Tema tjedna

Liga nacija i Europsko prvenstvo

10.09.2018.

Liga nacija i Europsko prvenstvo
Foto: UEFA

Svijet smo pokorili gotovo u cijelosti, na redu je kontinent. Prvoligaški klubovi nakratko miruju zato što glavna nacionalna postava kreće na nove ispite, u nove izazove i nova iskušenja. Službena premijera „kockastih“ u Ligi nacija predstoji već sutra jer u Elcheu čeka Španjolska, koja je upravo donijela tri boda iz Engleske, trećeg sudionika skupine.

Ne blijedi pogled unatrag, na velike uspjehe Vatrenih. Otkad je Hrvatska samostalna nanizalo se po šest finalnih turnira EP-a i SP-a, na kojima smo sudjelovali po pet puta što je zaista sjajno. Treba to stalno isticati, da ne zaborave ni gledatelji ni nogometaši; prvi da bi cijenili to što imamo, drugi da ne bi ostali bez poticaja. Što nas košta parafrazirati starogrčkog dramatičara Euripida i njegovu „Nikad se nemoj zamarati u pomaganju domovini“, omiljenu sentencu našeg dragog Zorislava Srebrića koji budno pazi da tkogod glagol zamarati slučajno ne preinači u zamoriti… Analogno tome, podsjećamo na učinak A-reprezentativaca, vodećih eksponenata HNS-a:

Europska prvenstva:
- Engleska 1996. (izbornik Miroslav Blažević)
- Portugal 2004. (Otto Barić)
- Austrija i Švicarska 2008. (Slaven Bilić)
- Poljska i Ukrajina 2012. (Slaven Bilić)
- Francuska 2016. (Ante Čačić)

Svjetska prvenstva:
- Francuska 1998. (Miroslav Blažević)
- Japan i Južna Koreja 2002. (Mirko Jozić)
- Njemačka 2006. (Zlatko Kranjčar)
- Brazil 2014. (Niko Kovač)
- Rusija 2018. (Zlatko Dalić)

Prema tome, nije nas bilo jedino na EP-u 2000. u Belgiji i Nizozemskoj (Miroslav Blažević) te SP-u 2010. u Južnoafričkoj Republici (Slaven Bilić).

Hoće li se Dalić po participacijama izjednačiti s Blaževićem i Bilićem pa 2020. voditi svoje izabranike na Euru širom Europe?

Nedjelja 2. prosinca ove godine okupit će predstavnike 55 članica Uefe na ždrijebu kvalifikacijskih suparnika u dublinskom Convention Centru. Pet skupina imat će po šest, pet skupina po pet sastava. Igrat će se od 21. ožujka 2019. do 31. ožujka 2020. Za kontinentalni „ples“ akreditirat će se dva prvoplasirana, znači 20 od 24.

Budući da je posrijedi 15. prvenstvo koje se igra o 60. obljetnici europske nogometne federacije, sve je zamišljeno kao festival najpopularnijeg sporta koji podrazumijeva široku razgranatost. Zbog toga će završnica od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. biti u 13 država, to su Azerbajdžan (Baku), Belgija (Bruxelles), Danska (Kopenhagen), Engleska (London), Italija (Rim), Mađarska (Budimpešta), Nizozemska (Amsterdam), Njemačka (München), Republika Irska (Dublin), Rumunjska (Bukurešt), Rusija (Sankt Peterburg), Škotska (Glasgow) i Španjolska (Bilbao). Činilo se Belgija neće dovršiti posve novi stadion sjeverno od metropole pa su se statusu zamjenika nadali u Švedskoj (Stockholm) i Walesu (Cardiff), uzalud. Uzalud i inicijalna kandidatura Bjelorusije (Minsk), Bugarske (Sofija), Izraela (Tel Aviv), Makedonije (Skoplje). Naša zemlja otpala je i prije početka s obzirom na to da je izostala potpora te garancija Vlade RH…

Naslov prvaka brani Portugal.

Onima koji baš nisu upućeni dugujemo odgovor na pitanje o četiri preostale selekcije-sudionice. Dakle ovako: UEFA je osmislila još jedno natjecanje, Ligu nacija koja je na rasporedu od rujna ove do lipnja sljedeće godine. Reprezentacije su podijeljene u četiri jakosna razreda temeljem učinka u pohodu na SP 2018. i to A (12 ekipa), B (12), C (15) i D (16). Hrvatska je u A temeljem 11. koeficijenta - prva je bila Njemačka, dvanaesta Nizozemska. Nadmećemo se sa Španjolskom 11. rujna u Elcheu i 15. studenoga u Maksimiru te s Engleskom 12. listopada na praznoj Rujevici i 18. studenoga u Londonu, na Wembleyju.

Druge skupine A-klase:
- Francuska, Njemačka, Nizozemska;
- Švicarska, Belgija, Island;
- Poljska, Italija, Portugal

Četiri prvaka 5. i 6. lipnja 2019. sastaju se u polufinalu, 9. lipnja je dvoboj za treće mjesto i finale.

Drugoplasirani ostaju u tom razredu, trećeplasirani silaze jednu stepenicu.

Važno je naglasiti da svi pobjednici ogranaka Lige nacija, bit će ih 16, dobivaju šansu za nastup na EP-u 2020. play-offom koji daje četvoricu najuspješnijih, i to je taj definitivni kvartet. Ako su pak neki, što je sasvim izvjesno, EP riješili sustavom pripadajućih kvalifikacija, priliku stječu prvi do njih. I tako dalje, i tako dolje to jest niže.

Intencija je ograničiti broj raznoraznih prijateljskih revija bez osobitog efekta. Ovako se dobiva zaista službeni okvir, a sigurno će i financijski dio biti neusporedivo izdašniji. Liga nacija u sportskom smislu omogućit će, eto, dolazak na EP-smotru i ponekom autsajderu čime se ostvaruje želja ex-prezidenta Michela Platinija o romantičarskoj dimenziji najvažnijeg kontinentalnog turnira.

Za Hrvatsku nema zime ni u kojoj opciji. Ponesena ruskom rapsodijom drži se mirno, motivirano. Usprkos rastancima nezaboravnih rutinera i nenazočnosti kapitalnih oporavljenika dovoljno je jaka da se nosi sa svima, čvrsto, pouzdano, autoritativno. Što je u prošli četvrtak predočila u Portugalu, 1:1. Nadamo se da će potencijal uobličen u moć ovog utorka prezentirati i uvaženoj Furiji, čiji prenaglašeni optimizam vjerojatno skriva elemente ozbiljne strepnje!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri