Aktualno

Milivoj Bračun: "Španjolci previše riskiraju da ne bi pogriješili"

15.11.2018.

Milivoj Bračun: "Španjolci previše riskiraju da ne bi pogriješili"
Foto: Drago Sopta/HNS

Može li Hrvatska barem djelomično uzvratiti Španjolskoj za senzacionalnih 0:6 u prvom kolu Lige nacija 11. rujna 2018. u Elcheu? Momci Zlatka Dalića traže pobjedu zahvaljujući kojoj bi zadovoljstvo bilo potpuno, ne parcijalno. Jer ona šestica ionako je bila plod slučajnosti i posebnih okolnosti.

U godini najvećeg slavlja sa SP-srebrom potkrao se dakle i najveći poraz Vatrenih, čime je gubitak 1:5 s Englezima 2009. u Londonu u kvalifikacijama za World Cup 2010. lociran na Južnoafričku Republiku, parkiran na poziciju br. 2. Toga dana na tome mjestu između Murcije i Alicantea, na stadionu Manuela Martineza Valera, političara i negdašnjeg predsjednika lokalnih nogometaša, naši su internacionalci zalutali u minsko polje. Nijanse su spriječile pogotke Ivana Santinija te imenjaka Perišića u početnih 15-20 minuta, onda se ozlijedio Šime Vrsaljko pa je formacija bez Danijela Subašića, Ivana Strinića, Dejana Lovrena, Marija Mandžukića, Andreja Kramarića, Ante Rebića… kažnjena u kratkom roku – za 46 minuta koliko se ispriječilo od 24. do 70. što znači da su se strijelci Luisa Enriquea ispucali praktički za jedno poluvrijeme. Groteskno s obzirom na ime, snagu i ugled takmaca, nekako neprirodno i bez dvojbe posve neočekivano, no Saul Niguez, Marco Asensio, Rodrigo Machado, Sergio Ramos i Francisco Alarco Isco, kojima je nehotice pomogao Lovre Kalinić, osjetili su da je to njihova večer koja se ne smije propustiti. Nemamo im što zamjeriti, već samo čestitati.

I 15. studenoga vratiti bilo kakvim omjerom!

Milivoj Bračun bio je nezaboravni prvotimac Dinama iz šampionske sezone 1981./1982. a naknadno se isticao i u Crvenoj zvezdi, osobito u nadmetanjima s madridskim Realom poradi čega je izborio angažman upravo u Elcheu:
- Bilo je to od 1987. do 1989. Iz druge lige otišli smo u Primeru. Danas je Elche drugoligaš, iz najboljeg razreda zbog financijskih neurednosti izbačen među trećeligaše, no nekako se diže.

Milfa je pak renomirani trener sa po tri mandata u Istri i Kopru, vodio je i Segestu, Hrvatski dragovoljac , Zagreb, Olimpiju (Lj), Rijeku, Inter Zaprešić, Slaven Belupo. Sredinom devedesetih u čudim okolnostima ostao bez šefovske palice u Dinamu. Prethodnih sezona radio je kao izbornik U-17, aktualno mu je zaposlenje u NK Trnju, vrlo solidnom sudioniku Treće HNL - Zapad.
- Nisam bio na Valeru, bit ću na Maksimiru.

Ne peče ga onih pola tuceta:
- Ma dobro, ta utakmica ne može biti mjerilo. Naši su po povratku sa SP-a dugo bili na odmoru, ispražnjeni fizički i psihički, tjelesno i emocionalno. Sada je ipak drukčije. Pravi kontinuitet uhvatili su i Luka Modrić i Ivan Rakitić, svi su u pogonu, spremni dati sve.

Kako bi opisao Španjolsku?
- Bila je i ostala svjetska nogometna sila. Srećom, takva je i Hrvatska. Kod Španjolske je smjena generacija opsežnija nego kod nas, ali osnovni stil se ne mijenja, skoro desetljećima isti: posjed lopte, visoki presing, agresivnost. Silna kombinatorika koja nije specifičnost isključivo FC Barcelone.

Mi smo se osjetno popravili već protiv Engleza na praznoj Rujevici, 0:0 nije za baciti?
- Ni to nije bila meritorna slika, vjerojatno su se gosti malo čuvali budući da im je slijedio put u Sevillu, uvjerljiva igra i povoljan rezultat, 3:2, kojim su Furiji odgovorili na 2:1 s Wembleyja. Ni mi u takvom ambijentu nismo bili baš nadahnuti, premda smo mogli pobijediti.

Možemo li danas?
- Zašto ne, dapače! Nismo bez razloga drugi na svijetu. Slavlje je odavno prošlo, moramo se okrenuti novim nastupima i izazovima.

U kojem aspektu je suparnik ranjiv?
- Činjenica je da odlaskom Xavija Hernandeza i Andresa Inieste više nije tako dominantan u veznom redu. Nema vrhunske kvalitete. No zadržao je agilnost, hitrost i okretnost u ofenzivi zato mu je završnica opasna.

Kako mu nauditi?
- Sigurnošću u tranziciji pa polukontrama i kontrama. Uvjeren sam da su Ivan Perišić, Ante Rebić i Andrej Kramarić dovoljno, hitri, lukavi i efikasni da riješe stvar; nije lako loviti i uloviti takve majstore!

Milivoj Bračun i nastavak prognloze:
- Gosti će pogriješiti, zalomit će im se neki previd, propust, neminovni kiks. Bit će ovo suviše riskantna partija, pogotovo zbog njihove sklonosti napadu – otvore se, izlože neugodnostima. A spomenuta trojica „kockastih“, svakako i Luka Modrić, Ivan Rakitić te Marcelo Brozović iz središnjice, sposobni su za štošta, što je dokazano bezbroj puta. Glavno je da su se oporavili od burnog ljeta s veličanstvenim SP-om, pohvatali stare konce i stvarno dignuli.

Jaki smo na svim položajima?
- Pa i na lijevom beku. Uzdam se u podršku prepunih tribina. Narod ove jeseni uživa u nogometu, traje euforija nakon Dinamovih uspjeha u Europskoj ligi, prekrasno je vrijeme s ugodnom temperaturom i tu su svi preduvjeti za veliku predstavu.

Tri boda bila bi strašan zalet za nedjelju u Londonu…?
- Ako se tako rasplete, neće Englezi spavati mirno. Bez obzira na to koliko ih još boli moskovska eliminacija, potičući na „osvetu“.

Živimo u nadi, u uvjerenju da će biti sve u redu, u povjerenju selekciji koja nas je učinila sretnima i ponosnima za sva vremena. Svjesni protivnikovih atributa, koji prijete ali paralelno i inspiriraju!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri