Europske kvalifikacije

Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini

24.01.2014.

Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini
Foto: Drago Sopta/HNS

UEFA je odredila jakosne skupine za ždrijeb Europskih kvalifikacija za Euro 2016., a Hrvatska se nalazi u drugom bubnju.

Danas su potvrđene jakosne skupine za ždrijeb Europskih kvalifikacija koji će biti održan 23. veljače u Nici.

Hrvatska je smještena u drugu jakosnu skupinu, što znači da sigurno neće igrati protiv Ukrajine, Švedske, Danske, Švicarske, Belgije, Češke, Mađarske i Republike Irske.

Izbornik Niko Kovač nema posebnih želja uoči ždrijeba u Nici kojem će, naravno, i sam prisustvovati:

"Kao i uoči ždrijeba skupina Svjetskog prvenstva, nemam posebnih želja jer ne možemo utjecati na ždrijeb. Tko god dođe, dobro je došao, veselimo se svakom sportskom izazovu. Nažalost, nismo u prvoj jakosnoj skupini, no s vedrije strane, na Euro po prvi puta idu 23 reprezentacije, uz domaćina Francusku."

Dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine osigurat će direktan plasman na Euro, kao i najbolja trećeplasirana reprezentacija, dok će ostale trećeplasirane selekcije ići u dodatne kvalifikacije.

UEFA je jakosne skupine odredila na temelju Uefinog nacionalnog koeficijenta koji je u obzir uzeo rezultate sa SP-a 2010., iz kvalifikacija za Euro 2012. i sa samog Eura 2012. te iz kvalifikacija za SP 2014.

Pet jakosnih skupina sastoji se od devet reprezentacija, dok je u šestoj osam najslabijih europskih reprezentacija. Stoga će domaćin Eura, Francuska, biti smještena u skupinu s pet reprezentacija kako bi tijekom kvalifikacija mogla igrati prijateljske utakmice sa "slobodnom" reprezentacijom u toj skupini.

Zbog političkih razloga, UEFA će tijekom ždrijeba odvojiti Azerbajdžan i Armeniju te Španjolsku i Gibraltar, koji će po prvi puta sudjelovati u kvalifikacijama za veliko natjecanje.

Europske kvalifikacije počinju u rujnu 2014. i traju do listopada 2015. godine, a raspored utakmica kreirat će UEFA odmah nakon ždrijeba. Po prvi puta, Europske kvalifikacije igrat će se u novom formatu tijekom "Tjedna nogometa", pa će se utakmice odigravati od četvrtka do utorka u terminima u 18 i 20:45 sati.

1. jakosna skupina: Španjolska, Njemačka, Nizozemska, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Rusija, BiH

2. jakosna skupina: Ukrajina, Hrvatska, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka, Mađarska, Irska

3. jakosna skupina: Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunjska, Austrija, Poljska

4. jakosna skupina: Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Wales, Bugarska, Estonija, Bjelorusija

5. jakosna skupina: Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litva, Moldava, Makedonija, Azerbajdžan, Gruzija, Cipar

6. jakosna skupina: Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farski Otoci, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri