Na kraju tjedna

Po šesti EURO u sedmom pokušaju

02.12.2018.

Po šesti EURO u sedmom pokušaju
Foto: UEFA

Eto nas na kraju tjedna i na početku novog ciklusa za jedno od dva najveća međunarodna natjecanja: saznali smo suparnike u kvalifikacijama za EP 2020. godine. Naravno da možemo biti zadovoljni. Bili bismo i u svakoj drugoj kombinaciji/situaciji jer izbornik je nakidan zaključio „Mi smo Hrvatska, viceprvak svijeta, pa nam je svejedno s kim smo u skupini.“ Post-festum logično poručuje da skupina nije ni teška ni lagana. Kao i uvijek.

Favorit svakako nije upitan premda se podrazumijeva strogo profesionalni odnos i pripadajući respekt naspram svakom protivniku. Ne zato što je „lopta okrugla“, već zbog činjenica da se opuštenost uglavnom kažnjava. Srećom, mušketiri Zlatka Dalića nisu skloni površnosti tako da plasman ne vuče nikakve upitnike. To prije što će ga izboriti i drugoplasirani. A o tome tko je gazda grupe E zorno svjedoči najnovija FIFA-lista objavljena 29. studenoga na kojoj su Srebrni zaista visoko, četvrti (iza Belgije, Francuske i Brazila). Wales je na 19. poziciji, Slovačka na 27. Dosta zaostaje Mađarska, 51. Uvjerljivo najlošije kotira Azerbajdžan kao 107. među 211 svjetskih selekcija od kojih je na samom začelju San Marino.

Što se tiče koeficijenata za nedjeljni ždrijeb u Dublinu i aktualnog rankinga, Hrvatska je bila deveta u prvoj jakosnoj kategoriji, Wales deveti u drugoj (ukupno 19.), Slovačka vodeća u trećoj što znači u globalu 21. Na vrhu četvrtog „šešira“ smjestila se Mađarska po čemu je trenutačno 31. Azerbajdžan je šesti među deset članova četvrtog razreda, odnosno 46. od 55 reprezentacija koje se žele probiti na sljedeći euro-summit, izuzimajući one koje su svjesne vlastite inferiornosti i važno im je jedino sudjelovati.

Tako govore brojke. Objektivna snaga još više preteže u korist Croatije, nogometne sile koja je od službenog starta u rujnu 1994. ishodila pravo sudjelovanja na deset od 12 mogućih finalnih turnira EP-a i SP-a, propuštajući po jedan kontinentalni – u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine te jedan svjetski – u Južnoafričkoj Republici 2010.

Apsolutno se ne treba bojati da će bez nje proteći završnica od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. u 12 europskih država i isto toliko gradova. Dok su trajala nadmetanja u premijernoj Ligi nacija šef Vatrenih podvukao je da naš primarni cilj ostaje izlučna runda za dotično EP. Sad znamo tko se ispriječio na tom putu. Stoga je jedna od poanti dana pogled preko ramena, na dosadašnje susrete. Bilo je ovako:

- U četiri susreta s Walesom imamo tri pobjede i remi, bitno je da smo dobili oba sraza za SP 2014. u Brazilu, naime u Osijeku je bilo 2:0, u Swanseaju 2:1;

- Sa Slovacima smo igrali šest puta, zabilježili po dvije pobjede te isto toliko neodlučenih raspleta i poraza. S naznakom da ona prva „nula“, u Bratislavi 1994. neslavnih 1:4, ipak nije mjerodavna budući da smo nastupili sa selekcijom lige, ne države. Naoko neugodnih 1:2 u Puli 1998. kao prijateljska uvertira za SP u Francuskoj dobro je došlo za brušenje naknadne koncentracije, koja je tom prilikom vjerojatno poremećena hvatanjem psića zalutalog na igralište;

- Mađari su uvjerljivo svladani 3:0 u Maksimiru za tri boda u kvalifikacijskom turnusu za SP 2006. u Njemačkoj, pa kad je ionako sve bilo gotovo naslonjeno je budimpeštanskih 0:0. U revijalnim ogledima dodane su pak dvije pobjede i tri remija, u zbroju sveukupnih golova 11:3;

- Azeri su teško stradali u Gradskom vrtu, sigurno je 6:0 razigranih i raspucanih domaćih ispisalo otkaz selektoru Bertiju Vogtsu. Uzvrat u Bakuu na suparničkoj klupi donio je Roberta Prosinečkog, nije da nije naudio s 0:0, ali na kraju smo bili odmah do Talijana i bez stresova play-offa (kojima je izvrgnuta Norveška, kraća za jedan bod) osigurali kontinentalni ples.

Nema sumnje da su glede Hrvatske poznati akteri u izvlačenju kuglica Robbie Keane, Nuno Gomes i Vitor Baia bili sretne ruke. Nehotice nas čuvajući od više ili manje značajnijih ispita, izazova, iskušenja. Uvjereni smo da će „kockasti“ biti posve spremni za prve utakmice u ožujku 2019. nastavljajući suvereni hod internacionalnom pozornicom. Kapetan Luka Modrić, najbolji planetarni nogometaš, vodit će nacionalnu postavu kao i obično – hrabro, ponosno, uspješno!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri