Svi smo jednaki

Loptom protiv nasilja, diskriminacije, rasizma i huliganizma

18.10.2018.

Loptom protiv nasilja, diskriminacije, rasizma i huliganizma
Foto: Drago Sopta/HNS

Od 11. do 25. listopada 2018. godine traju akcijski tjedni borbe protiv rasizma i diskriminacije kojima se konkretno pridružuje i Kuća hrvatskog nogometa posredstvom HT Prve lige surađujući na programu FARE „Football People“. Kulminacija će biti na utakmicama 11. kola nacionalnog prvenstva ovog petka, subote i nedjelje.

Josip Brezni, povjerenik prvoligaškog natjecanja, tim je povodom poslao jasan dopis klubovima te službenim osobama – delegatima, sucima, kontrolorima. Citiramo ga u cijelosti:

"UEFA kontinuirano provodi društveno odgovorne kampanje usmjerene rješavanju važnih socijalnih pitanja, čini to s ključnim partnerima među kojima je i pokret „Football against racism in Europe“, skraćeno FARE, osnovan 1999. u Beču. Jedna od stalnih godišnjih aktivnosti je „Football People“. Aktualnom tjedu borbe protiv rasizma i netolerancije pridonosi deset članova elitnog ligaškog razreda, tako što će se prije početka svake utakmice ispred momčadi i sudaca svrstanih na poziciju za rukovanje pojaviti dječaci u sportskoj opremi s transparentom na kojem piše „Loptom protiv nasilja, diskriminacije, rasizma i huliganizma u Europi“. Tada će biti pročitana prigodna poruka, emitirana razglasom da je svi čuju i primjenjuju."

Ta poruka glasi:

"Hrvatski prvoligaši i ove godine sudjeluju u obilježavanju akcijskih tjedana mreže FARE namijenjenih promociji poštivanja igrača, sudaca, službenih osoba i navijača. Svi klubovi Hrvatski Telekom Prve lige će u 11. kolu izaći i biti s transparentom koji promiče borbu protiv nasilja, rasizma i diskriminacije te tako stati uz bok svima koji diljem Europe podržavaju ovu plemenitu akciju. U nogometu nema mjesta netoleranciji i diskriminaciji. Recimo zajedno „Ne rasizmu!“ i pridružimo se kontinentalnoj nogometnoj obitelji u obilježavanju akcijskih tjedana FARE „Football People“. Jer nogomet zbližava ljude različite boje kože, različitih vjeroispovijesti i nacionalnosti, pa neka i tribine stadiona budu mjesta uvažavanja, poštivanja i tolerancije“.

Delegati utakmica dužni su na uobičajenom prethodnom sastanku predočiti, usuglasiti i koorinirati način realizacije cijelog postupka, kao i sve sudionike upoznati s procedurom. Na dužnosti su Stipe Doljani (Slaven Belupo - Gorica), Željko Podrug (Inter Zaprešić - Rijeka), Tihomir Čalić (Lokomotiva - Hajduk), Vicko Bućan (Rudeš - Osijek) i Zoran Pandža (Istra 1961 - Dinamo).

- Ne činimo ovo prvi, nego barem petnaesti put – informira Brezni. – Tradicija traje, tradicija se nastavlja.

Glavni partner državne nogometne unije u tom poslu je Svjetska organizacija Roma kojom predsjeda jedan Zagrepčanin, neumorni Tofko Dedić-Toti. Kojeg smo danas pronašli u Varaždinu, domaćinu Kampa nacionalnih manjina Republike Hrvatske glede kojega ističe:
- Bilo je fantastično, na divnom objektu ŠC Slobode. Sudjelovalo je više od 150 djevojčica i dječaka mladih od sedam do petnaest godina romske, mađarske, slovenske, srpske, muslimanske, albanske, kosovarske i drugih nacionalnih skupina. Uspjeli smo zahvaljujući nesebičnoj pomoći Hrvatskog te Županijskog nogometnog saveza. Presretni što je ambasador ovog 11. kampa bio proslavljeni nogometaš Veldin Karić, aktivan i sada iako će za manje od mjesec dana napuniti 45 godina. Zahvaljujemo predsjedniku ŽNS-a i članu Izvršnog odbora HNS-a Nenadu Horvatiću, vrlo obradovani priznanjem koje nam je uime Saveza i predsjednika Davora Šukera uručio njegov viši savjetnik Zorislav Srebrić.

Toliko Toti u jednom dahu. Onda o spomenutoj akciji prvoligaša:
- Naravno da smo prezadovoljni. Oduševljeni svime, pogotovo razumijevanjem i odlučnošću HNS-a što se više nego uporno bori za uzvišene sportske i ljudske ciljeve, podržavajući i bez ikakve zadrške pomažući baš sve što zamisli i realizira FARE. U interesu sporta, dostojanstva, višestruke plemenitosti. Osim nasilja, neravnopravnosti i nerede svi skupa nsatojimo eliminirati i siromaštvo. Nemam riječi kojima bih zahvalio predsjedniku Šukeru i njegovim suradnicima, uvjeren da ćemo istim tonom nastaviti i u budućnosti.

Ne sumnja u uspjeh ove vikend-operacije, kratke ali zorne i energične:
- Svi smi jednaki. Ponosni na pomake, zabrinuti što se to zlo još ne da s naših tribina. Dokad će pojedinci minirati sve što drušvo neprestano gradi? Apeliramo na svijest i zdravorazumsko ponašanje. Hrvatska je nogometna velesila, zaslužena svjetska senzacija sa srebrnom medaljom iz Rusije, nitko taj veliki trijumf male zemlje (male samo kilometrima površine i brojem stanovnika) nema pravo zacrniti baš ničim.

I završna poruka:
- Radujem se participiranju praktički svih profesionalnih igrača s hrvatskih igrališta, uvjeren da ovu ideju i relizaciju podupiru punim srcem. Neke se u njih ugledaju oni koji stalno pokušavaju ubaciti zrno razdora, vrijeđajući po nacionalnoj i rasnoj pripadnosti. Dovoljno smo pametni da ih razuvjerimo i snažni da ih zaustavimo!

Bitno je da nema prijepora o naglascima, nikad ih i nije bilo. Sigurni smo da će u tom tonu reagirati i gledatelji. Oni koji dolaze uživati u vještini prominentnih aktera, a ne se sramiti šačice neobuzdanih, nekulturnih promatrača. Nadamo se da ih uskoro neće biti ni toliko...

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri