U fokusu mladi Vatreni

Nenad Gračan: "Ne bih volio da nam u Bologni izvuku Francuze"

20.11.2018.

Nenad Gračan: "Ne bih volio da nam u Bologni izvuku Francuze"
Foto: Arhiva HNS

Prošao je tjedan s dva nastupa A-reprezentacije u Kupu nacija te s isto toliko selekcije U-19 na kvalifikacijskom turniru za EP, pozorno se čekalo sliku i ton s prijateljske utakmice momčadi U-21 kod Francuza. I ovih dana ne manjka zanimljivosti, a sve će se doznati u utorak i petak.

Nastavlja se ples lopte, ne miruju ni kuglice! Još se nismo smirili poslije fantastične demonstracije vrijednosti i karakternosti postave Zlatka Dalića u ZG-dvoboju sa Španjolcima (3:2), ni dokraja pomirili s nesretnih 1:2 kod Engleza u Londonu. Iskreno su obradovali Nenad Gračan i njegov nekompletan sastav u Beauvaisu jer ostati na 2:2 s kompletnim Tricolorima koji su izjednačenje ulovili u posljednjoj dekadi susreta plijeni priznanja. Ivan Gudelj s formacijom U-19 u Češkoj se prvo sučelio Makedoncima (1:1) potom Luksemburžanima (2:1), ovog utorka na rasporedu je posljednje, treće kolo u kojem idemo na domaće na stadionu Letna u Zlinu svjesni da plasman u Elitni proljetni krug osiguravaju pobjeda ili remi budući da bi poraz u šansu gurnuo Makedoniju koja ima jedan bod iz tog dvoboja s nama (od Češke izgubila 1:2) i mogućnost da na igralištu Hanacka u Kromerižu eventualno izrešeta Luksemburg… Dalje će dvojac prvoplasiranih. Nadamo se povoljnim vijestima nešto prije 19.00.

Na novi put sprema se Gračan, koji sigurno nije bez razloga desetljećima tituliran kao – Doktor. Specijalist nogometa .
- U četvrtak delegacija HNS-a odlazi na ždrijeb skupina završnice kontinentalnog prvenstva u Bolognu, izvlačenje je zakazano za petak od 18.00.

Zna se 10 od 12 sudionika EP-a datiranog od 16. do 30. lipnja 2019. godine u šest gradova Italije i San Marina: uime domaćina Italija te prvaci izlučnih grupa Španjolska, Francuska, Engleska, Srbija, Njemačka, Hrvatska, Danska, Belgija i Rumunjska. U prvim ogledima play-offa Austrija je u gostima neočekivano svladala Grčku 1:0 usprkos podređenoj ulozi gotovo svih 90 minuta tako da će uzvrat 20. studenoga biti uistinu napet. I Portugal je iz Poljske donilo 1:0, no u vezi s njegovim probojem nema dvojbi.

Podsjećamo da smiju igrati momci rođeni 1. siječnja 1996. i kasnije.

Formirat će se tri skupine sa po četiri reprezentacije:
- Mislim da će osim Italije nositelji biti Njemačka i Španjolska – veli Gračan.

I ostali će se razvrstati sukladno koeficijentu jakosti, temeljem rezultata u kvalifikacijama i finalu summita 2015. u Češkoj (20 posto), participaciji za 2017. u Poljskoj (40 posto) te dosadašnjem učinku glede 2019. (40 posto).
- Ne bih volio Francusku!

Ona je ljetos u Finskoj bila brončana na EP-u uzrasta U-19, iza Portugala i Italije, dogodine će u kasno proljeće do Poljske, na SP U-20. Vjerojatno neki dečki konkuriraju i za U-21?
- Da, ali izbor je tako širok da nemaju problema.

Izvlači paralelu:
- Udarna jedanaestorica ovih s kojima smo se našli u četvrtak pokraj Pariza procijenjena je koliko i Vatreni!

Ipak nije uspjela matirati oslabljenu hrvatsku squadru bez šestorice standardnih – Josipa Posavca, Duje Ćalete-Cara, Filipa Benkovića, Borne Sose, Nikole Vlašića i Josipa Brekala, plus Ivana Fiolića, Andrije Balića i Tome Bašića sa statusom neupitnih alternacija.
- Vratio se Nikola Moro nakon višemjesečne stanke, bez punog pogona je i drugi oporavljenik, Robert Mudražija – oba su obavila sve što je trebalo. Dakako i uža obrana Ivo Grbić - Nikola Katić - Marin Pongračić.

Desni branič Filip Uremović ponovo je bio strijelac, zakucajući loptu čelom kao nogom, na kontra strani vrlo solidno držao se Petar Mamić.
- Ivan Šunjić i Luka Ivanušec, povremeni A-reprezentativci, održavaju visoku razinu. Dopao se Domagoj Bradarić, godište '99, najavljuje lijepu budućnost. Nije nužno hvaliti kapetana Alena Halilovića, lidera, kreatora i realizatora, ni Marina Jakoliša, korektno se snašao i Matko Babić. Ne zaboravimo da su francuske boje branili prvotimci uglednih klubova Paris Saint-Germainea, Olympique Marseillea, Lyona, Arsenala, West Hama, Rennesa. Šteta što im nismo zabili dok smo vodili 2:1, u tom slučaju ne bi nas stigli...

Sljedeća provjera bit će u ožujku:
- Pokušat ćemo se usuglasiti s EP-selekcijom koja, normalno, nije u našoj skupini, možda će na turneji biti Amerikanci i netko s azijskog područja, sve nas interesira, bitno je da se okupljamo, družimo, uigravamo.

Je li šef dosad pomislio OI 2020. u Tokiju kamo će četiri najuspješnija s dotičnog EP-a?
- Tri prvaka skupina i najbolji drugoplasirani. Dakle polufinalisti. Zašto se opterećivati, ionako ćemo dati sve od sebe.

Bit će svi na broju?
- Nadam se, samo da nas zaobiđu ozljede. Vatreni će u prvom dijelu lipnja odrađivati svoje obveze, onda su kandidati slobodni.

Zasad su kod Srebrnih trojica: Ćaleta-Car, Vlašić i Brekalo. Na vrata Dalićeva povjerenja kucaju i Benković, Sosa, Šunjić, Halilović... Kako Nenad ocjenjuje debitantske minute upravo promoviranih Nikole i Josipa?
- Drago mi je da su u našoj ekipi stekli dodatno samopouzdanje. Mlađe kategorije ponajprije služe za stasanja kadra koji će nositi dres glavne državne vrste. Vlašiću i Brekalo za početak nije bilo lako – morali su u ring s vrhunskim europskim i svjetskim klasama, kakvi Španjolci i Englezi stvarno jesnu. Velika je to razlika, značajna promjena. Međutim, snašli su se, potvrdili potencijal, sudjelovali u pripremi dva gola. Nema straha ni za njih ni za druge u dolasku, posrijedi su odgovorni, disciplinirani, karakterni, izrazito kvalitetni te marljivi nogometaši i ljudi.

Ne brine ga A-garnitura, kojoj se stjecajem okolnosti potkrala ona čudna partija u Elcheu (0:6), u međuvremenu je – kaže – dokazala koliko vrijedi.
- Jedan gol više ili manje ne mijenja globalnu ocjenu.

Usput, ne po prvi put: Nenad Gračan ima olimpijsku broncu iz 1984. u Los Angelesu. Pa zašto ne bi bio poticaj i putokaz vlastitim učenicima!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri