Uspon svjetskih doprvaka

Vatreni četvrti na novoj Fifinoj ljestvici!

16.08.2018.

Vatreni četvrti na novoj Fifinoj ljestvici!
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija od četvrtka je četvrta nacionalna selekcija svijeta, zahvaljujući plasmanu u finale Svjetskog prvenstva, a prema novom izračunu Fife.

Svjetska nogometna federacija objavila je u četvrtak novi poredak najboljih reprezentacija svijeta, koji se po završetku Svjetskog prvenstva održanog ovog ljeta u Rusiji te odobrenja Vijeća Fife računa po novom modelu.

Novi se sustav računanja temelji prvenstveno na dodavanju i oduzimanju bodova prijašnjem broju bodova umjesto na izračunu prosjeka bodova kroz zadano vremensko razdoblje.

Bodovi koji se dodaju ili oduzimaju određuju se prema relativnoj snazi oba suparnika, uključujući i očekivanje da bi bolje plasirane reprezentacije trebale ostvarivati bolje rezultate protiv slabije plasiranih reprezentacija, a naglasak je stavljen i na veću važnost završnice velikih natjecanja, odnosno manju važnost prijateljskih utakmica.

Detaljno objašnjenje novog izračuna FIFA nudi na svojim službenim stranicama.

Izabranici Zlatka Dalića po novoj su formuli, a nakon osvajanja srebrne medalje u Rusiji, na četvrtom mjestu. Na samom su vrhu svjetski prvaci Francuzi, a sa samo tri boda manje slijede osvajači bronce, Belgijci. Treće mjesto zauzima Brazil, a iz Hrvatske su Urugvaj, Engleska, Portugal, Švicarska, Španjolska i Danska.

Vatreni su na svjetskoj smotri svladali Nigeriju, Argentinu i Island u grupnoj fazi, potom su na jedanaesterce prošli Dansku i domaćina Rusiju, a u polufinalu su u produžecima bili bolji od Engleske. Finalni je okršaj pripao Francuskoj.

Rujansko izdanje poretka bit će objavljeno po završetku prvih utakmica u novom natjecanju, Ligi nacija. 

FIFA, poredak:

1. Francuska 1726
2. Belgija 1723 
3. Brazil 1657 
4. Hrvatska 1643
5. Urugvaj 1627 
6. Engleska 1615 
7. Portugal 1599 
8. Švicarska 1597 
9. Španjolska 1580 
-. Danska 1580

 

 

 

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri