Mlade nade

Filip Uremović: "Vlašić je glavni igrač CSKA i već zvijezda ruske lige"

14.09.2018.

Filip Uremović: "Vlašić je glavni igrač CSKA i već zvijezda ruske lige"
Foto: Arhiva HNS

Reprezentativci U-21 naveliko su usmjereni Puli u kojoj 12. listopada pobjedom protiv Grčke mogu osigurati plasman na EP 2019. u Italiji i San Marinu. Jedan od njih govori i o drugim zanimljivim temama karakterističnim za put hrvatskih talenata.

Činjenica da je Nenad Gračan za ključnu utakmicu s Bjelorusijom u gostima na desni defenzivni bok postavio Filipa Uremovića (Rubin Kazan), a ne Nikolu Katića (Glasgow Rangers) svjedoči o Filipovoj polivalentnosti. Sigurno bi i Nikola dao sve od sebe, no ispalo je solidno, odlično. Uremović je strogo profesionalnim pristupom odradio sve zadatke češće dežurajući s naše strane centra, za razliku od prirodnog ofenzivca slijeva Borne Sose. Rezultat 4:0 s momčadi koja nam je u Varaždinu dala mozgati vodeći 1:0 do 90+3. pa pala 150 sekundi kasnije dokaz je iznimne kvalitete i toga naraštaja. Kome bi kontinentalna smotra, tek treća aktualnog uzrasta od 1996. – igra se svake druge godine – bila prava i zaslužena nagrada.
- Trebali bismo proći, bilo bi to prekrasno. Protivnik zaslužuje respekt, nije dvojbeno da je ozbiljan, također moćan. Nadam se velikoj potpori navijača na stadionu Alda Drosine. Ovo u Bjelorusiji bilo je super, ali jasno da je Grčka puno opasnija; zasad nam bježi tri boda, a u osam susreta primila je samo tri pogotka, dva manje od nas.

Hrvatska je postigla 25, jedan više. Ohrabruje remi 1:1 iz Soluna, znači da jedini dostojni suparnik nije bolji. Pritom, eto, nije bitno što je u kvalifikacije startao s 26. mjesta po osnovi koeficijenta, Hrvatska je bila 15. A iz prve jakosne skupine pripala nam je Češka, tada službeno deveta. Međutim, pojedine generacije se razlikuju. Mi nemamo baš nikakvih primjedbi na postojeću. U čemu je njena snaga?
- Iako je potencijal jako, jako dobar, krasi nas gard kolektiva zahvaljujući čemu se pojedinci lakše istaknu. Možda prijašnja izdanja, potencijalom slična, nisu imale tu osobinu, tu vrlinu.

Kakva je suradnja sa šefom Gračanom?
- Izvanredna. Prema svima je korektan, zna posao. Stvorio je sjajnu, poticajnu atmosferu tako da je užitak raditi s njim i s cijelim stožerom.

Razgovarali smo u srijedu navečer, dok su impresije s nastupa A-Hrvatske u Elcheu bile svježe, utoliko neugodnije. Filip na 0:6 gleda razumno:
- Dogodi se, i Brazil je katastrofalno stradao od Njemačke 1:7 u finalu SP-a na vlastitom terenu…. Dakako da to nije vjerna slika Srebrnih. Posrijedi su bezbroj puta dokazane klase. Podrazumijeva se da su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Domagoj Vida, Ivan Perišić… uzori svima nama.

Ne manjka kandidata za avanziranje iz mlade u „staru“ selekciju?
- Dapače, ima ih dosta. Mondialac Duje Ćaleta-Car nama je posuđen, tu su i Filip Benković, Alen Halilović, Ivan Šunjić, Borna Sosa, Josip Brekalo. Svakako i Nikola Vlašić!

O Niksiju poseban odlomak:
- Krajem kolovoza CSKA je gostovao u Kazanu, završilo je 1:1, svakome po bod. Za Moskovljane je igrao i Kristijan Bistrović, izvrsni vezni koji je došao iz Slavena Belupa. A Vlašić je blistao, najbolji na terenu. On je u ekspresnom roku postao glavni igrač CSKA, kao i jedna od zvijezda ovdašnje Premier lige!

Zaista fantastične informacije. Ne zaboravimo da Nikola svlačionicu dijeli s legendarnim vratarom Igorom Akinfejevim, s naturaliziranim Rusom inače Brazilcem, desnim bočnim Mariom Fernandesom te od SP-a ozlijeđenim Alanom Dzagojevim. Nema više još jednog prvotimca Zbornaje Komande, Aleksandra Golovina, transferiranog u Monaco za 30 milijuna eura. Je li Vlašić njegov legitimni nasljednik…?
- Zašto ne, ima sve predispozicije.

Kakva je Filipova perspektiva u Rubinu?
- Trudim se, borim se. Vjerujem da ću uspjeti. Trener Kurban Berdijev stavlja me povremeno. Idealna pozicija mi je u središtu obrane, ali snalazim se i do desne aut-crte. Iz našeg kluba su dvojica bila u državnom sastavu na ovom SP-u, lijevi bek Fedor Kudrjašov i stoper Vladimir Granat. Stadion je ultra moderan, s nešto više od 45.000 sjedala. Grad s oko milijun i pol stanovnika, sređen, ugodan za život. Stanujem u centru. Učim ruski, pomaže mi golman Ivan Konovalov koji je dvije sezone branio u Srbiji, za Radnički Niš i Bačku Palanku. Ovdje su bili Marko Livaja i Mijo Caktaš, ostavili pozitivan trag.

Uremovića su doveli Ivan Bošnjak i Tomislav Dujmović.
- Imam ugovor na četiri godine. Sve je uredno, od uvjeta do plaće, tako da sam posvećen jedino nogometu.

On je iz Požege, godište 1997. Pionirski i dio kadetskog staža obavio u Kamen Ingradu, za čijim potonućem žali i sada.
- Sa 16 sam odselio u Vinkovce, u Cibaliju. Boravio malo duže od dvije godine. Sljedeće dvije u Dinamu, s Filipom Benkovićem, Bojanom Kneževićem, godinu dana mlađima Nikolom Morom i Bornom Sosom, Davorom Lovrenom i Vinkom Soldom… Ante Ćorić već je bio s prvim sastavom.

Uremović je kapetanski predvodio Dinamo II u Drugoj HNL. Prošle zime pristupio ljubljanskoj Olimpiji, s kojom je osvojio naslov prvaka i nacionalni kup.
- Moraš naći svoj put. Igrao sam standardno. I ja i Dino Štiglec i Danijel Miškić, Dario Čanađija i Leon Benko. Nikad mi neće biti jasno zašto je otkazano Igoru Bišćanu; to još nisam vidio, čitao ni čuo – da se riješe trofejnog, stvarno prvoklasnog, po svemu vrhunskog trenera. Isključivo zato što misli svojom, a ne glavom predsjednika Milana Mandarića!?

Filipovi idoli bili su i ostali Fabio Cannavaro i Dejan Lovren. Jedna od najupečatljivijih uspomena datira s početka srpnja '18. kad je na Rubinovim pripremama u Austriji pratio tv-prijenos četvrtfinala World Cupa, hrvatski mat domaćoj garnituri u Sočiju nakon jedanaesteraca:
- Ludnica! Kakva li je tek bila u Kazanu. Rusi nisu mogli shvatiti da ispadaju… No nisu o Hrvatima izustili niti jednu lošu riječ, dapače. Kao ni mi o njima.

Ovaj Gračanov pulen je i uspješan student:
- U Vinkovcima sam maturirao na matematičkoj gimnaziji, u Zagrebu me do svršetka šestog semestra na Ekonomskom fakultetu, smjer Trgovinsko poslovanje, dijeli osam ispita. Nije jednostavno čim nisi u stalnom điru, ali diplomirat ću i prvi i drugi stupanj, kad-tad.

Mlađi brat Adam je rukometaš. Otac Damir voditelj sportske infrastrukture u Pleternici. Mama Andrea brine o svima, najviše naravno o inozemcu. Koji pak o suparničkim napadačima brine toliko da ih boli glava!

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri