Veleposlanik Hrvatskih svjetskih igara

Niko Kovač: "Zajedništvo nam svima može puno toga donijeti"

31.01.2014.

Niko Kovač: "Zajedništvo nam svima može puno toga donijeti"
Foto: Drago Sopta/HNS

U Zagrebu su u četvrtak predstavljene Hrvatske svjetske igre koje će okupiti oko 800 mladih sportaša iz 37 zemalja svijeta, a jedan od veleposlanika Igara bit će i izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač.

Hrvatski nogometni savez je, kao i brojni drugi sportski savezi, jedan od pokrovitelja Hrvatskih svjetskih igara koje će se ove godine održati od 21. do 26. srpnja u Zagrebu.

Igre organizira HSK - krovna udruga hrvatskih iseljenika diljem svijeta uz suorganizaciju Hrvatske matice iseljenika, a održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, Hrvatskog sabora, Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Grada Zagreba i HOO-a.

Na konferenciji za medije nazočnima su se obratili, između ostalih, Mijo Marić (HSK), Željko Batarilo (HSI), Marin Knezović (HMI), Branko Tušek (izaslanik Predsjednika), Milan Čolić (Grad Zagreb), Žana Ćorić (Državni ured za Hrvate izvan RH) i fra Josip Bebić (Inozemna pastva).

Među veleposlanicima Igara je uz maratonku Lisu Stublić i plivača Marija Todorovića bio i hrvatski izbornik Niko Kovač koji je s okupljenima podijelio svoje dojmove o odnosu Hrvata izvan RH s domovinom:

"Sport je jedan dio naših života koji spaja. Kao netko tko je rođen i živi cijeli život izvan Hrvatske, znam kako je lijepo da se naš narod okuplja u domovini, da se ne zaboravi koliko nas je izvan Hrvatske, da se ne zaboravi koliko mi volimo ovu državu. Ne smijemo nikada zaboraviti one koji su otišli iz raznih razloga izvan Hrvatske, uvijek se želimo vratiti. 'Ajmo ujediniti naš narod, da nam budućnost bude još ljepša i uspješnija. Pokazali smo i mi kao reprezentacija da zajedništvo može puno toga donijeti. Ako ćemo raditi kao pojedinci, ne možemo biti uspješni, ali ako smo u skladu, ako pristupamo svemu s ljubavlju, onda možemo puno toga učiniti. Meni je drago što mogu biti dio ovog projekta i želim Hrvatskim svjetskim igrama puno uspjeha."

Foto: Drago Sopta/HNS

Igre su amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive ili borave posljednje tri godine od početka Igara. Cilj Igara je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH.

Igre su do sada održane dva puta, 2006. i 2010. godine u Zadru, a svaki puta okupile su oko 2.000 sudionika (od toga 750 sportaša).

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri