji i sadašnji?
- Redovito mladi, sposobni, perspektivni. Pravi sportaši, najčešće i intelektualci. Zaslužuju povjerenje. Šteta što Željko Širić i dvaput Ivan Bebek nisu duže ostali u Elitnoj skupini.

Obično se žalimo da – otkad je Hrvatska samostalna i neovisna – još nismo dali predstavnika za EP i SP, smatrajući da je problem u nedostatnoj logistici?
- Više je razloga, više faktora. Činjenica je da se Vlatko Marković zauzimao da FIFA-znak dobije Vlado Svilokos, možda u više sfere stvarno nismo mogli. Nadam se da će aktualni internacionalci biti bolje sreće.

Koji odskaču?
- Fran Jović, Mario Zebec i Igor Pajač.

A od stranih vedeta?
- Rado pamtim Roberta Rosettija, Talijana kome je majka naših korijena.

Košutić spada među one koji misle da je u Hrvatskoj suđenje kvalitetnije od nogometa:
- Da. Makar se treneri s tim ne slažu. Koga zanima, neka ovih dana svrati u Međimurje, uvjeriti se kakve su provjere. I kakvi rezultati.

Kako komentira srebro Vatrenih s ruskih stadiona?
- To je fantastično. S obzirom na uvjete, bazu i sve ostalo. Očito je presudio silan talent, i nevjerojatan izbornik.

Što kod Zlatka Dalića cijeni najviše?
- Jednostavnost i ljudskost, stručnost i normalnost. Tu retorika puna iskrenosti i poštenja. Najzaslužniji je za sjajan odnos s reprezentativcima. Valjda mu slava neće udariti u glavu, i bit će vječan.

Ovaj naraštaj se, dakle, predstavio uspješnijim od onog iz Francuske 1998.?
- Danas kolektiv izbacuje pojedince, premda je Luku Modrića svjetska klasa. Prate ga Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Mario Mandžukić i Ivan Perišić, otraga dominira Dejan Lovren. Cijelu momčad krasi smisao, duša, snaga. Bili su neslomljivi unatoč jednoj cijeloj utakmici (3x30 minuta) viška. Vjerujem da će budući „kockasti“ Borna Sosa, Nikola Moro, Josip Brekalo, Lovro Majer, Ante Ćorić, Luka Ivanušec, Filip Benković... nastaviti u tom tonu.

Popularni Sivi je i dalje obožavatelj Brončanih:
- Dražen Ladić - Robert Prosinečki, Aljoša Asanović, Zvonimir Boban - Davor Šuker. Kakve zvijezde!

Da ne zaboravimo moderatora nedjeljnog finala Nestora Pitanu:
- Ne bih se izjašnjavao o njegovom suđenju, ako može?

Može. Pazio je, međutim, da slučajno ne izostavi Zoru Hunjadi, administratoricu u sudačkom spektru. Da ne preskoči funkcionarskog učitelja i uzora Zorislava Srebrića te vrsnog klupskog djelatnika Branka Laljka koji ga je nagovorio na tajničku dionicu u Interu, to jest Inkeru, početkom devedesetih:
- Mi smo prvi osvajači Hrvatskoga kupa!

Ivan Košutić cijelo se vrijeme, tih četvrt stoljeća, nesebično zalagao i na paralelnim kolosijecima neovisno o posve volonterskom statusu:
- Bio sam višestruki povjerenik regije, središta te sudaca za drugoligaško i prvenstvo žena i mladeži, predsjednik zaprešićkih i sudaca Zagrebačke županije.

Drago mu je što momci i djevojke sa zviždaljkom i zastavicom stalno napreduju, slijedeći najmodernije trendove. Nije mu drago što ponestaje interesa za taj poziv:
- Jedva skupimo nekoliko kandidata za kurs sudaca-pripravnika...

On tako dugo i zapaženo traje zahvaljujući razumijevanju i potpori obitelji:
- Nikad mi ništa nije prigovarala ni supruga Štefica, ni djeca Silvija i Robert. Možda u međuvremenu u nogomet privučem unuke Karla i Lovru, za potpuno zadovoljstvo.

Bio je to Ivan Košutić. Usputni skupljač novinskih članaka sa sudačkom tematikom i poštanskih maraka. Za kojeg važi ona „Deda, deda, iz daleka k'o dečko izgleda“!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri