Na kraju tjedna

Šifra 82

28.10.2018.

Šifra 82
Foto: Drago Sopta/HNS

Triput se, eto, u nogometnoj 2018. pojavila prekrasna igra brojki, velika i po razdoblju kojeg oslikava i po značenju uspjeha. Dakako da je posrijedi: 1) srebro Vatrenih s ruskog SP-a 20 godina poslije također sjajne bronce s francuskog mondiala '98 2) plasman mladih Vatrenih na EP nakon 14 godina sa sedam sušnih pokušaja te 3) gotovo nevjerojatnih 48 godina od posljednjeg Dinamovog proljeća u Europi.

U zbroju 82 za šifru koju ćemo dugo pamtiti. Uživajući u činjenici da najpopularniji sport nije Hrvatima tek sredstvo za razonodu, nego i vrijednost koja se etablira na planetarnoj i kontinentalnoj razini. Usprkos raznim problemima i, na žalost, permanentnim podbadanjima, optuživanjima, podcjenjivanjima – čak i dobrodošlim jer spontano potiču.

Ostalo je vrlo malo ili nimalo rečenica kojima bi se opisala storija kapetana Luke Modrića i kolega, suigrača, prijatelja. Nezaboravni put od Kalinjingrada do Moskve preko Nižnjeg Novgoroda, Rostova na Donu i Sočija. Interpretacija igre prepune vrlina i naravno asova. Praktički savršena strategija izbornika Zlatka Dalića svedena na odgovarajuću taktiku kojom se suprotstavljalo sedmorici suparnika među kojima su Argentinci, Englezi i Francuzi iz tradicionalno najviše klase, Nigerijci i Rusi puni pluseva i aspiracija, Danci pak i Islanđani nipošto tigrovi od papira. „Kockasti“ nisu marili ni za što i ni za koga, nošeni i probuđenim nacionalnim nabojem. Takav pristup, takav stil i takav učinak plijenili su apsolutni ushit navijačkih legija, čiji se krešendo očitovao spektakularnim ZG-dočekom na kojem nisu sudjelovali samo nogometni fanovi, već i oni građani koji su do tada dokučili jedino to da je lopta okrugla. Hrvatska na usnama milijardi Zemljinih stanovnika, cijenjena i inspirativna. Kolosalno!

Momci „do 21“ i malo više, koliko dopuštaju propozicije, evidentno su uživali u atmosferi i ambijentu stvorenima umijećem riječkog Doktora nogometa Nenada Gračana. Gospodin u svakom genu i stručnjak čiji kredo se ne svodi na pritajenu samohvalu. Misijom kojom dominira red i rad (disciplina ne može i ne smije biti upitna) treći je ciklus pod njegovim ravnanjem zasluženo okončan toliko željenom euro-završnicom. Opstoji nada da će dečko s trakom Alen Halilović i garnitura poodavno dokazanih majstora u Italiji i San Marinu biti u pravom ritmu. Štošta ovisi o protivnicima u jednoj od tri četveročlane skupine koje ćemo doznati na ždrijebu u Bologni 23. studenoga, no generacija je spremna. Satkana od iznimno nadarenih, u međuvremenu očvrslih i u stranim ligama. Odlučna dokraja pokazati da se u tom uzrastu stvaraju i dostojne prinove/pojačanja najboljoj državnoj selekciji, i natjecatelji naoružani svim elementima sportskog modernizma bez čega nema rezultata.

Uho para te sintagma o Dinamovom „europskom proljeću“, ponavljana skoro pola stoljeća: nostalgično koliko i ironično. Sad je tome kraj. Jest da nije stavljana točka na „i“, nije ni bilo prilike. Bit će u tri preostale utakmice u kojima se traži jedan bod kao presudan prilog žetvi s tri uvodne pobjede. A nije ta lista partnera – Fenerbahče Istanbul, Anderlecht Bruxelles, Spartak Trnava – iz kategorije na koju itko gleda svisoka. Baš zato je squadra Nenada Bjelice, stratega čiji potezi izazivaju kombinaciju uvažavanja i oduševljenja, pokupila sva priznanja zbog igračke kvalitete i psihološke neslomljivosti, dominantne ozbiljnosti i kolektivne kompaktnosti. Njen službeni i stvarni predvodnik Arijan Ademi nikad ne istrčava pred rudo, žureći u sfere koje još nisu definirane, trasirajući način ponašanja svih, svima. Međutim, na stranu neskromnost; ovaj Dinamo toliko je jak i pouzdan da će u Europskoj ligi trajati i u prvom dijelu Anno Domini 2019. Svaka bi sumnja značila da ga ne poštujemo.

I u globalnoj retrospektivi godine 2018. dotična nogometna postignuća bit će poredana u gornjem dijelu nacionalne ljestvice. Vidljiva, specifična, ugledna. Na ponos njihovim neposrednim protagonistima u dresovima, kao i posrednim u odijelima. Mnogo je truda zahtijevala ta dragocjena serija koja je prouzročila osobite emocije. I ne manji ponos. Što se duže čekala, to je nekako draža.

Ipak se nadamo se da će iduću „šifru“ sačinjavati neusporedivo manja znamenka!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri